Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Oprez trgovaca srezao cene nafte
Cene nafte su pale danas pošto su razočaravajući ekonomski podaci iz Kine i nastavak napetosti između Pekinga i Vašingtona podrili uverenje trgovaca da će vodeći proizvođači "crnog zlata" srezati isporuke u skladu sa dogovorom koji su postigli prošle nedelje.

Naftni fjučersi su pali za čak 2,6 odsto u Njujorku prvog trgovačkog dana nakon postizanja dogovora između Rusije, Saudijske Arabije i ostalih članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) o smanjenju proizvodnje radi stabilizacije cena, izveštava agencija "Blumberg".

Fjučersi američke "lake" nafte WTI za isporuku u januaru skliznuli su naniže za 1,8 odsto, na 51,67 dolara za barel, na prepodnevnom trgovanju na berzi u Njujorku.

Severnomorska nafta "brent" za dostavu u februaru je pala za 63 centa na 61,04 dolara na londonskoj berzi ICE Fjučers Evropa.

Nafta se, ocenjuje "Blumberg", tako pridružila globalnoj rasprodaji akcija i robe na berzama, nakon što su statistički podaci pokazali da je kineski uvoz porastao manje nego što je očekivano, i nakon što je Kina uputila protest američkom ambasadoru zbog hapšenja izvršne direktorke telekomunikacione kompanije Huavej.

Dogovor OPEK-a i njenih partnera odbacuje poziv predsednika SAD Donalda Trampa da "slavine ostanu otvorene", budući da se njime predviđa smanjenje više od 1,0 odsto globalne proizvodnje nafte.


Devizne rezerve 11,6 milijardi evra, veće za 76 miliona
BEOGRAD - Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije su iznosile su na kraju novembra 11,62 milijarde evra, što je za 76,2 miliona evra više nego na kraju oktobra, saopštneo je iz NBS.

Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeduje se pokrivenost novčane mase M1 od 190 odsto i oko šest meseci uvoza robe i usluga, što je gotovo dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.


Selidba Laste iz državnog gnezda - Tender za prodaju čeka 2019. godinu
Iako je raspisivanje javnog poziva za privatizaciju Laste bilo planirano do kraja ove godine, kako stoji i na sajtu Ministarstva privrede, u tom ministarstvu je eKapiji rečeno da će tender za prodaju tog saobraćajnog preduzeća ipak sačekati narednu godinu.

- Uprkos naporima Ministarstva privrede da pripremi SP Lasta a.d. Beograd za privatizaciju u 2018, realnije je očekivati raspisivanje javnog poziva u prvoj polovini 2019. godine, kažu u Ministarstvu privrede i dodaju da zainteresovanih investitora već ima.

U resornom ministarstvu naglašavaju da je u tom preduzeću 27. novembra okončana konverzija poreskog duga Laste u kapital, upisom nove emisije akcija u Centralni registar, depo i kliring hartija od vrednosti.

- Akcionarski fond je i dalje najveći pojedinačni akcionar Laste sa učešćem u kapitalu od 29,70% , Republika Srbija ima 13,77% učešća, a Grad Beograd 11,47% - navode u Ministarstvu privrede.

A iz Laste poručuju da ta kompanija dobro posluje i da intenezivno radi na proširenju kapaciteta, ugovaranju novih poslova i obnavljanju voznog parka.

- Lasta je stabilizovala svoje poslovanje i u predhodnih 12 meseci obnovila svoj vozni park sa više od 100 vozila, ističe za eKapiju Miodrag Skendžić, rukovodilac marketinga, informacionih sistema i komercijalne službe u u ovom saobraćajnom preduzeću i dodaje da se Lasta "ponosi redovnošću održavanja linija od preko 99%".

Pored države i Grada Beograda, u Lasti 4% akcija imaju i druge lokalne samouprave, dok udeo od 23% drže mali akcionari, rečeno nam je u toj firmi.

Inače, kada bude raspisan, to će biti drugi tender za privatizaciju Laste. Prva prodaja pokušana je u novembru 2007. godine a rok za dostavljanje ponuda produžavan je tri puta u narednih godinu dana, da bi početkom 2008. jedina pristigla ponuda od strane konzorcijuma firmi "Mayer’s Cars&Trucks Company" i "Horn&Leibovitz", proglašena nepotpunom.


Sud proglasio bankrot zrenjaninskog Vojvodinaputa
Privredni sud u Zrenjaninu doneo je rešenje kojim je proglašeno bankrotstvo preduzeća za puteve Vojvodinaput Zrenjanin u stečaju. Stečajni sudija Ljiljana Popov navela je u obrazloženju tog rešenja da je stečajni postupak pokrenut 30. oktobra ove godine.

Na prvom poverilačkom ročištu, 7. decembra, poverioci čija potraživanja iznose više od 50% ukupnih potraživanja stečajnih poverilaca odlučili su da se stečajni postupak nastavi banktotstvom.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta