Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Business Garden podržao Samit 100 biznis lidera jugoistočne Evrope
Beograd je ove godine bio domaćin Samit-a 100 biznis lidera jugoistočne Evrope, jedinstvene regionalne biznis platforme koju organizuje Srpska asocijacija menadžera zajedno sa regionalnim partnerima. Tema je bila digitalna transformacija kao put do bržeg razvoja poslovnog ambijenta u regionu.

Business Garden, još jedan u nizu uspešnih projekata izraelskih kompanija AFI Europe i Shikun & Binui Group, podržao je ovaj značajan događaj koji je na jednom mestu okupio više od 200 učesnika, vodećih privrednika regiona, predsednike vlada, ministre, kao i visoke zvaničnike međunarodnih institucija, partnerskih organizacija i medija.

Investitori projekta Business Garden, jedinstvene moderne poslovne zgrade u centru Beograda, koja će pružiti idealno radno okruženje za savremene kompanije kojima su inovativne tehnologije u fokusu, prepoznali su ekonomski i privredni značaj ovog skupa.

- Činjenica da je Beograd nakon sedam godina ponovo domaćin SAMIT100 biznis lidera jugoistočne Evrope, regionalnog skupa poslovnih lidera i najviših političkih zvaničnika zemalja regiona, pokazuje da je ovaj grad postao ekonomski i privredni centar regiona. Za razvoj biznisa, poslovni uspeh i dobre ideje potrebne su konstantne inovacije i prilagođavanje savremenim tokovima života, ali i da zaposleni koji su motor svake kompanije imaju osećaj komfora, relaksiranosti, pripadnosti i pozitivan odnos prema kompaniji u kojoj rade. Naš cilj jeste da doprinesemo stvaranju što bolje i savremenije poslovne klime, razvoju biznis zajednice i većeg ekonomskog rasta, a projekat Business Garden će velikim svetskim i domaćim kompanijama, naročito onim koje se bave informacionim tehnologijama, telekomunikacijama i sličnim oblastima, pružiti savremen poslovni ambijent i radno okruženje po najvišim svetskim standardima - rekao je Gili Dekel, partner investitor projekta, na gala večeri.

Business Garden će budućim zakupcima, osim prestižne lokacije i povezanosti sa svim bitnim institucijama i poslovnom zonom na Novom Beogradu, visoke fleksibilnosti prostora koji se prilagođava delatnosti i potrebama zakupaca, obezbeđen parking i chillout sobe za opuštanje, omogućiti i energetski efiksano okruženje i rad u jednoj od retkih LEED sertifikovanih zgrada u Srbiji. Pored uštede energije i smanjenja operativnih troškova, zelene zgrade poput Business Garden-a obezbeđuju boravak u komfornom, energetski efikasnom okruženju ispunjenom čistim vazduhom i dnevnom svetlošću, utičući pozitivno na zdravlje, radnu produktivnost i motivaciju zaposlenih.

Ekskluzivni zastupnik za izdavanje ove jedinstvene poslovne zgrade koja će se nalaziti na raskrsnici ulica Starine Novaka i Kneza Danila je vodeća konsultantska kuća za nekretnine u Srbiji CBS International, deo Cushman & Wakefield grupacije.


KO SU KUPCI SBB I N1 Investicioni fond čija se ulaganja mere stotinama milijardi evra
BC Partners, međunarodna investiciona kompanija koja je novi vlasnik United Grupe B.V, odnosno SBB-a i TV N1, za više od tri decenije postojanja obavila je 103 investicije u različite firme sa ukupnom vrednošću od oko 127 milijardi evra.

Ovaj investicioni fond osnovan je 1986. godine i već tri decenije ima aktivnu ulogu u razvoju evropskog otkupnog tržišta, a najviše su ulagali u Severnoj Americi i Evropi. BC Partners je stacioniran u Londonu, a glavne filijale ima u Parizu, Njujorku, Milanu i Hamburgu.

Portfolio BC Partners uključuje 17 kompanija sa ukupnim prihodom od prodaje od 35 milijardi dolara (28 milijardi evra).

Basnoslovni poslovni dilovi

Jedna od najvećih poznatih akvizicija fonda BC Partners, kada je u pitanju "vrednost posla", bila je u junu 2013. godine. Oni su tada kupili nemačkog izdavača "Springer Science+Business Media" za oko 3,3 milijarde evra. S druge strane, ovaj fond je u januaru 2015. otkrio da će prodati svojih 40,25 odsto u lancu supermarketa "Migros", i to turskom konglomeratu Anadolu Endustri Holding AS za oko 2,74 milijardi dolara.

Pored toga, najuspešnija i najprofitabilnija ulaganja BC Partnersa su u firmu, odnosno bolnicu, General Healthcare koja je vodeća u oblasti pružanja usluga za akutnu i psihijatrijsku negu, zatim u C&C Group, vodećeg prodavca alkoholnih i bezalkoholnih pića, potom u kompaniju "Galbani", vodeću na tržištu sira, kao i u jednog od nekada vodećih provajdera mobilnih telefona u Velikoj Britaniji, koji je otišao u stečaj pre četiri godine.

Iza kompanije penzioni i zdravstveni fondovi

Firmu, koja je u početku poslovala pod imenom "Barring Capital Investors" je pre 32 godine osnovao Oto van der Vick, i to da bi savetovao druge kompanije kako obezbediti sredstva za razvojni kapital, posebno za kupovinu menadžmenta. Baring je bankrotirao 1995. godine, a Van der Vick je napustio firmu 2001, ali je zadržao funkcije u nekoliko fondova u okviru "BC Partners".

Iako je teško ući u trag "pravim" vlasnicima ove investicione kompanije, poznato je da iza nje stoje drugi, brojni, fondovi. Tako najveći udeo u "BC Partners" imaju penzioni fondovi, čak 37 odsto, dok zdravstveni fondovi drže 25 odsto kompanije. Takođe, deo "kolača" u "BC Partners" dele i banke i osiguravajuće kuće koji poseduju osam odsto, a isto toliko imaju i različite međunarodne konsultanstke kuće. Pored njih, udeo od 12 odsto je u rukama fonda fondova, a 10 odsto različitih fondacija.
Posmatrano geografski, što je jedini zvaničan i dostupan podatak, najveći deo vlasništva BC Partnersa je u rukama kompanija iz Severne Amerike, 41 odsto, 29 odsto je iz Azije, 25 širom Evrope i još pet odsto isključivo iz Velike Britanije. Kako se navodi na sajtu BC Partners, investiciona baza obuhvata oko 200 različitih, visoko kvalitetnih institucija.

Tokom 30 godina, BC Partners se fokusirao na ulaganje u vodeće tržišne kompanije sa odbrambenim karakteristikama rasta širom Evrope i Severne Amerike. Kako se navodi na sajtu ovog fonda, oni osvajaju atraktivna tržišta i deluju kao aktivni akcionari, uz obavezno maksimiziranje povraćaja svake investicije.
Zanimljivo je i da BC Partners ima najveći udeo u Intelsatu, firmi koja je globalni provajder satelitskih usluga vredan 16,6 milijardi dolara. Ova akvizicija bila je do tada, 2007. godine, jedan od najvećih otkupa u privatnom vlasništvu svih vremena.

UG vodeći provajder u jugoistočnoj Evropi

Podsetimo, nedavno je objavljeno da je BC Partners potpisao ugovor o kupovini većinskog udela u United Grupi B.V. od KKR-a, vodeće globalne investicione firme koja će zadržati značajni manjinski deo akcija.

Inače, UG je vodeći medijski i komunikacijski provajder u jugoistočnoj Evropi, sa značajnim ulaganjima u digitalnu infrastrukturu, sadržaj i vlasničku tehnologiju. On je vodeći tržišni servis za svoje korisnike širom regiona.

U poslednjih 18 godina, UG je svoje prisustvo proširila kroz organski rast i akvizicije i sada zapošljava više od 3.400 ljudi i pruža usluge za više od 1,8 miliona domaćinstava.

United grupa u Srbiji je vlasnik kablovskog opteratera SBB, kao i više TV kanala - N1, Sport klub, Grand i Ultra. Na njihovom zvaničnom sajtu piše da imaju preko pola milijarde godišnjeg prihoda, 3.554 zaposlenih, i opslužuju 1,8 miliona domaćinstava.


IHT Markit: Posustaje ekonomski zamajac u evrozoni
Kompozitni indeks menadžera nabavke u evrozoni, ključni pokazatelj poslovne aktivnosti koji obuhvata i usluge i proizvodnju, pao je u septembru na 54,1 poen sa 54,5 poena iz avgusta, objavila je danas agencija za finansijske informacije IHS Markit, koja izračunava taj indeks.
LONDON - Kompozitni indeks menadžera nabavke u evrozoni, ključni pokazatelj poslovne aktivnosti koji obuhvata i usluge i proizvodnju, pao je u septembru na 54,1 poen sa 54,5 poena iz avgusta, objavila je danas agencija za finansijske informacije IHS Markit, koja izračunava taj indeks.

Kako ocenjuje agencija AP, ovaj pomno praćeni pokazatelj ukazuje na to da je ekonomija evrozone dodatno izgubila zamajac, pri čemu je u posustajanju predvodio izvoz.


Business Garden supports Summit 100 of South Eastern Europe"s business leaders
This year, Belgrade hosted the annual get-together of South Eastern Europe"s business leaders - Summit 100, which is organized by the Serbian Association of Managers together with various regional partners. The topic of this years gathering was digital transformation as a means for accelerated business development in the region.

Yet another successful real estate project by Israeli companies AFI Europe and Shikun & Binui Group - Business Garden, supported this important event, which welcomed over 200 participants - business leaders, prime ministers of regional countries, ministers, as well as distinguished representatives of international institutions, partner organizations and the media.

The investors of Business Garden, unique modern office building in downtown Belgrade, which will provide ideal working conditions for modern companies focused on innovative technologies, have recognized the economic and industrial importance of this event.

– The fact that, after seven years, Belgrade is again hosting SUMMIT100, a get-together of regions business leaders and political dignitaries, shows that this city has become an economic and industrial center of the region. Every business growth and success require constant innovations and adjustments to modern market trends and tendencies, as well as a focus on well-being of employees who are the driving force of every company, building up on their motivation, loyalty and identification with the company they work for. Our aim is to contribute to the creation of an enhanced modern business environment, business community development and greater economic growth. Business Garden office building will provide large global and local companies, especially those focusing on information technologies, telecommunications and alike, with a modern business and working environment that meets the highest international standards – Gili Dekel, Managing Partner, who opened the gala dinner, stated at the occasion.

Future Business Garden tenants will benefit from its prestigious location with proximity to important institutions and the New Belgrade business zone, high level of interior layout flexibility that adapts to their business activities and needs, parking and chillout rooms for relaxation. Moreover, the tenants will also get to enjoy an energy efficient workplace in one of the rare LEED certified buildings in Serbia. Alongside energy savings and lower operating costs, green buildings, such as Business Garden itself, offer comfortable, energy efficient spaces filled with plenty of clean air and daylight, thus benefiting employees health, productivity and motivation.

The exclusive leasing representative for this one-of-a-kind office building situated at the intersection of Starine Novaka and Kneza Danila streets is the leading real estate consultancy in Serbia - CBS International, part of the Cushman & Wakefield group.


Philip Morris launches new production system in Nis
Philip Morris International (PMI) has launched a new production system at its factory in Nis, worth EUR 3 million, which fully automates the handling of finished products, the press release says.

This new investment is a part of a three-year investment cycle worth a total of USD 44 million, which aims to establish new production capacities and modernize the existing ones in line with several years of growth of the export from the factory in Nis. The export of cigarettes increased nearly 4 times – from 6.9 billion cigarettes in 2014 to 25 billion in 2017, the press release adds.

Aleksandar Jakovljevic, Managing Director for South East Europe at Philip Morris, stated that the company would continue improving the factory"s production performances actively and added that the factory was already one of the most modern ones in Philip Morris global network, which is why, last year, 80% of all cigarettes produced in Nis ended up in around 50 markets worldwide.

– With the latest investments, through which we have automatized and modernized the system for the handling of finished products, we have not only optimized the logistics, but also largely contributed to workplace safety – Jakovljevic said and emphasized that the launch of this modern facility would not reduce the need for employees engagement, but create the possibility for increasing the planned production and exports.


Ikea potvrdila: Nova velika investicija u BG
Beograd -- Kompanija Ikea planira da do proleća 2020. izgradi ritejk park u Beogradu, što je investicija vredna 50 miliona evra, a posao će dobiti 400 ljudi.
Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović razgovarala je sa Stefanom Vanoverbekeom, direktorom kompanije Ikea za Jugoistočnu Evropu, o nastavku uspešne saradnje i novoj investiciji koju Ikea planira da realizuje u Srbiji, vrednoj 50 miliona evra.

"Zadovoljstvo mi je što nastavljamo dobru saradnju i što će Ikea graditi novu robnu kuću u Beogradu. Taj projekat ne samo da će doneti našoj zemlji nove prihode i investiciju vrednu 50 miliona evra, već će doprineti zapošljavanju novih 400 ljudi", rekla je Mihajlovićeva.

Vanoverbeke je, kako je saopšteno, zahvalio Mihajlovićevoj, rekavši da je dobra, otvorena saradnja rezultirala nastavkom investiranja u Srbiji, čime će ukupna vrednost investicija ove kompanije u Srbiji iznositi 120 miliona evra.

"Plan nam je da na proleće naredne godine započnemo izgradnju novog ritejl parka i da bude otvoren na proleće 2020. godine. Predlažem da sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture potpišemo Memorandum o razumevanju, kako bismo projekat realizovali efikasno, kao i sve do sada", rekao je on.

Na sastanku je bilo reči i o nastavku saradnje u oblasti rodne ravnopravnosti.

Vanoverbeke je istakao da Ikea poštuje princip jednakih zarada muškaraca i žena, te da pruža podršku zaposlenima u usklađivanju roditeljskih obaveza sa poslovnim ciljevima.

"Ikea je odličan primer poštovanja principa rodne ravnopravnosti i unapređenja položaja žena. Zajedničkim aktivnostima možemo doprineti da se žene ekonomski osnaže i budu ravnopravne u ostvarivanju svojih prava", rekla je Mihajlovićeva.


Srpskim malim i srednjim preduzećima omogućeno lako pristupanje sredstvima EBRD
Malim i srednjim preduzećima u Srbiji koja žele da postanu konkurentna i uspešna na međunarodnom tržištu, olakšan je pristup finansiranju i poslovnom savetovanju zahvaljujući pogodnostima nove inicijative Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) - Trade Ready, koja je predstavljena danas u Beogradu.

Ova inicijativa je, prema rečima regionalne direktorke za Zapadni Balkan Programa Saveti za mala preduzeća Biljane Šćekić, nastala kako bi se pružila tehnička podrška, kako malim i srednjim preduzećima, tako i bankama i unapređenju politika u ovoj oblasti, dok je drugi deo programa namenjen finansiranju.

Cilj je, kako kaže, jačanje kapaciteta preduzeća kako bi se pripremila da pre svega lakše razumeju, a onda i apsorbuju elemente neophodne za izvoz i uvoz.

- Razvoj privatnih sektora, posebno malih i srednjih preduzeća predstavlja srž EBRD sektora. Od ukupnog broja registrovanih kompanija u Srbiji, više od 95% su mala i srednja preduzeća, a veliki broj je izvozno orjentisan. Imajući u vidu njihov značaj za jačanje ekonomije EBRD je kroz brojne inicijative i instrumente tehničke pomoći do sada podržao preko 850 malih i srednjih preduzeća u Srbiji - rekla je Šćekić.

Banke koje su se za sada priključile programu su Addiko i Eurobank.

Prema rečima pomoćnice ministra privrede Katarine Obradović-Jovanović, znanje u oblasti izvoza i uvoza koje ovaj program omogućuje, jednako je važno kao i pristup finansiranja.

Jovanović smatra i da bi u fokusu trebalo da bude izvoz malih i srednijh preduzeća kako bi ona uhvatila korak sa zemljama EU .
Ambasador Luksemburga Jean Louis Thill istakao je da je Srbija kao najinovativnija zemlja u privljačenju investitora značajna za njihovu zemlju.

Kako je rekao za eKapiju, Zapadni Balkan je u posebnom fokusu Luksemburga, zbog evropske perspektive tog regiona.

Kako navodi, u fokusu Luksemburga su mala i srednja preduzeća, žensko preduzetništvo, reforma sudstva i regionalne integracije.

- U planu je i originalni projekat vredan milion evra, tako da trenutno dovršavamo razgovore sa EBRD-om. U pitanju je regionalni projekat, ali će prva faza biti pokrenuta u Srbiji sledeće godine. To je opipljiv znak naše kontinualne podrške Srbiji u tom sektoru - rekao je Jean Louis Thill za naš portal.

Novi program omogućiće poslovno savetovanje, obuke za finansiranje trgovinskih poslova, ali i povezivanje preduzeća sa lokalnim bankama. Ovom programu zainteresovani će moći da pristupe putem portala Trade Passport, na kojem je potrebno da urade test.

EBRD inicijativu Trade Ready finansijski su podržale Evropska unija i Luksemburg.

Trade Ready će proširiti delokrug aktivnosti koje su već obuhvaćene EBRD programom za unapređenje trgovine (Trade Facilitation Programme) kao i Inicijativom za mala preduzeća (Small Business Initiative). Nakon uspostavljanja Trade Ready inicijative u Srbiji, ista će biti predstavljena i u drugim zemljama u kojima EBRD investira.

U Srbiji EBRD je vodeći investitor sa preko 4,8 mlrd EUR investiranih u 222 projekata do danas. Podrška Srbiji u pripremanju tokom procesa pridruživanju Evropskoj uniji jedan je od glavnih prioriteta banke.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta