Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Kineska kompanija Zijin ulazi u RTB Bor i kanadski Nevsun - U otvaranje rudnika biće uloženo 4 mlrd
Kineska rudarska kompanija Zijin, strateški partner RTB Bor, najavila je preuzimanje kompanije Nevsun. U vlasništvu ove kanadske firme je rudnik cinka Biša u Eritreji, kao i istražna prava na lokalitetu Čukaru Peki, nedaleko od Bora, koje se smatra najznačajnijim resursom bakra i zlata na svetu, saznaju Novosti.

Na taj način, spajanjem kompanija RTB Bor i Nevsun, Kinezi bi u Boru mogli da postanu vlasnici najvećeg rudnika bakra i zlata u Evropi.

Kako se očekuje, Zijin bi najkasnije početkom naredne godine istovremeno trebalo da preuzme upravljanje u RTB-u Bor i u Nevsunu. Kineska korporacija se obavezala da će, uz 200 mil USD koje će potrošiti na otplatu starih dugova, u otvaranje novih rudnika u Boru investirati 1,24 mlrd USD, dok je za kupovinu kanadske kompanije izdvojila 1,4 mlrd USD.

Preuzimanjem Nevsuna kineska kompanija bi samo u aktiviranje gornjeg dela ležišta Čukaru Peki trebalo da investira oko 700 mil USD, a taj rudnik bi trebalo da počne da radi 2020. godine. Na red bi kasnije došao i početak eksploatacije u donjem delu tog ležišta, što je investicija vredna između 1,5 i 2 mlrd USD, budući da je reč o ležištu koje se nalazi na velikim dubinama.

Tako se očekuje da će u narednom periodu u otvaranje novih rudnika u ovom kraju biti investirano najmanje 4 mlrd USD. Kako se procenjuje, samo u nalazištu Čukaru Peki kriju se rezerve od gotovo 15 miliona tona bakra i blizu 400 tona zlata, ali je 54% odsto donjeg dela tog ležišta u vlasništvu američkog giganta Freeport McMoRan.


Gazprom odlučio da gasovod Turski tok prođe i kroz Srbiju - Prve isporuke gasa 2020. godine
Ruska kompanija Gazprom donela je odluku da gasovod Turski tok nastavi svoju trasu kroz Bugarsku, Srbiju, Mađarsku i Slovačku. U tim zemljama su počele sve pripremne procedure za ovaj posao, piše ruski list Komersant, a prenosi Sputnik.

Kako se navodi, prve isporuke gasa u Bugarsku i Srbiju počeće 2020. godine, a do Mađarske će ruski gas stići godinu dana kasnije, što će omogućiti ruskoj kompaniji da do 2022. u potpunosti obustavi isporuku "plavog energenta" preko Ukrajine.

Komersant ukazuje da je to takoreći Južni tok koji je Evropska unija obustavila još 2014. godine pod pritiskom SAD.

Kako je navedeno, ovog puta će biti drastično komplikovanije uticati na to da se projekat obustavi, jer Gazprom u potpunosti poštuje zakone Evropske unije.

Iako je Grčka takođe u planu da se priključi tom gasovodu, kako ocenjuje Komersant, još nije najjasnije kako će to izgledati. Pretpostavlja se da će se Grčka spojiti na taj krak preko Bugarske ili će azerbejdžanski gas zameniti ruskim gasom nakon što bude završena izgradnja gasovoda TAP, što je takođe planirano za 2020. godinu.


Gazprom decides for TurkStream route to include Serbia – First gas deliveries in 2020
The Russian company Gazprom reached the decision to have the TurkStream gas pipeline go through Bulgaria, Serbia, Hungary and Slovakia. These countries have started preparing for the project, writes Russian newspaper Komersant, as reported by Sputnik.

As said, the first deliveries of gas to Bulgaria and Serbia will begin in 2020, and Russian gas is to reach Hungary a year later, which will enable the Russian company to stop delivering gas through Ukraine in 2022.

Komersant writes that this is practically identical to the South Stream, a project which was discontinued in 2014 by the EU under pressures from the USA.

As said, this time, it will be much more complicated to have the project stopped, as Gazprom is fully complying with the EU laws.

Although Greece is also supposed to connect to the pipeline, according to Komersant, it is not yet quite clear what the arrangement will look like. It is assumed that Greece will connect to the pipeline through Bulgaria or replace Azerbaijani gas with Russian gas after the TAP pipeline is built, which is also planned for 2020.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta