Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Katastrofalan pad na svim berzama, šesti dan zaredom
Njujork -- Indeksi na svetskim berzama potonuli su i drugi dan zaredom zbog zabrinutosti zbog podizanja referentnih kamatnih stopa i tenzija u međunarodnoj trgovini.
Američki Dau Džons je pao za 546 poena, posle jučerašnjeg gubitka 831 poena, a dvodnevni minus od 5,3 odsto najgori rezultat tog berzanskog indeksa od februara, navodi Asošiejted pres.

Standard end Pur 500 takođe je u sredu i četvrtak pao za više od pet odsto, a gubitke beleži već šest dana zaredom, te je dan završio na najnižem nivou u poslednja tri meseca. Nastavljen je i pad vrednosti tehnoloških kompanija koje su u prethodnih godinu dana imale najbolje rezultate, kao što su Epl, Alfabet i Amazon. Tražeći sigurnost, investitori su kupovali zlato i državne obveznice, što je podiglo cene, a oborilo prinose.

Dau Džons je pao 2,1 odsto, kao i Standard end Pur 500, dok je Nasdak završio u crvenom 1,3 odsto. Pad u Njujorku usledio je posle veoma loših rezultata u Evropi i Aziji. U Evropi je nemački DAX pao 1,5 odsto, francuski CAC 40 završio je u minusu 1,9 odsto, kao i britanski FTSE 100.

Na istoku je japanski Nikei 225 pao 3,9 odsto, južnokorejski Kospi potonuo je 4,4 odsto, hongkonški Hang Seng 3,5 odsto, dok je Šangajski kompozitni indeks završio u crvenom 5,2 odsto. Australijski S&P/ASX 200 završio je u minusu 2,7 odsto.

I cene nafte su nastavile da tonu. Prema podacima Blumberga, referentna američka nafta pojeftinila je za 3,0 odsto na 70,97 dolara po barelu, dok je cena nafte Brent pala za 3,3 odsto, na 80,37 dolara po barelu.


Rasprodaja u SAD - ostatak sveta u zelenom
London/Tokio -- Akcije na evropskim berzama snažno su skočile nakon velike rasprodaje na svetskim tržištima ove nedelje a delimičan oporavak registrovan je na azijskim berzama.Akcije u evrozoni su skočile za 1,0 odsto, pri čemu je nemački indeks DAKS uzleteo za 1,1 odsto, dok je britanski FTSE 100 ojačao za 0,4 odsto, prenosi agencija Rojters.

Glavni indeks evrozone je, međutim, još uvek na putu da ove nedelje uknjiži pad od 3,7 odsto, što bi bio najveći nedeljni pad od februara.

Akcije tehnoloških kompanija, koje su bile najteže pogođene ovonedeljnim iznenadnim kolapsom svetskih berzi, bile su jutros najveći dobitnici, budući da je indeks tog sektora skočio za 2,4 odsto, predvodjen proizvodjačima čipova Siltronikom, AMS-om i STMikroelektroniksom.

Sektori automobilske i rudarske industrije zabeležili su skok deonica u rasponu od 1,3 do 1,6 odsto.

Akcije proizvođača luksuzne robe, koje su takodje pretrpeli pad, ojačale su, pri čemu su akcije "Keringa", vlasnika "Gučija", porasle za 3,1 odsto, a LVMH-a, "Monklera" i "Salvatore Feragama" za 1,7 odsto do 1,9 procenata, respektivno.

Azijske berze su isto registrovale oporavak, nakon vesti da će se američki predsednik Donald Tramp i njegov kineski kolaga Sji Đinping sastati krajem novembra u Argentini na samitu Grupe 20.

Japanski indeks Nikei 225 je ojačao za 0,5 odsto na 22.694,66 poena, nakon što je prethodnog dana pao za skoro 4,0 odsto. Honkoški Hang Seng se oporavio za 1,8 odsto na 25.726,78 poena, a šangajski kompozitni za 0,9 odsto na 2.606,91 poen.

Oporavak azijskih berzi usledio je nakon još jedne runde sunovrata deonica na Volstritu, koje su juče, drugi dan zaredom, zabeležile veliki pad usled zabrinutosti da će rastuće kamatne stope i trgovinske tenzije naštetiti rastu globalne ekonomije.

Industrijski indeks Dau DŽons je juče pao za 2,1 odsto na 25.052,83 poena, a tehnološki Nasdak za 1,3 odsto na 7.329,06 poena.

Dolar je danas ojačao na 112,40 jena sa jučerašnjih 112,13 jena, a evro na 1,1598 dolara sa 1,1586 dolara.


Izraelske kompanije investiraće 30 mil EUR u poljoprivredu Srbije - Dogovorena izrada sporazuma o sl
Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović dogovorio je u četvrtak (11. oktobra 2018. godine) sa četiri izraelske kompanije iz sektora klanične industrije, prerade jagodastog voća i uzgajanja cveća, da investiraju 30 mil EUR u Srbiju, saopštilo je resorno ministarstvo.

Ministar Nedimović se tokom posete Izraelu sastao sa predstavnicima kompanija Well Done, Terra Nova, Aviv Harmonie...

Ovakve investicije izuzetno su značajne pre svega za poljoprivredne proizvođače u Srbiji jer je to prilika za otvaranje novih tržišta i na taj način se obezbeđuje siguran i predvidljiv plasman i bolja cena za njihove proizvode, kao i veća konkurentnost, ističe se u saopštenju.

Nedimović se, kako prenose mediji, sastao i sa izraelskim ministrom poljoprivrede Urijem Arijelom i tom prilikom su usaglašeni sporazumi iz oblasti poljoprivrede kako bi se poboljšala razmena agrarnih proizvoda između dve zemlje

Ministar Uri Arijel je, kaže se u saopštenju, lično dao nalog da se pripremi lista proizvoda koji će se naći u režimu slobodne trgovine.

Ministarstvo Srbije javlja da će u Izraeluu narednom periodu biti organizovan agro-biznis forum koji će okupiti najznačajnije izraelske kompanije iz oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije kao i najreprezentativnije poljoprivredne proizvođače te zemlje i Srbije.

Cilj foruma je ugovaranje poslova prerade agrarnih proizvoda u Republici Srbiji i izvoz na tržišta sa visokom platežnom moći, ističu.


Israeli companies to invest EUR 30 million in agriculture in Serbia
Serbian Minister of Agriculture, Forestry and Water Management Branislav Nedimovic agreed this Thursday, October 11, 2018, with four Israeli companies from the meat packing industry, berry processing and flower cultivation for them to invest EUR 30 million in Serbia, the ministry announced.

During his visit to Israel, Minister Nedimovic met with representatives of companies Well Done, Terra Nova, Aviv Harmonie...

These investments are very important primarily for agricultural producers in Serbia, as this is an opportunity for the opening of new markets, which secures a safe and predictable export and better prices, while making them more competitive, the press release points out.


Rast na održivim osnovama cilj novog aranžmana - Delegacija NBS sa izvršnim direktorom MMF-a
Delegacija Srbije koju predvodi guverner Narodne banke Srbije, Jorgovanka Tabaković, sastala se u Indoneziji sa Tao Žangom, izvršnim direktorom Međunarodnog monetarnog fonda.

Tokom sastanka, koji je održan u okviru Godišnje skupštine Međunarodnog monetarnog fonda i Grupacije Svetske banke, sumirani su rezultati koji su ostvareni u prethodnom periodu, analizirana su aktuelna makroekonomska kretanja u Srbiji, kao i sprovođenje novog ekonomskog programa podržanog Instrumentom za koordinaciju politike, saošpštila je NBS.

Delegacija Republike Srbije, navode, istakla je da je prethodni period obeležen rezultatima na planu jačanja makroekonomske stabilnosti i izgleda domaće ekonomije, u uslovima sprovođenja strukturnih reformi, kao i pune koordinacije monetarne i fiskalne politike. O tome svedoči i rast BDP-a od 4,9% međugodišnje u prvoj polovini godine, koji je podržan snažnim rastom investicija, kako privatnih, tako i državnih.

- Povoljni izgledi domaće ekonomije rezultiraju i visokom zainteresovanošću investitora za dugoročna ulaganja u Srbiju, čime se potvrđuju postignuti rezultati na unapređenju domaćeg poslovnog ambijenta, kao i napredak na svetskim listama konkurentnosti. Inflacija je očuvana na niskom nivou, premija rizika Srbije je na najnižim nivoima, a povoljan je i kreditni rejting zemlje - ističu.

Diskutovalo se detaljno i o rezultatima na planu fiskalne stabilizacije, koji su omogućili da pad javnog duga bude znatno brži od očekivanog. Konstatovano je i da sve zajedno predstavlja najbolju garanciju da će se rast zaposlenosti i standarda naših građana nastaviti i u narednom periodu. U oblasti reformi finansijskog sektora, ističe se pad učešća problematičnih kredita u ukupnim kreditima na 6,5%, čime je nivo tih kredita smanjen za preko dve trećine u odnosu na period kada je Strategija počela da se implementira.

Tao Žang, izvršni direktor MMF-a, pohvalio je rezultate koje je Republika Srbije ostvarila i dodao da je namera ove finansijske institucije da nastavi sa punom podrškom ključnim reformama u Srbiji. Gospodin Žang je ocenio i da je Srbija na pravi način iskoristila rast zone evra za širenje svojih trgovinskih odnosa. Ocenio je i da je Srbija istovremeno postigla i održala fiskalnu stabilnost i obezbedila kvalitetnu podršku ekonomskom rastu, navodi NBS.


New arrangement aims at sustainable growth – NBS delegation meets with IMF Deputy Managing Director
The Serbian delegation led by NBS Governor Jorgovanka Tabakovic met with IMF Deputy Managing Director Tao Zhang within the framework of the Annual Meetings of the IMF and World Bank Group in Indonesia.

The meeting with Zhang focused on the results Serbia has achieved, current macroeconomic developments and the implementation of the new economic program supported by the Policy Coordination Instrument, the NBS announced.

The Serbian delegation highlighted that the prior period was marked by strengthened macroeconomic stability and improved outlook, in an environment of structural reforms and full coordination between monetary and fiscal policies. This is reflected in GDP growth of 4.9% y-o-y in the first half of the year, supported by a vigorous rise in private and government investment.

– A favorable economic outlook stimulated long-term investment appetite, reflecting the improvement of the domestic business climate and progress on global competitiveness lists. Inflation has been preserved at a low level, the country risk premium is at its lowest, and the country"s credit rating is favorable – they point out

Fiscal stabilization, which has ensured a much faster than expected reduction in public debt, was also discussed. It was concluded that all the results achieved serve as the best guarantee that growth in employment and the standard of living will continue in the coming period. In the field of financial sector reforms, the NPL share in total loans fell to 6.5%, down by over two thirds from the start of implementation of the NPL Resolution Strategy.

Tao Zhang commended the results achieved by the Republic of Serbia, expressing the IMF"s intention to continue to fully support the key reforms in Serbia. He said Serbia availed of euro area growth to expand its trade relations, while at the same time achieving and maintaining fiscal stability and ensuring quality support to economic growth. Finally, the participants concluded that political stability is an important pillar of overall macroeconomic and financial stability of the country, underpinning sustainable economic growth, the NBS says.


NIS: 114,5 mln RSD za projekte za bolji život zajednica
BEOGRAD - Kompanija NIS pozvala je danas građane iz 12 lokalnih zajednica širom Srbije da od 15. do 18. oktobra glasaju za one projekte za koje žele da budu realizovani u okviru programa te kompanije "Zajednici zajedno" 2018.

Poziv važi za građane Beograda, Novog Sada, Niša, Čačka, Pančeva, Požarevca, Kikinde, Zrenjanina, Kanjiže, Srbobrana, Žitišta i Novog Bečeja, koji će moći da glasaju putem sajta www.zajednicizajedno.nis.eu i na taj način doprinesu unapređenju kvaliteta života u svojoj zajednici, saopšteno je iz NIS-a.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta