Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Neto dobit NIS-a 21,7 milijardi dinara za devet meseci
Naftna industrija Srbije ostvarila je za devet meseci 2018. godine neto dobit od 21,7 milijardi dinara, što je za 8% više nego pre godinu dana.

Rast je zabeležio i pokazatelj EBITDA (dobit pre plaćanja kamata, poreza na dobit i amortizacije), koji iznosi 42 milijarde dinara, odnosno 23% više u odnosu na isti period prošle godine, saopšteno je NIS-a.

U tekućoj godini NIS je investirao 27,3 milijarde dinara, ili za 64% više od ulaganja tokom devet meseci 2017. godine.

Fokus investicija NIS-a bio je na oblasti istraživanja i proizvodnje nafte i gasa, kao i na realizaciji projekta "Duboka prerada" koji je ključan za drugu fazu modernizacije rafinerije.

Kompanija je, takođe, nastavila da unapređuje operativnih pokazatelja u oblasti prerade nafte i prometa naftnih derivata. Obim prerade nafte i poluproizvoda u devet meseci bio je 2,769 miliona tona, što je 6% više nego u istom periodu prethodne godine. Ukupan obim prometa naftnih derivata iznosi 2,741 miliona tona, i za 10% je bolji nego u uporednom periodu 2017.

NIS u 2018. godini beleži i rast izvoza naftnih derivata od čak 20% u poređenju sa prethodnom godinom. U devet meseci ove godine proizvedeno je 999 hiljada uslovnih tona nafte i gasa.

Obaveze NIS grupe po osnovu poreza i drugih javnih prihoda za devet meseci iznose 142,3 milijarde dinara, što je 16% više nego prošle godine. U avgustu je NIS isplatio akcionarima 6,95 milijardi dinara na osnovu dividende za 2017. godinu.

- Naši dobri finansijski rezultati u 2018. godini ostvareni su pre svega zahvaljujući unapređenju operativnih pokazatelja i merama za unapređenje operativne efikasnosti. Efekat ovih mera na pokazatelj EBITDA u devet meseci ove godine iznosi 3,7 milijardi dinara - kaže Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a.

I u narednom periodu ostaćemo posvećeni naporima da dalje unapredimo efikasnost poslovanja NIS grupe i tako kapitalizujemo pozitivne rezultate koji su ostvareni u dosadašnjem toku godine i ispunimo ciljeve postavljene našom Strategijom razvoja, poručio je Tjurdenjev.


Akcije Fintel energije na Beogradskoj berzi od 20. novembra
Nakon gotovo 80 godina u Srbiji se ispisuje nova stranica ključne misije berze i tržišta kapitala – prikupljanje kapitala u postupku inicijalne javne ponude.

Novu istorijsku stranicu Beogradske berze, osnovane još 1894. godine, ispisuje srpska Fintel energija a.d. čijim će se akcijama, nakon uspešno sprovedene inicijalne javne ponude trgovati počev od utorka, 20. novembra.

Time je Komisija za listing Beogradske berze potvrdila da je obavljen i poslednji formalni korak do uključenja akcija Fintel energije a.d. na najkvalitetniji segment srpske berze, njen Prime listing.

Proces inicijalne javne ponude Fintel energije završen je 30. oktobra, a u toku trajanja ponde upisano je preko 1,5 miliona akcija. Ovim postupkom Fintel energija a.d. je od ulagača na tržištu prikupila 755,2 miliona dinara namenjenih daljem razvoju poslovanja i širenju mreže njenih vetroparkova u Srbiji.

- Prva inicijalna javna ponuda u Srbiji nakon 80 godina od višestruke je izuzetne važnosti, kako za samu kompaniju Fintel energija, tako i za Beogradsku berzu, ali pre svega za srpski finansijski i ekonomski sistem uopšte. Berze ne služe same sebi. Berze služe pre svega kompanijama sa jasnim vizijama budućnosti kako bi finansirale put ka novim, višim fazama razvoja kojima streme i za koje imaju jasne planove. Koliko je ovakav segment finansiranja razvoja ekonomije marginalizovan kod nas, potvrđuje podatak da je inicijalna javna ponuda Fintel energije prvo javno korišćenje mehanizama tržišta kapitala, esencije tržišne ekonomije, u našoj zemlji nakon 18 godina njene trancizije upravo ka tržišnoj ekonomiji. Beogradska berza, iako dramatično finansijski oslabljena, u neprestanoj je promociji upravo tržišne ekonomije, te ulaže značajna sredstva kako bi primer Fintel energije bio tek prvi u nizu odvažnih koraka srpskih kompanija da transparentnošću svoje poslovne vizije zadobiju poverenje ulagača i svoju poslovnu viziju pretvore u stvarnost. Akcionarima i menadžmentu Fintel energije želim miran i stabilan rast i čestitam na hrabrosti i strpljenju koje su uložili u ovaj istorijski poduhvat kojim je vraćen smisao postojanju berze u Srbiji. Investicionoj javnosti potvrđujemo da ćemo pažljivo motriti ispunjenje obaveza transparentnog korporativnog izveštavanja koje dolikuje Prime listingu, dok istovremeno čvrsto verujemo da će i sama Fintel energija stremiti I dostići nivo korporativnog upravljanja iznad dosadašnje prakse, ne samo Srbije, već i regiona – izjavio je Siniša Krneta, direktor Beogradske berze, povodom zakazivanja prvog trgovačkog dana na Berzi za akcije Fintel energije.

Prema navodima izvršnog direktora kompanije Fintel Energija Ticijana Đovanetija (Tiziano Giovannetti), prodato je 1.510.506 akcija, čime je prikupljeno 6,3 mil EUR za novi investicioni ciklus. Ova kompanija je, kako kaže Giovannetti, zadovoljna brojem prodatih akcija, kao i interesovanjem investitora, obzirom da je ovo prvi IPO u Srbiji.

- Prikupljeni kapital nameravamo da investiramo u naše projekte u Srbiji. Smatramo da smo u Srbiji postavili ogledni primer na koji način bi trebalo pristupiti svim potencijalnim ulagačima. Ova investicija će nam dodatno pomoći u realizaciji naših planova, a nadamo se da smo transparentnošću celog projekta pokazali i drugim investitorima i poslovnim subjektima u Srbiji da postoji prostor za ovakve finansijske operacije - rekao je Đovaneti.

Akcijama Fintel energije će se na Beogradskoj berzi trgovati od 20. novembra, a ukupna očekivana tržišna kapitalizacija odnosno berzanska vrednost kompanije Fintel Energija iznosiće oko 112 mil EUR na početku trgovanja. Od tog dana, i profesionalni investitori i građani imaće priliku da akcijama Fintel energije trguju svakog radnog dana od 9 do 14 sati, baš kao i ostalim akcijama dostupnim za trgovanje na Beogradskoj berzi.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta