Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Srbija najatraktivnija investiciona destinacija u svetu
Srbija zauzima prvo mesto u svetu po broju radnih mesta otvorenih kroz strane direktne investicije (SDI) u odnosu na broj stanovnika zemlje.
o pokazuje novi IBM izveštaj "Globalni lokacijski trendovi".

Među top 10 destinacija na ovoj rang listi, lavovski deo drže zemlje iz Centralne i Jugoistocne Evrope, prenosi sajt intellinews.com pozivajući se na izveštaj IBM-a.

Tri druge zemlje na listi visokorangiranih destinacija prema kriterijumu novootvorenih radnih mesta na milion stanovnika su Bosna i Hercegovina, Slovenija i Makedonija, koje, sa izuzetkom Slovenije, ekonomski zaostaju za svojim takmacima iz Centralne Evrope, što ukazuje na to da se napori vlada u regionu za privlačenje investitora isplate, ocenjuje se u izveštaju.

Niski troškovi poslovanja u zemljama poput Bosne i Hercegovine, Makedonije i Srbije, takođe su se pokazali atraktivnim za investitore, jer nedostatak kadrova na tržištima rada u drugim zemljama Centralne i Istočne Evrope povećava troškove.

Srbija "nastavlja da privlači značajne investicije u ključnim sektorima kao što su industrije tekstila, transportne opreme, hemijskih proizvoda i elektronike. Zato ne iznenađuje da skoro 80 odsto od ukupnih radnih mesta stvorenih kroz SDI otpada na proizvodne aktivnosti", navodi se u izveštaju.

"Nastavak snažnih performansi Srbije i šireg Zapadnog Balkana prema ovom merilu svedoči o rastućem uspehu regiona u privlačenju stranih investicija i cementiranju njegove pozicije u globalnim lancu vrednosti. Iako performanse pojedinačnih zemalja variraju iz godine u godinu, region u celini beleži održiv visok nivo interesovanja stranih investitora", piše u studiji IBM-a.

Ipak, iako je i dalje u prvih deset destinacija, broj novootvorenih radnih mesta na milion stanovnika u Makedoniji je značajno opao u 2017. godini u odnosu na period 2012-2016., što ukazuje na to da su politički nemiri, koji su kulminirali nasilnim upadom u parlament prošle godine, odvratili neke investitore od ulaganja, dodaje se u izveštaju.

Druge visokorangirane zemlje CIE na ovoj listi su Litvanija (2), Mađarska (7), Slovačka (8) i Letonija (11).

Kao i Zapadni Balkan, "baltičke zemlje nastavljaju da beleže visok nivo ulaznih investicija, pri čemu je Litvanija na drugom mestu, a Estonija i Letonija su među prvih 20 u globalnim okvirima". Ovaj region je, napominje se u studiji, posebno uspešan u privlačenju investicija u oblasti informacionih tehnologija.

Istovremeno, Mađarska je postala atraktivna destinacija za investitore jer su stope poreza na dohodak građana i poreza na dobit preduzeća u toj zemlji među najnižima u Evropi, a takođe je niža i stopa poreza na socijalne doprinose, prema podacima Ministarstva spoljnih poslova i trgovine, koje nadzire strane investicije.

Prema podacima neprilagođenim broju stanovnika, SAD zauzimaju prvo mesto na IBM-ovoj listi po broju stvorenih radnih mesta putem stranih investicija, Kina je na drugom mestu, a Meksiko je treći.


World Bank projects Serbia’s 2020 economic growth at 4%
Growth for the Western Balkan region is estimated to strengthen to 3.5 percent for 2018, according to the World Bank’s latest Western Balkans Regular Economic Report, “Higher but Fragile Growth”.

Thanks to an accelerated growth, the unemployment rate dropped to 12.5% in the second quarter of 2018, which is 2.9% less than in the first one, it was said yesterday at the presentation of the World Bank"s report in Belgrade.

It was pointed out that the government budgets of the central and the general type had a surplus in the first half of the year, and it is expected to be at 0.6% of the GDP by the end of the year.

The projection that Serbian economy would grow by 4% in 2020 depends on the dynamics of structural reforms and the progress in joining the EU, the World Bank estimates. It adds that, although political events have somewhat overshadowed the economic reforms, Serbia will complete the reform of some of the biggest state companies and banks.

World Bank Senior Economist Lazar Sestovic said that the projection was based on the growth of exports and foreign investments in Serbia.

– The growth of exports is the healthiest developmental strategy of Serbia and local consumption is also recovering thanks to salary and pension raises. I believe that those two components will largely improve the economic growth over the next two years – Sestovic told the press following the presentation of the World Bank"s report.

According to him, one of the biggest challenges for Serbia is the growth of imports, and there"s also the growth of the price of energy sources, primarily oil.

– The problem is that we don"t know what will happen with those risk factors in the long term. The price of oil is already close to its all-time high, but we hope that it won"t grow further. Also, when it comes to infrastructural projects, investments grew in 2018, but it is necessary for this strong investment cycle to continue, as public investments directly influence the increase of the GDP – he said.

The World Bank estimates that economic trends in Serbia are influenced by regional political events, the potential tightening of financial conditions for the developing markets and concerns over the dynamics of growth in the European Union.

– The constant threat of early elections, the recent resignation of the Minister of Finance, work on resolving relations with Kosovo, slower than planned opening of chapters of the acquis for EU accession, a gap in formal IMF engagement and some deterioration in the country"s governance and rule of law indicators—all suggest that growth could have been faster – the report says.

According to Sestovic, the relatively low interest rates and the economic growth in Southeast Europe, which automatically reflects on Serbia and its integration in European production flows have a positive effect on the economic growth in Serbia.

– The announced salary raises in the public sector, where 700,000 people are employed, will also have a positive impact. The parameters for further salary raises in Serbia have been agreed within the program with the IMF and included in the 2019 budget projections – he said and added that, when it comes to the potential international crisis, there were no indications that it would take place in the near future or have a direct impact on the trends in Serbia.

Sestovic said that the level of public debt in Serbia had been constantly dropping for several years as a consequence of the budget surplus, but added that the total growth of public investments was still low.

– The quickly growing countries of Southeast Europe have private investments of around 25% of the GDP, whereas in Serbia it is around 17%.

Until this percentage changes, we can"t expect a quicker growth – Sestovic said and added that Serbia"s debts were average compared to the neighboring countries.


U pripremi zakon o alternativnim investicionim fondovima
Ministar finasija Siniša Mali najavio je danas da će se do kraja oktobra izaći sa detaljnim planom mera za podršku inovativnim delatnostima i istakao da je u pripremi i zakon o alternativnim investicionim fondovima, koji bi trebalo da bude donet 2019. godine.

- Do kraja oktobra ćemo izaći sa detaljnim i sveobuhvatnim planom mera za podršku inovativnim delatnostima, takozvanoj industriji znanja i IT industriji, u kojima rade mladi i u kojima vidimo budućnost i potencijalni još brži rast ekonomije - rekao je Mali Tanjugu na marginama 7. Samita "EU - jugoistočna Evropa o održivom razvoju za Balkan", u organizaciji londonskog Ekonomista.

Ministar finansija je istakao i da je u pripremi novi zakon o alternativnim investicionim fondovima, koji će biti donet sledeće godine, a čime će se podržati takozvani Venture capital fondovi - koji investiraju u preduzetnike, mlade, u ideje, kako bi se dalje razvile.

Važno je, navodi Mali, da se mladi preduzetnici i ideje finansiraju na pravi način, da imaju poreske olakšice kada "izrastu" i razviju se, kako bi se iskoristio sav njihov potencijal.


"Oporavlja se bankarski sektor u Srbiji, to je dobro za privredu"
Potpredsednik Mudisovog servisa za investicije sa Kipra Konstantinos Kipreos ocenio je da se bankarski sektor na Zapadnom Balkanu, a tako i u Srbiji oporavlja.
Kako je rekao, to je dobro za razvoj privrede.

Na 7.Samitu EU-Jugoistočna Evropa, u organizaciji londonskog Ekonomista, čiji je medijski partner Tanjug, Kipreos je ukazao da je potrebno da postoji zdrav bankarski sektor kako bi obezbeđivao kredite za infrastrkturne projekte, ali i potrošače.

Naveo je da je poslednjih 15 godina na prostoru CEFTA bankarski sektor prošao kroz izrazit kreditni ciklus sa preteranim rastom, i da se ovaj sektor sara oporavlja nakon što je rešio svoje probleme.

Pre svega, kako dodaje, radi se o smanjenju problematičnih kredita, koji su u jednom trenutnu dostigli udeo od 22 do 23 odsto, a sada su manji od osam odsto. S tim u vezi je konstatovao da je taj udeo i dalje viši nego u zapadnoevrospkim zemljama.

Takođe banke su uspele, prema njegovim rečima, da povećaju depozitnu bazu, koja je sada stabilnija, a ujedno se od prošle godine oporavlja i profitabilnost. „Bankarski sektor počeo je da daje kredite realnoj ekonomiji, i to je pokretač privrede“, konstatovao je Kipreos. Ocenio je da je potrebno dalje razviti lokalna tržišta kapitala, koja su i dalje ograničena.


Serbia takes global top spot on FDI destinations list
Serbia takes the top spot in IBMs Global Location Trends report, when it comes to jobs created through FDIs, measured relative to population.
In this category, a majority of countries in the top ten are those from Central and Southeast Europe (CEE), Tanjug is reporting, citing the intellinews.com website.

"Three other countries on the list of top-ranking destination countries by estimated jobs per million inhabitants — Bosnia-Herzegovina, Slovenia and Macedonia — (with the exception of Slovenia) have lagged behind its peers from Central Europe economically, indicating that efforts by governments in the region to attract investors are paying off," the website said.

Serbia "continues to receive significant inward investment in key sectors such as textiles, transport equipment, chemicals and electronics. Not surprisingly, manufacturing activities account for almost 80 percent of all jobs created from FDI (foreign direct investment," the IBM report said.

According to the report - "the continued strong performance by Serbia and the wider Western Balkans on this measure testifies to the region"s growing success in attracting foreign investment and cementing its position in global value chains. While the performance of individual countries varies from year to year, the region as a whole is experiencing a sustained high level of interest from foreign investors."

Not adjusted for the size of population the US was first, China took second and Mexico third place on this list.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta