Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Ziđin uplaćuje 350 mil USD odmah po primopredaji RTB Bor
Kineska kompanija Ziđin (Zijin) će odmah po zvaničnom preuzimanju Rudarsko-topioničarskog basena Bor, koje će biti obavljeno 18. decembra, u gotovini uplatiti 350 mil USD, kaže Blagoje Spaskovski, generalni direktor RTB-a Bor.

- Za razliku od svih drugih partnerstava i prodaja u Srbiji, mi ćemo imati 350 mil USD "keširanog" novca. Toliko će Ziđin odmah uplatiti, a dodatnih 900 mil USD ne uplaćuje nego investira. Sve ide na račun RTB-a Bor, koji je već otvoren u Kineskoj banci i odatle će se kontrolisano trošiti samo na investicije - rekao je Spaskovski.

Obraćajući se na svečanosti upriličenoj za članove Upravnog odbora i Skupštine RTB-a, na kojoj su im uručene zahvalnice za saradnju i doprinos koji su dali poslovanju kompanije minulih godina, Spaskovski je podsetio da će kineski menadžment preuzeti rudnike i topionicu 18. decembra, navodi se u saopštenju borskog rudarskog giganta.

- Tada će u Beogradu biti obavljena zvanična primopredaja. Iz Kine dolaze generalni, finansijski i tehnički menadžer, kao i izvršni direktor. Cela naša struktura se zadržava u smislu koordinacije i kontrole procesa dok kineski partner ne utvrdi da li treba da postave ovde i svoje izvršioce - dodao je.

Napominjući da od znanja i zalaganja zaposlenih u borskom basenu zavisi koliko će kineskih stručnjaka Ziđin dovesti u srpsku kompaniju, Spaskovski je ocenio da, ukoliko proceni da domaći kadar dobro radi i organizuje posao, Kinezi neće dovesti više od 16 svojih menadžera.

O strateškom partneru je kazao da je reč o vrhunskoj kompaniji koja ima proizvodnju sa prihodom od mnogo milijardi dolara, ima bakra, zlata i iskustva u prekookeanskim operacijama. Podsetio je da je pre desetak godina RTB Bor prodavan, i to u stoprocentnom iznosu, za 247 mil USD.

- Sada, iz ove perspektive, mogu samo da konstatujem da je dobro što smo za strateškog partnera, sa 63% udela u vlasništvu, dobili kinesku kompaniju Ziđin - rekao je Spaskovski.


Amerikanci stigli u Trstenik: Nova fabrika, šansa da oživi kraj
Beograd -- Američka kompanija "Amphenol Automotive Technology" otvoriće danas novu fabriku u Trsteniku.
Ova firma poznata je po proizvodnji elektronskih i optičkih konektora, kao i kablovskih sistema. Ona od avgusta posluje u našoj zemlji, a sada u industrijskoj zoni u Trsteniku, u halama površine 7.000 kvadratnih metara pokreće novu proizvodnju u ovom delu Evrope.

"Amphenol Automotive Technology" trenutno u Trsteniku zapošljava 130 radnika, a plan je da sa proširenjem proizvodnje, naredne godine, u fabrici do posla dođe još 1.000 ljudi.

Opština Trstenik se godinama suočava sa problemom nezaposlenosti. Na evidenciji Nacionalne službe zapošljavanja je blizu 4.400 osoba. U potrezi za poslom mnogo se mladih iselilo. Otuda u gradu na Zapadnoj Moravi svaku novu investiciju vide kao šansu za oživljavanje čitavog kraja.

U obezbeđivanje i opremanje nove industrijske zone lokalna samouprava je investirala 125 miliona dinara. Prema rečima predsednika opštine Trstenik Aleksandara Ćirića, otvaranje novih radnih mesta je za ovu opštinu od životnog pitanja.

"To je jedan novi život , opstanak hiljade naših porodica, a ujedno to je i siguran znak da ćemo nastaviti da napredujemo kao opština i da stalno podižemo standarde. Proizvodnja je na kraju i krenula, a kako nam investitori kažu oni imaju u planu da je šire i tako im je zadatak da svake godine za 20 odsto uvećavaju svoju proizvodnju, a samim tim i broj radnika", za RTS rekao je Ćirić.


Pokrenut prethodni stečajni postupak za kompaniju Vino Župa iz Aleksandrovca
Privredni sud u Kraljevu doneo je odluku o pokretanju prethodnog stečajnog postupka za aleksandrovačku kompaniju Vino Župa.

Ovaj postupak, kako je navedeno, pokreće se radi ispitivanja ispunjenosti uslova za otvaranje stečaja u skladu sa unapred pripremljenim planom reorganizacije firme.

Ročište za odlučivanje o predlogu za pokretanje stečaja reorganizacijom zakazano je za 11. mart sledeće godine.

Prema odluci Suda, imenovan je i privremeni stečajni upravnik bez čije saglasnosti Vino Župa neće moći da raspolaže imovinom.

U Vino Župi su nam kazali da se trenutno nalaze u postupku reorganizacije putem UPPR-a, kao i da je pokretanje stečajnog postupka "uobičajena stvar" u toj fazi.

- Pokretanje prethodnog stečajnog postupka je postupak promene UPPR-a kojim se smanjuju kamate i stečajni dužnik dovodi u povoljniji položaj - rekao nam je Slavoljub Radojičić, pravnik u toj kompaniji.

Nikakve dalje informacije o mogućem stečaju i poslovanju firme nismo uspeli da dobijemo, ali, iz nedavnih izjava eKapiji, stiče se utisak da Vino župi dobro ide.

Pre mesec dana ova kompanija koja proizvodi sokove i vina imala je uspešan nastup na sajmu međunarodnom uvoznom sajmu China International Import EXPO-CIIE u Šangaju.

Kako su tada predstavnici firme rekli za naš portal, u ovoj godini predstavili su veliki broj novih proizvoda, a osim Kine, u kojoj su već prisutni, proizvodi Vino Župe se mogu naći i u evropskim zemljama, Rusiji, Americi i Australiji.


U Beograd u maju 2019. prvi put dolaze predstavnici veletržnica i pijaca iz celog sveta
Beograd će 2019. godine prvi put biti domaćin konferencije Svetskog udruženja veletržnica i pijaca (World Union of Wholesale Markets, WUWM), saznaje eKapija. Naime, JKP Gradske pijace su na ovogodišnjem kongresu koji je održan u Barseloni dobile prestižno priznanje, zahvaljujući kojem će naredni skup biti održan upravo u srpskoj prestonici.

- Međunarodna konferencija Svetskog udruženja veletržnica biće održana u periodu od 15. do 17. maja 2019. godine, u hotelu Metropol. Predstavnici WUWM-a dolaze iz privredno jakih zemalja sa pet kontinanata, među kojima su Švedska, Italija, Španija, Holandija, Francuska, Poljska, Grčka, Кina, Amerika, Australija, Indija, itd - kažu nam iz Gradskih pijaca.

Kako navode, Svetsko udruženje veletržnica (WUWM) je neprofitna organizacija, koja ima za cilj da promoviše međunarodnu razmenu informacija o pijacama i veletržnicama, kao i da razmenjuje iskustva i znanja, kako bi dalje unapredila pijačnu delatnost. To što će Beograd biti domaćin narednog skupa, imaće velikog značaja za promociju Srbije i srpske hrane, navode iz Gradskih pijaca.

- Održavanje konferencije WUWM-a značajno će doprineti predstavljanju Beograda i Srbije kao mesta proizvodnje zdrave hrane koja će postati prepoznatljiva na domaćem i svetskom tržištu, daljem razvoju privrede, poljoprivrede, turizma i ostalih potencijala i resursa koje nudi naša zemlja. Od izuzetne važnosti je i predstavljanje uloge pijaca kao jedinih i nezaobilaznih mesta snabdevanja visokokvalitetnom hranom, kao i susreta pravih poljoprivrednih proizvođača i kupaca.

Organizatori ove konferencije biće Grad Beograd, JКP Gradske pijace, Veletržnica Beograd doo, Privredna komora Srbije, Turistička organizacija Beograda.


Representatives of wholesale and green markets to visit Belgrade for the first time in May 2019
In 2019, Belgrade will host for the first time a conference of the World Union of Wholesale Markets (WUWM), eKapija learns. At this year"s congress, held in Barcelona, the PUC Belgrade City Markets received a prestigious acknowledgment, thanks to which the next gathering will be held in the capital of Belgrade.

– The WUWM international conference will be held between May 15 and 17, 2019, at Hotel Metropol. WUWM representatives come from strong economies from five continents, including Sweden, Italy, Spain, the Netherlands, France, Poland, Greece, China, America, Australia, India etc – the company says.

As they say, the WUWM is a non-profit organization which aims to promote an international exchange of information on green markets and wholesale markets and share experience and knowledge, in order to enhance the field. The fact that Belgrade will host the next gathering is of great importance for the promotion of Serbia and Serbian food, the company says.

– The hosting of the WUWM conference will contribute considerably to promoting Belgrade and Serbia as a producer of healthy food, which will become recognized locally and abroad, and to the further development of economy, agriculture, tourism and other potentials and resources our country offers. Promoting the role of green markets as inevitable points of supply of high quality food is also of great importance.

The conference is organized by the City of Belgrade, PUC Belgrade City Markets , Belgrade Wholesale Market, Chamber of Commerce of Serbia and Tourism Organization of Belgrade.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta