Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Impol Seval pustio u rad novu liniju za premotavanje aluminijumskih traka
Kažu da je aluminijum metal budućnosti, a valjaonica ovog metala Impol Seval iz Sevojna, već godinama je veliki izvoznik na tržište EU i fabrika evropskog nivoa, koja investira u dalju modernizaciju proizvodnje.

Ovde je u petak, 26. oktobra, na dan preduzeća, puštena u rad nova savremena proizvodna linija za premotavanje aluminijumskih traka, što je samo jedan u nizu investicionih poduhvata.

Fabrika u Sevojnu povećala je obim proizvodnje čak pet puta od privatizacije izvršene 2002. godine kada je postala deo uspešnog sistema Impola iz Slovenske Bistrice.

Sada, prema rečima Andreja Kolmaniča koji je član kolegijuma uprave Impola, modernizovani Impol Seval predstavlja ravnopravnog člana ove grupe, koji ostvaruje petinu ukupne proizvodnje ovog slovenačkog sistema.

– Grupa Impol čini proizvodnju od 250.000 tona godišnje, od čega 95% ide u izvoz, na tržište EU i Amerike. Veoma smo prisutni u automobilskoj industriji koja stalno raste. Dajmler je naš direktan kupac, BMV je jedan od naših velikih kupaca, kao i drugi veliki proizvođači automobila i motocikala. Naravno, i ova fabrika radi za te kupce – izjavio je u petak, 26. oktobra, u Sevojnu Kolmanič, predstavnik Impol grupe koja je u 2017. bila peti izvoznik u Sloveniji.

Kako je naveo Vlado Leskovar iz uprave Impola, kad su preuzeli ovu valjaonicu u Sevojnu ona je imala minus od 11 mil USD. Sada je to jedna od najboljih fabrika koja se finansira svojim kapitalom. Do sada je, prema predstavljenim podacima, u modernizaciju opreme i proizvodnje sevojničke fabrike uloženo oko 96 mil EUR.

Generalni direktor Impol Sevala Ninko Tešić brojevima je ilustrovao proizvodni napredak ove fabrike: poslovna 2017. sa proizvodnjom od 62.615 tona (od čega 45.207 tona hladno valjanih proizvoda) bila je jedna od uspešnijih u poslovanju. Ostvarena dobit iznosila je oko 6,3 mil EUR, od čega je akcionarima isplaćena dividenda od 325.000 EUR dok je ostalo uloženo u otpočinjanje novog investicionog ciklusa, vrednog oko 60 mil EUR. Ostvaruje se godišnji izvoz od 100 mil EUR, po čemu je među najvećim izvoznicima u Srbiji, a najviše izvozi u Nemačku, Rusiju, Italiju.

Broj zaposlenih je 653, njihova prosečna zarada je oko 75.000 dinara (bez zarada menadžmenta), s tim što se očekuje da će im na kraju godine biti isplaćena i 13. plata.

Na pitanje Politike, upućeno direktoru Tešiću kako objašnjava ovakav uspeh fabrike, nesvakidašnji za srpske prilike, on je odgovorio: – Imali smo dobru privatizaciju i za većinskog vlasnika dobili ljude iz naše branše, a ne nekog trgovca ili finansijera. Oni su nas "izbacili na površinu, pa smo danas moderna evropska valjaonica.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta