Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
EBRD, EIB i Svetska banka pokreću novo istraživanje preduzeća u Srbiji - Cilj studije je identifikov
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Evropska investiciona banka (EIB) i Svetska banka (WBG) pokreću novi ciklus istraživanja preduzeća u više od 40 zemalja, uključujući i Srbiju. Cilj istraživanja je da se od preduzeća iz privatnog sektora prikupe informacije o stanju u poslovnom okruženju u svakoj od zemalja učesnica, kako bi se iskoristile za procenu mogućnosti i ograničenja rasta privatnog sektora. U svakoj zemlji istraživanje će biti sprovedeno putem intervjua sa privatnim firmama u proizvodnom i uslužnom sektoru.

U Srbiji je za prikupljanje podataka angažovana kompanija Ipsos. Intervjui sa nasumično odabranim firmama započeće u novembru 2018. i trajaće do maja 2019, a oćekuje se da će preliminarni rezultati istraživanja biti dostupni u drugoj polovini 2019. godine. Rezultati istraživanja preduzeća u Srbiji, zajedno sa rezultatima istraživanja u drugim zemljama učesnicama, poslužiće kao osnova za analize koje bi pomogle u identifikaciji načina za poboljšanje ulaganja, produktivnosti i privrednog rasta u zemljama obuhvaćenim istraživanjem.

Ovo istraživanje je slično onima koje u zemljama širom sveta sprovodi Svetska banka uz primjenu standardne metodologije. Teme obuhvaćene upitnikom – poput produktivnosti, usvajanja tehnologije i inovacija, konkurencije, kvalifikovanosti radne snage, sive ekonomije, pristupa finansijskim uslugama, infrastrukture i uticaja državnih propisa – biće uporedive na svetskom nivou. Istraživanje će obuhvatiti i modul koji se odnosi na ‘’zelenu ekonomiju".

Sadašnji ciklus istraživanja preduzeća obuhvatiće više od 40 zemalja Evrope, centralne Azije, Bliskog istoka i u Severne Afrike.


EBRD, EIB and World Bank start new survey of companies in Serbia – Study aims to identify limits to
The European Bank for Reconstruction and Development (EBRD), the European Investment Bank (EIB) and the World Bank Group (WBG) are starting a new cycle of surveying companies in over 40 countries, including Serbia. The aim of the research is to gather information from private sector companies about the business environment in each country and use it to assess the potentials and the limits to the growth of the private sector. In each country, the survey will be conducted through interviews with private companies in the production and service sectors.

In Serbia, Ipsos has been put in charge of collecting the data. Interviews with randomly picked companies will start in November 2018 and last through May 2019, and preliminary results are expected to be available in the second half of 2019. The results will serve as a basis for analyses aiming to help identify the ways to improve investments, productivity and economic growth in the countries covered by the survey.

This research is similar to that carried out by the World Bank in countries throughout the world, applying the standard methodology. The topics covered – productivity, adoption of technologies and innovations, competition, workforce qualification, shadow economy, access to financial services, infrastructure and the influence of state regulations – will be comparable on a global level. The survey will also include a module pertaining to “green economy”.

The new survey cycle encompasses over 40 countries in Europe, central Asia, the Middle East and north Africa.


Bugarski Irelly i francuski Maille Pirotex stižu u Pirot - Slobodna zona planira logistički centar v
Slobodna zona Pirot, nastavila je da niže uspehe - ove godine proglašena je za najbolju slobodnu zonu u Evropi i treću u svetu. Ovo je bio povod da razgovaramo sa rukovodstvom Slobodne zone Pirot o daljim planovima i očekivanjima. A toga ima na pretek - novi investitori, informacioni sistem i logistički centar… Između ostalog u Pirot je stigla i bugarska kompanija Irelly koja pravi igračke za IKEA-u, francuska tekstilna kompanija Maille Pirotex, a u najavi je dolazak još jedne inostrane kompanije...

Na početku razgovora kažu da svake godine imaju projekcije rasta 10%, ali da ih uvek nadmaše. Objašnjavaju da su najbolje svetske slobodne zone u Dubajiu i Šangaju i da oni mnogo uče od njih. Poslednjih godina Slobodna zona Pirot uspostavlja najsavremeniji informacioni sistem po ugledu na najbolje zone u svetu. Ovaj informacioni sistem sintetiše sve aktivnosti u slobodnoj zoni počevši od ulaska roba u zonu, carinskog terminala, praćenja kretanja roba korisnika od početne do krajnje tačke, carinskog posredovanja i izrade carinskih dokumenata. Korisniku ostaje da se bavi svojim osnovnim poslom dok službenici u zoni vode računa o svim njegovim sekundarnim potrebama u poslovanju. Njima su na usluzi i besplatan wifi, zdravstvena ambulanta, protivpožarna jedinica i restoran.

Jedna od pogodnosti je i organizacija transporta u dovozu repromaterijala i odvozu gotovih proizvoda korisnika slobodne zone. Dva blok voza nedeljno saobraćaju od luke Burgas na Crnom moru do Slobodne zone Pirot. Najveći obrt i investiranje realizuje fabrika automobilskih guma Tigar Tyres, član Michelin Grupe a za njom sledi Tigar ad sa programom gumene obuće i gumeno-tehničke robe.

Proizvodne aktivnosti u zoni je otpočela i tekstilna kompanija Edoardo Miroglio koja je kupila AHA Muru Prvi maj. U ovom trenutku polovina kapaciteta je uposlena, dok se istovremeno investira u rekonstrukciju dela fabrike.

Slobodne zone u svetu imaju naglašen trend razvoja. U ovom trenutku više od 30% svetske trgovine ide kroz 10.000 slobodnih zona. Konkurencija je ogromna, tako da je potrebno pratiti savremene trendove razvoja svetskih zona. Slobodna zona Pirot ne omogućava samo režim poslovanja oslobođenog plaćanja carina i PDV-a već razvija usluge koje su okrenute potrebama korisnika. Ideja je da se ponude servisi u obalsti logistike, transporta i carinskog zastupanja po najpovoljnijim uslovima koji će omogućiti kompanijama u zoni da bolje i efikasnije posluju.

Sagovornici eKapije objašnjavaju da imaju odličnu saradnju sa ostalim slobodnim zonama, kao i da je njihov sistem moguće implementirati i u drugim slobodnim zonama u zemlji.


Južnokorejska kompanija Essex Europe 29. novembra otvara fabriku u Zrenjaninu
Južnokorejska kompanija Essex Europe u četvrtak, 29. novembra otvoriće fabriku u Zrenjaninu, koja će proizvoditi emajlirane bakarne žice, najavljeno je iz ove kompanije.

Fabrika, u koju je investirano 30 mil EUR prostire se na 15.000 kvadratnih metara i nalazi se u industrijskoj zoni Jugoistok-Ečka.

Izgradnja fabrike počela je u martu ove godine kada je najavljeno da će u njoj raditi 160 ljudi. Za tu investiciju u Zrenjaninu odobreni su državni podsticaji od 1,6 mil EUR.

Kompanija Essex Europe se bavi pronalaženjem novih rešenja u oblasti elektrifikacije vozila i doprinosa razvoju obnovljivih izvora energije. Deo je Superior Essex sa sedištem u Atlanti (SAD), a ta firma je deo južnokorejske Grupe LS koja proizvodi elektro materijal i elektroniku i ima godišnji promet od 19 mlrd USD.

Fabrike te kompanije su na tri kontinenta - u SAD, Kanadi, Meksiku, Kini, Maleziji, Nemačkoj, Italiji, Velikoj Britaniji i Francuskoj.


South Korean company Essex Europe to open factory in Zrenjanin on November 29
The South Korean company Essex Europe will open an enameled copper wire plant in Zrenjanin on Thursday, November 29, the company announced.

The factory, in which EUR 30 million was invested, takes up 15,000 m2 and is located in the Industrial Zone Southeast-Ecka.

The construction started in March 2018, when it was announced that 160 people would work at the plant. State subsidies of EUR 1.6 million were approved for this investment in Zrenjanin.

Essex Europe provides new solutions in the field of vehicle electrification and contributes to the development of RES. It is a member of Superior Essex, which is headquartered in Atlanta, USA, and is a member of South Korea’s LS Group, which produces electronic components and has an annual turnover of USD 19 billion.

The company has factories on three continents – in the USA, Canada, Mexico, China, Malaysia, Germany, Italy, Great Britain and France.


Za šest godina iz RTB-a Bor izvađeno 160.000 tona bakra
Očekuje se da prozivodnja bakra iz vlastitog koncentrata u RTB-u Bor bude povećana sa sadašnjih 40.000 tona na 160 hiljada tona u periodu od šest godina, izjavio je danas Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike, na sednici Skupštine Srbije.

Antić je, obrazlažući u parlamentu Predlog zakona o sticanju prava svojine nad zemljištem, objektima i vodovima RTB-a Bor, rekao da je cilj tog akta uređenje višedecenijskog problema statusa objekata i zemljišta koje koristi ili čiji je držalac ova kompanija.

Prema njegovim rečima, ovim zakonom bi građevinsko zemljište u državnoj svojini na kojem je RTB upisan kao korisnik, kao i zemljšte u vlasništvu Republike gde je rudnik upisan kao držalac, postalo privatno vlasništvo RTB-a Bor, a takođe bi društvena svojina upisana na nepokretnostima u RTB postala njegoiva privatna svojina.

Antić se ukratko osvrnuo na istorijat poslovanja borsko-majdanpečkog basena, koji je od 2000. godine na ovamo sve dublje tonuo u krizu, gomilajući gubitke koji su se od 2008. kretali na nivou od 1,3 milijarde dinara.

U tom kontekstu je podsetio da je ova vlada uspela nizom mera da tog rudarskog giganta "ponovo stavi na noge" kako bi on postao atraktivniji za strane investitore, i da je uspela da u RTB dovede jakog strateškog partnera, kineski Zijin, nakon četiri neuspešna pokušaja prethodnih vlada da privatizuju ovu domaću kompaniju.

Zijin je, kako je rekao, za 350 mil USD dokapitalizacije dobio 63% vlasništva u RTB-u, uz garanciju izmirivanja dugova prema Unapred pripremljenom planu reorganizacije (UPPR), odnosno svih obaveza sa kojima se RTB finansijski još uvek suočava.

Dodao je, takođe, da se sporazumom o strateškom partnerstvu kineska firma obavezala na očuvanje postojećih 5.000 radnih mesta, uz obezbeđivanje obavezujućeg biznis i investicionog plana u iznosu od 1,26 mlrd USD u periodu od šest godina.

- Cilj je da posle tri godine proizvodnja bakra iz sopstvenog koncentrata, koja sad iznosi 40.000 tona dostigne 80.000 tona, a da nakon šest godina ta cifra poraste na 160 hiljada tona - istakao je Antić.

Dakle, kako je ponovio, u periodu od šet godina "imamo investicioni ciklus od 1,26 mlrd USD i tri do četiri puta povećanje proizvodnje bakra iz sopstvenog koncentrata, što će dramatično pozitivno uticati na našu ukupnu privredu na rast BDP-a, ali i na vrednost same kompanije".

Antić je rekao takođe, da "sve procene govore da će naših 37% vlasništva u RTB-u vredeti tada daleko više nego 100% koje imamo sada".


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta