Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Paraćin gradi Industrijski park
Lokalna samouprava u Paraćinu je dobila saglasnost Ministarstva finansija za budžetski deficit veći od zakonom dozvoljenog, jer će u narednoj godini realizovati veliku investiciju, što faktički znači odobrenje za kredit od 320 miliona dinara kojima će biti izgrađen Industrijski park.

Podsetimo, radi se o podršci investitoru - švedskoj kompaniji Rimaster - koji u gradu na Crnici već početkom naredne godine počinje proizvodnju u iznajmljenoj hali kraj autoputa. Prvi radnici su primljeni i već su na obuci u inostranstvu, a proizvodnim planom Šveđana je planiran prelazak u objekat koji će lokalna samouprava za njih izgraditi u industrijskoj zoni Zmič, s tim da plaćaju zakup.

S obzirom na to da je Rimaster najavio zapošljavanje do hiljadu ljudi, procenjuje se da će Paraćin uloženo vratiti upravo kroz naknadu za iznajmljivanje prostora. Inače, procenjena vrednost Industrijskog parka je oko 2 mil EUR - što će biti ugrađeno u budžet za narednu godinu, čija je izrada u završnoj fazi pred usvajanje.

Pritom, nastavak infrastrukturnog opremanja paraćinske industrijske zone je podržala i Evropska unija, koja je iz svog razvojnog programa nazvanog EU pro za te namene izdvojila oko 300.000 EUR. Učešće lokalne samouprave dostiže 53.000 EUR, pa će biti otvoren još jedan bloka parcela, uz uređenje novih saobraćajnica.


Na oglas za finansijskog savetnika za prodaju Komercijalne banke javilo se 14 kompanija, izbor do kr
Na oglas koji je država raspisala za izbor finansijskog savetnika za prodaju državnog udela u Komercijalnoj banci prijavilo se 14 kompanija, saznaje eKapija u Ministarstvu finansija.

Rok za dostavljanje pisama o zainteresovanosti istekao je 12. novembra, a kako je rečeno za naš portal, u narednim danima će kompanijama koje su ušle u uži izbor biti dostavljen zahtev za podnošenje ponuda.

- Očekuje se da izbor savetnika bude okončan i da ugovor o konsultantskim uslugama bude potpisan do kraja godine - navode u ministarstvu i dodaju da se očekuje da javni poziv za privatizaciju bude objavljen do kraja juna, a da se transakcija završi do kraja naredne godine.

Poziv za finansijskog savetnika je Ministarstvo finansija sredinom oktobra uputilo vodećim međunarodnim firmama koje, kako je navedeno, imaju značajno iskustvo u privatizaciji banaka i raspolažu timom iskusnih eksperata.

Država u Komercijalnoj banci ima udeo od 41,74%, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) 24,43%, IFC 10,15% akcija, nemački DEG fond 4,6%, a švedski Svedfond 2,3% udela.

Planovi za prodaju Komercijalne banke postali su aktuelni još 2006. godine, posle prve dokapitalizacije banke od strane EBRD, a pre tri godine za privatizacionog savetnika Komercijalne banke na tenderu je izabrana investiciona kuća Nomura International.


Fourteen companies respond to the ad for financial adviser for the sale of Komercijalna Banka
Fourteen companies have responded to the ad placed by state for the financial adviser for the sale of the state"s share in Komercijalna Banka, eKapija learns at the Ministry of Finance.

The deadline for the submission of letters of interest expired on November 12, and as they told our portal, the shortlisted companies will be sent requests for the submission of bids in the upcoming days.

– The adviser should be selected and the agreement on consulting services should be signed by the end of the year – the ministry says and adds that the public call for privatization should be placed by the end of June and that the transactions should be closed by the end of 2019.

The call for the financial adviser was sent by the Ministry of Finance in mid-October to the leading international companies, which, as said, have considerable experience in the privatization of banks and have teams of experienced experts.

The state has a share of 41.74% in Komercijalna Banka, 24.43% belongs to the European Bank for Reconstruction and Development (EBRD), IFC has 10.15%, Germany"s DEG fund owns 4.6%, and Swedens Svedfond has a 2.3% share.

The plans for the sale of Komercijalna Banka became a viable topic back in 2006, following the first capital increase by the EBRD, and the investment company Nomura International was chosen as the privatization adviser of Komercijalna Banka at a tender three years ago.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta