Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
OTP kupuje Sosijete?
Uskoro promene vlasništva u bankarskom sektoru. Država bi da proda udeo u Jubmesu, a Adiko traži kupca na berziNOVI vlasnik Sosijete ženeral banke biće OTP banka, nezvanično saznaju "Novosti". Kako nam je potvrđeno iz više izvora, OTP, koji je pre godinu dana kupio Vojvođansku banku, već radi dubinsku analizu Sosijetea, takozvani dju dilidžens i sprema se za akviziciju. Ako se ostvari ovo pripajanje, OTP banka bi trebalo da zauzima treće mesto po tržišnom učešću u Srbiji.Prema tvrdnjama naših izvora izvesno je da će predstojeći period, po pitanju ukrupnjavanja bankarskog kapitala i promene vlasništva biti veoma dinamičan.

Sosijete ženeral, "domaća a francuska" banka, nije jedina koja će uskoro promeniti vlasnika. Započeta je i privatizacija Komercijalne banke, u kojoj država ima značajan udeo, od 41,7 odsto. U Ministarstvu finansija najavili su i prodaju državnog paketa akcija i u Jubmes banci (20 odsto u direktnom vlasništvu Republike Srbije).

Adiko banka takođe traži novog vlasnika, ali za ceo region. Ova grupacija sa sedištem u Beču, prema izvorima "Rojtersa", najverovatnije će kupca tražiti na berzi, preko inicijalne javne ponude akcija, ali se ne isključuje ni klasična prodaja banke.

Poslovanje i sudbina još jedne državne banke biće na agendi budućih zbivanja u Ministarstvu finansija. Najavljujući šta država planira da učini u narednom periodu u bankarskom sektoru, ministar finansija Siniša Mali istakao je da se "analizira poslovanje i Srpske banke".

Ova banka je, inače, specifična, pošto je sačuvala svoju dozvolu za rad u naletu oduzimanja licenci lošim bankama (Agrobanka, Nova Agrobanka, Razvojna banka Vojvodine, Univerzal, Privredna banka Beograd). Ali, postala je "zatvorena za javnost". Tačnije - banka je oslobođena tereta loših potraživanja i restrukturirana tako da može da posluje isključivo sa firmama registrovanim za proizvodnju naoružanja i vojne opreme. Depozite može da prima samo od ovakih preduzeća i sredstva da plasira isključivo njima. Lane je ostvarila dobit.


Gazprom energoholding zainteresovan za investiranje u energetske projekte u Srbiji
Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić razgovarao je u četvrtak (18.10.2018.) sa predstavnicima ruske kompanije Gazprom energoholding koja je zainteresovana za investiranje u energetske projekte u Srbiji, saopšteno je posle sastanka u Beogradu.

Generalni direktor Gazprom energoholdinga, Denis Fedorov, rekao je da je ta kompanija spremna za dalje projekte i u oblasti obnovljivih izvora energije i da bi širenje na evropsko tržište htela da započne upravo iz Srbije.

Plan je, kako je navedeno u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike, da godišnja proizvodnja električne energije u TE-TO Pančevo iznosi 1.400 gigavat-časova, što je dovoljno za snabdevanje 230.000 prosečnih domaćinstava.

- Vodeće ruske energetske kompanije u Srbiji prisutne su kroz saradnju Gazproma i Srbijagasa, kao i kroz većinsko vlasništvo Gazpromnjefta u NIS-u, ali želimo da tu saradnju proširimo i na druge aspekte proizvodnje energije, a u saradnji sa ruskim partnerima - rekao je Antić.

On je naglasio da će Gazprom energoholding za realiziaciju projekata koji su od interesa za obe strane imati punu podršku Vlade Srbije i Ministarstva rudarstva i energetike.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta