Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Ikarbus u štrajku: Dva meseca bez plata i knjižica
Zaposleni u Ikarbusu održaće danas štrajk upozorenja nezadovoljni kašnjenjem zarada i funkcionisanjem fabrike.
Štrajk upozorenja organizuje Sindikalna organizacija Ikarbus, reprezentativan i jedini sindikat u fabrici, okuplja 258 zaposlenih kojima još nije isplaćena zarada za oktobar i novembar, kao i nadoknade za prevoz za poslednja dva meseca, niti overene zdravstvene kartice za narednu godinu.

Sindikat od Ministarstva privrede zahteva i nastavak kreditne podrške, kako bi se održala funkcionalnost fabrike i sačuvao kadar do okončanja privatizacije.

Zaposleni strahuju da će postupak privatizacije, koji je država dogovorila sa kineskim strateškim partnerom, biti doveden u pitanje zbog nedostatka para za funkcionisanje fabrike.

Ukoliko im ne budu ispunjeni zahtevi, zaposleni će stupiti u generalni štrajk, uz organizovanje protesta ispred Vlade Srbije i Ministarstva privrede.


www.ekapija.com/news/2342438/kineska-kompanija-zijin-18-decembra-preuzima-rtb-bor
Kineska kompanija Zijin (Ziđin) trebalo bi da sutra, 18. decembra zvanično preuzme Rudarsko-topioničarki basen (RTB) Bor. Zijin je izabran za strateškog partnera jer je na tenderu ponudio kupovinu udela od 63% u RTB-u, biznis plan u vrednosti 1,26 mlrd USD, obaveznu investiciju od 350 mil USD, izmirenje duga RTB-a od 200 mil USD i očuvanje 5.000 radnih mesta.

Kompanija Zijin jedan je od najvećih kineskih proizvođača zlata, a druga po veličini u proizvodnji bakarne rude. U devet zemalja zapošljava 17.500 radnika, a prošle godine bila je na 22. poziciji najvrednijih rudarskih kompanija u svetu čije su akcije na berzi. Godišnji poslovni prihod ove firme iznosi 10 mlrd EUR (oko 78 milijardi juana), dok čista dobit grupacije dostiže više od 230 mil EUR (oko 1,8 milijardi juana). Tenderom je bilo predviđeno da strateški partner RTB-a za udeo u vlasništvu te kompanije mora da investira najmanje 350 mil USD.

Podnosilac ponuda mogla je biti domaća ili strana kompanija koja se najmanje 10 godina bavi eksploatacijom ili proizvodnjom bakra ili ostalih plemenitih metala.

Za izbor strateškog partnera za RTB Bor stigla je i ponuda ruske firme Ju gold. Ponude za strateško partnerstvo sa RTB Bor, osim kineske i ruske kompanije, dostavio je i kanadski Diamond field, ali je ta kompanija ispala iz trke zbog nepotpune dokumentacije. Dosadašnji generalni direktor RTB Bor Blagoje Spaskovski najavio je ranije da će u toj kompaniji ostati još tri godine pod ugovorom.


Zorka Keramika ulaže 15 mil EUR u povećanje proizvodnje - Posao za još 100 ljudi
Vlasnici fabrike keramičkih pločica Zorka Keramika u Šapcu najavili su investicije od 15 mil EUR u povećanje proizvodnih kapaciteta i zapošljavanje novih radnika. Ova kompanija jedan je od najvećih proizvođača keramičkih pločica u Srbiji, sa godišnjom proizvodnjom od 4,2 miliona kvadratnih metara.

Šabačku fabriku posetila je u ponedeljak (17. decembra 2018. godine) predsednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković, koja je tom prilikom istakla da je Zorka Keramika dobar primer moderne kompanije koja ide u korak sa trendovima i spremna je da primenjuje nove tehnologije, kao i da kompanija ima veliki značaj za Srbiju, jer je našla tržište i izvan granica naše zemlje, i to ne samo u regionu, već i na veoma zahtevnim i konkurentnim tržištima EU.

- Zorka Keramika je najveća fabrika keramičkih pločica u Srbiji i jedina fabrika u zemlji koja ima tehnologiju rektifikacije pločica. Takođe, proizvodimo kvalitet "gres - porcellanato", koji podrazumeva poseban način obrade i proizvodnje keramičke pločice. U poslednje dve godine proizvodimo premijum brend "Tilezza" najsavremenijeg dizajna i formata, za koji postoji velika potražnja na tržištu, posebno za stambene projekte u Srbiji, ali i za izvoz. Zbog toga je doneta odluka da se izgrade novi proizvodni kapaciteti. Investicija od 15 mil EUR omogućiće povećanje proizvodnje od 3 miliona metara kvadratnih, ali i novih 100 radnih mesta - rekao je Markus Bogdanović, jedan od vlasnika fabrike Zorka Keramika.

Fabriku keramičkih pločica Zorka Keramika u Šapcu i fabriku opekarskih proizvoda Zorka-Opeka u Koceljevi kupio je 2004. godine austrijski konzorcijum u okviru privatizacije industrijskog kompleksa Zorka Šabac. Fabrika keramičkih pločica danas zapošljava 300, a fabrika opeke 60 ljudi.

Čak 50% proizvoda plasira se na inostrano tržište, prvenstveno u Mađarsku, Slovačku, Hrvatsku, Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Italiju.

Vlasnik fabrike je konzorcijum austrijskih biznismena, koji se generacijama unazad bave proizvodnjom građevinskih materijala.


Zorka Keramika to invest EUR 15 million in increasing production capacities – Jobs for another 100 p
The owners of the Sabac-based ceramic tile plant Zorka Keramika have announced investments of EUR 15 million in the increase of production capacities and the employment of new workers. This company is one of the largest producers of ceramic tiles in Serbia, with an annual production of 4.2 million square meters.

This Monday, December 17, the factory was visited by the president of the National Assembly of Serbia, Maja Gojkovic, who pointed out that Zorka Keramika was a good example of a modern company keeping up with the trends and being ready to implement new technologies and added that the company was very important for Serbia, having found markets outside the country, and not just in the region either, but also in the very demanding and competitive EU markets.

– Zorka Keramika is the largest ceramic tile plant in Serbia and the only plant in the country with the technology of tile rectification. We also produce "gres porcellanato", which entails a special way of ceramic tile processing and production. In the past two years, we have been producing the Tilezza premium brand, featuring modern design and format, for which there is a great demand in the market, especially for residential projects in Serbia, but also for the export. That"s why the decision was made to build new production capacities. The investment of EUR 15 million will enable an increase of the production by 3 million sqm, but also the creation of 100 jobs – said Markus Bogdanovic, one of the owners of Zorka Keramika.

In 2004, an Austrian consortium bought Zorka Keramika and the Koceljeva-based factory of brick products Zorka-Opeka as part of the privatization of the industrial complex Zorka Sabac. The ceramic tile plant currently employs 300 people, whereas the brick factory employs 60.

As much as 50% of what"s produced is exported, primarily to Hungary, Slovakia, Croatia, Macedonia, Bosnia and Herzegovina, Montenegro and Italy.

The factory is owned by a consortium of Austrian businessmen who have been active in the production of building materials for generations.


Kompanija Metalac kupila imovinu Modne konfekcije Rudnik za 1,3 mil EUR
Kompanija Metalac iz Gornjeg Milanovca postala je vlasnik 18.000 m2 proizvodnog, skladišnog i poslovnog prostora nekadašnje Modne konfekcije Rudnik, kao i 6 hektara zemlje, nakon što je 13. decembra na aukciji prihvaćena ponuda od 1,3 mil EUR.

Nakon adaptacije građevinskih objekata u novom prostoru će biti smeštena trgovinska preduzeća Metalac market i Metalac trade, sa objedinjenim skladištem robe. Obezbeđen je prostor i za buduće nove programe.

- Fizička blizina fabričkog kruga MK Rudnik i njeni ukupni kapaciteti opredelili su nas na kupovinu ove imovine u Gornjem Milanovcu. Nakon licitacije i potpisivanja ugovora Metalac i formalno postaje vlasnik 18.000 m2 skladišnog i poslovnog prostora, sa restoranom i dve trafostanice, na ukupno šest hektara - saopšteno je iz Metalca.

Uz neophodna prioritetna ulaganja od još najmanje 500.000 EUR u 2019. godini, na ovoj lokaciji će biti organizovano skladište površine 6.000 m2, dok će u delu upravne zgrade biti smeštena administracija trgovačkih preduzeća Metalac market i Metalac trade. Ostatak prostora, u kojem su poslovni subjekti pod zakupom, ostaće u istoj nameni. Konačno, celih 8.000 kvadrata dugoročno je namenjeno uvođenju novih programa, koje će Metalac izvesno imati u budućnosti.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta