Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Srbija napredovala za pet mesta na listi Globalne konkurentnosti
Srbija je napredovala za pet mesta na rang listi Indeksa globalne konkurentnosti Svetskog ekonomskog foruma (WEF) za 2018. godinu, zauzevši 65. mesto među 140 rangiranih zemalja.

Prema izveštaju objavljenom na zvaničnoj internet stranici WEF-a, Srbija po analiziranim institucionalnim, političkim, ekonomskim i drugim indikatorima ima ukupan skor od 60,9 poena, što je za 1,7 poena bolje u odnosu na prošlu godinu.

Od zemalja na prostoru bivše Jugoslavije najbolje je rangirana Slovenija na 35. mestu sa rezultatom 69,6 poena.

Hrvatska je pala za dva mesta na 68. poziciju (60,1 poen), dok se Crna Gora popela za "dve stepenice" na 71. mesto (59,6 poena).

Makedonija, koja prošle godine nije bila rangirana usled nedostupnih podataka, nalazi se ove godine na 84. poziciji na listi globalne konkurentnosti sa skorom od 56,6 poena, a Bosna i Hercegovina je skliznula za jedno mesto na 91. poziciju s rezultatom 54,2 poena.


MALI: Uskoro prodaja državnog udela u Jubmes banci
Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je danas da očekuje da će država do kraja godine prodati udeo u Jubmes banci.

Mali je naveo i da radna grupa radi na analizi strategije za Srpsku banku i podsetio da je već objavljen javni poziv za finansijskog savetnika za prodaju udela u Komercijalnoj banci.

- Od ostalih banaka koje su u državnom vlasništvu imamo još Banku Poštansku štedionicu, koja je potpuno stabilna, radi svoj deo posla i ima stabilno učešće u bankarskom sistemu - rekao je Mali na predstavljanju rezultata globalnog indeksa konkurentnosti.

Država u Jubmes banci ima vlasnički udeo od 20,2%, a u Srpskoj banci 76,69%, dok je 23,31 vlasnik Jugoimport SDPR, koje je državno preduzeće. U Komercijalnoj banci država ima udeo od 41,7%.


MALI: Government to sell its shares in Jubmes banka soon
The Minister of Finance, Sinisa Mali said today that he expected for Serbia to sell its shares in Jubmes banka by the end of the year.

Mali also said that they formed a working group for analyzing the strategy for Srpska banka and reminded that they had already published a public call for financial advisor for selling shares in Komercijalna banka.

– Another bank with state ownership is Postanska stedionica which has steady operations, it pulls its weight and had a stable presence in the banking system, said Mali during the presentation of the global competitiveness report.

Serbian government owns 20,2% of Jubmes banka shares and 76,69% of Srpska banka shares while the other 23,31% of shares are owned by Yugoimport SDRP, also a state-owned company. Regarding Komercijalna banka, the state owns 41,7% of its shares.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta