Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Uskoro rešenje za Ikarbus, Lastu, BIP, FAM Kruševac i Luku Novi Sad
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izrazila je očekivanje da će uskoro uslediti privatizacija ili pronalaženje strateških partnera za pojedina preduzeća, među kojima su Ikarbus, Lasta, BIP, FAM Kruševac, Luka Novi Sad.

- U ovom trenutku radimo na rešavanju pitanja Ikarbusa, Laste, BIP-a, FAM Kruševac, Luke Novi Sad... To su neka od velikih imena i ja očekujem da ćemo uskoro imati privatizaciju ili nalaženje strateškog partnera, da oni više ne odlvlače novac iz budžeta, već da ponovo vode brži ekonomski rast Srbije - rekla je Brnabićeva na jučerašnjem predstavljanju Bele knjige Saveta stranih investitora u Beogradu.

Ona je istakla da je prethodna vlada počela da rešava pitanja preduzeća, poput Železare Smederevo i Galenike, koja su nekada bila motor razvoja Srbije i regiona, a koja su postala "kamen o vratu ekonomije Srbije i budžeta".


Završen plan srpsko-kineske zone u Smederevu, posao za 2.300 ljudi
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je izjavila da je završen nacrt Master plana za izgradnju kinesko-srpske slobodne zone u Smederevu.

Master plan bi do kraja godine trebalo da bude usvojen u smederevskoj skupštini, kako bi njena izgradnja počela 2019. godine.

- Ogromna je zona. Treba da je završimo do 2022. godine ali u prvoj fazi te kinesko-srpske slobodne zone - to je 2.300 radnih mesta - rekla je Ana Brnabić u Kovinu, gde je otvorila obilaznicu oko Bvaništa.

Upravo će radna mesta u toj novoj zoni biti važna i za žitelje Kovina, podvukla je Brnabić.

Ona je podsetila da je vlada, nakon dolaska HBIS-a u Železaru Smederevo, nastavila razgovore sa kineskim partnerima, a Ministarstvo privrede potpisalo sporazum o saradnji za izgradnju kinesko-srpske slobodne zone u Smederevu.

- Nastavljamo da radimo svi zajedno, da izgradimo Srbiju, da je podignemo na noge i nastavimo putem kojim idemo - rekla je Brnabić.


Plan for Serbian-Chinese zone in Smederevo completed, jobs for 2,300 people
Serbian Prime Minister Ana Brnabic said that the draft master plan for the construction of the Chinese-Serbian free zone in Smederevo had been completed.

The master plan should be adopted at the City Assembly of Smederevo by the end of the year, so that the construction could begin in 2019.

– The zone is enormous. It should be completed by 2022, but, in the first phase, there will be 2,300 jobs – Ana Brnabic said in Kovin, where she had opened the bypass route around Bavaniste.

The jobs in this new zone will also be important for the citizens of Kovin, Brnabic emphasized.

She reminded that, following the arrival of HBIS to Zelezara Smederevo, the government had continued the talks with Chinese partners, and the Ministry of Economy had signed the agreement on the construction of the Chinese-Serbian free zone in Smederevo.

– We continue working together in order to put Serbia back on its feet – Brnabic said.


Održana međunarodna konferencija Elektrane Power Plants 2018 na Zlatiboru
Vetroelektrane, kao novi proizvođač električne energije i budućnost energetskog sistema Srbije, predstavljene su na međunarodnoj konferenciji Elektrane 2018 – Power Plants , koja je u organizaciji Društva termičara Srbije, održana na Zlatiboru od 5. do 8. novembra.

Na završnoj sesiji konferencije koja je okupila veliki broj univerzitetskih profesora, stručnjaka iz javnog sektora i privatnih kompanija, vetroparkove Alibunar i Malibunar predstavila je Danijela Isailović iz kompanije Elicio, vetropark Kovačicu prezentovao je Miloš Colić iz New energy Solutions, dok je o projektu Čibuk govorio Željko Đurić iz Vetroelektrana Balkana. Na istom skupu predstavljen je i vetropark Kostolac koji razvija JP Elektroprivreda Srbije.

Na konferenciji se govorilo i o konvencionalnim energentima, poput nafte i gasa, ali su obnovljivi izvori energije, kao i klimatske promene, bili dominanta tema na predavanjima i diskusijama.

Konferenciju je, inače, otvorio Miloš Banjac, pomoćnik ministra energetike zadužen za obnovljive izvore energije, koji je naglasio da su obnovljivi izvori energije u Evropi doživeli ekspanziju, ali i da je Srbija napravila značajan pomak u toj oblasti. Govoreći o dugoročnoj strategiji, Banjac je rekao da je dugoročni plan EU da se do 2050.
godine smanji potrošnja energije za 41% u odnosu na 2005. godinu, da se efekat staklene bašte smanji za 80 do čak 95% u odnosu na 1990. godinu, kao i da se udeo potrošnje obnovljivih izvora poveća na 75%. On je rekao da se aktuelni model podsticajnih mera za obnovljive izvore energije pokazao kao pouzdan za investitore, a da se preporuke EU za buduće projekte odnose na uvođenje aukcija i tendera za podsticajne mere i premije.


Novosadski Stoteks potpisao ugovor o izvozu u Kinu vredan 5 mil USD
Novosadska kompanija Stoteks AD potpisala je ugovor sa kineskom kompanijom Yuhuan guoyang import & export co ltd o izvozu prehrambenih proizvoda u 2019. godini u vrednosti od 5 mil USD, saopštila je Pokrajinska vlada.

Ugovor predviđa i izvoz dodatnih količina roba u vrednosti od novih 5 mil USD i u 2020. godini, a kompanija Stoteks AD će u Kinu izvoziti zamrznuto povrće i voće, džemove, jestivo suncokretovo ulje i vino.

Ugovor je potpisan na međunarodnoj konferenciji posvećenoj promociji privrede grada Taidžu, a potpisivanju su prisustvovali potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković i predstavnik kompanije Stoteks AD Gordan Bašić.

Đoković boravi u radnoj poseti Kini i Šangaju, gde se održava najveći svetski sajam izvoznika u zemlju domaćina China International Import Expo 2018 - CIIE koji je otvorio predsednik Kine Si Đinping.

U saopštenju se navodi da je pokrajinski Sekretarijat za privredu i turizam u prethodnom periodu unapredio saradnju sa kineskom pokrajinom Džeđang koja je rezultirala uspešnim nastupom vojvođanskih privrednika i ugovorom vrednim pet milona američkih dolara.

Đoković je imao sastanak i sa gradonačelnikom grada Taidžu Džang Bingom koji je izrazio želju da se saradnja sa AP Vojvodinom podigne na viši nivo bratimljenjem sa nekom od lokalnih samouprava u Vojvodini.

Taidžu je sedmomilionski grad i jedan od najznačajnijih industrijskih centara u kineskoj pokrajini Džeđang, i početna tačka projekta "Jedan pojas - jedan put".


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta