Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Karteli na skeneru NBS - Svi raspoloživi kapaciteti usmereni na proveru
Narodna banka Srbije, koja je pre dva meseca obznanila da postoje pokazatelji da se banke "nedozvoljeno dogovaraju" o cenama svojih usluga, kontroliše da li postoji kartelizacija u ovom sektoru. U tom poslu joj aktivno pomaže Komisija za zaštitu konkurencije.

- Koristimo sve raspoložive kapacitete u cilju sprovođenja redovnih i vanrednih kontrola zakonitosti poslovanja banaka, a vršeći funkciju zaštite korisnika finansijskih usluga svaku uočenu nepravilnost u pojedinačnom slučaju proveravamo dodatnom kontrolom zakonitosti određenog bankarskog proizvoda ili usluge - rečeno je Novostima u NBS.

Podsetimo, sredinom avgusta guverner NBS Jorgovanka Tabaković nagovestila je mogućnost postojanja kartelskog dogovaranja banaka u vezi sa cenama usluga koje pružaju klijentima. Tim povodom istakla je da će "u toj oblasti biti posla za centralnu banku" i da "to ne rade neke, već to rade mnoge banke".

U centralnoj banci podsećaju na to da je upravo na predlog NBS donet set zakona s ciljem da se podstakne konkurencija između banaka, ne samo u vezi sa ponudom kredita, već i u vezi sa svim ostalim bankarskim proizvodima: tekućim računima, platnim karticama, uslugama koje se pružaju putem interneta i sl.

- Nakon donošenja ovih propisa svaka banka razmatra i odlučuje na koji način će odgovoriti na podsticaje iz tih propisa - ističu u Narodnoj banci.

- S tim u vezi, NBS preduzima različite mere kako bi sprečila da se navedeni podsticaji u smeru jače tržišne utakmice zaobiđu, pa je tako svojim odlukama precizirala pojedine odredbe zakona, zauzela jasne stavove u pogledu primene tih zakona, a pored toga preduzima različite aktivnosti u cilju edukacije svih korisnika bankarskih usluga.

Narodna banka Srbije, kako ističu, aktivno sarađuje i, u skladu sa zakonom, razmenjuje podatke sa Komisijom za zaštitu konkurencije koja je nadležna za utvrđivanje povrede konkurencije, što se odnosi i na bankarski sektor, te preduzimanje odgovarajućih mera.

- NBS će i u narednom periodu obaveštavati Komisiju kada primeti postupanje banaka koje može ukazivati na bilo koju vrstu nedozvoljenog ponašanja, kao što su prećutni dogovori ili usaglašene prakse - ukazuju u centralnoj banci.

- Komisija za zaštitu konkurencije Republike Srbije veoma važnom smatra saradnju sa svim državnim organima, pa i sa Narodnom bankom Srbije, u funkciji otkrivanja i sprečavanja svakog vida antikonkurentskog ponašanja učesnika na tržištu Srbije - rečeno je Novostima u ovoj komisiji.

- U skladu sa odredbama Zakona o zaštiti konkurencije, uvek po prijemu bilo kakvih informacija o eventualnom postojanju povrede konkurencije na tržištu Srbije, Komisija sprovodi predispitne radnje, a koje, između ostalog, obuhvataju i konsultacije sa nadležnim regulatornim telima.


Prodaja nenaplativih potraživanja vredna 240 mil EUR
U narednih desetak dana Agencija za osiguranje depozita izaći će sa prvim javnim pozivom za prodaju spornih i nenaplativih potraživanja u iznosu od 240 mil EUR, najavio je ministar finansija Siniša Mali.

- Posle 18 godina prvi put pravimo jedan veliki korak ka tome da se ta stara potraživanja prodaju. Država će od toga nešto zaraditi, a sa druge strane svi kolaterali i sredstva obezbeđenja - zgrade, oprema, zemljište, biće vraćeni u privredne tokove, kako bi se aktivirali i doprineli daljem rastu naše ekonomije - rekao je Mali za Tanjug.

Ministar je dodao da u Agenciji za osiguranje depozita, inače, ima oko 700 do 800 mil EUR raznih, spornih, starih, nenaplativih potraživanja i da će i sledeće godine biti prodat jedan paket potraživanja.

- Ovo je mali korak napred, ali ogromna stvar i pokazatelj da država hoće da reši stare stvari koje su privredi kao kamen oko vrata i kako bi još brže povećavali stopu rasta i smanjivali nezaposlenost - rekao je Mali.


Sale of bad debts worth EUR 240 million
In the next ten or so days, the Deposit Insurance Agency will come out with the first public call for the sale of doubtful and bad debts in the amount of EUR 240 million, Finance Minister Sinisa Mali announced.

– After 18 years, we are making a big step towards having these old debts sold. The state will earn something, and on the other hand, all collateral and security instruments – buildings, equipment, land, will be reintegrated into the economy, in order for them to be activated and to contribute to the further growth of our economy – Mali told Tanjug.

The minister added that there were around 700 to 800 million euros of old, doubtful and bad debts at the Deposit Insurance Agency and that one lot would be sold the next year as well.

– This is a small step forward, but it is a big thing and an indication that the state wants to resolve these old issues which are slowing down the economy, so that we would accelerate the growth rate and reduce the unemployment – Mali said.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta