Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Da ne bude kao sa Telekomom i Mobtelom - gde će novac "Tesle"?
Kompanija Vansi preuzela je upravljanje aerodromom "Nikola Tesla", a postavlja se pitanje kako će država upotrebiti uplaćeni novac za koncesiju na 25 godina.Ukoliko dobijenih 417 miliona evra Srbija bude upotrebila za vraćanje starih kredita i dugova, to bi značilo da je poslušan Međunarodni monetarni fond, koji je i u prethodnim aranžmanima savetovao da se višak u budžetu usmeri baš u te svrhe, piše Politika.

U Ministarstvu finansija za taj list kažu da će deo novca biti iskorišten za vraćanje starih dugovanja, a deo za kapitalne projekte.

"Javnost će biti blagovremeno obaveštena o kojim je projektima reč", odgovaraju u Ministarstvu na pitanje da li postoji plan kojim bi infrastrukturni projekti mogli da budu finansirani.

Minstarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović takođe nema konkretan predlog, ali očekuje da deo bude upotrebljen za infrastrukturu, budući da takvo ulaganje podiže privredni rast, o čemu će se razgovarati u Vladi.

Koncesiona naknada uplaćena je prošlog petka, a novac će biti dostupan u naredna dva meseca. Nejasno je zašto za sve ovo vreme nije napravljen jasan plan kako će te pare biti potrošene, piše Politika.

Ekonomista Ljubomir Madžar, podržava predlog da novac od koncesione naknade treba da bude upotrebljen za otplatu dugova.

On kaže da je za infrastrukturu uzeto skoro četiri milijarde evra kredita, ali država nije uspevala da blagovremeno povuče taj novac i upotrebi ga, pa nema svrhe dodavati još novca za te svrhe.

Profesor Ljubodrag Savić slaže da najpre treba vratiti stare skupe kredite, ali dodaje da deo novca treba da ode i u infrastrukturu.

"Treba ubrzati izgradnju Koridora 11, da nam se ne bi dogodilo da ga gradimo dugo kao Koridor 10. Novac bi mogo da se upotrebi i za izgradnju auto-puta ka BiH", smatra on.

Politika piše da ne bi bilo dobro da se ponove greške iz prošlosti, kao kada je 1997. godine novac od prodaje 51 odsto Telekoma potrošen na isplatu penzija. Ni pare od prodaje Mobtela nisu najbolje upotrebljene, jer, pored vraćanje dugova MMF-u, nije ostvarena nijedna kapitalna investicija.


NAKNADE ZA BEOGRADSKI AERODROM: Dividenda od 1.455 dinara po akciji
Koliko dobijaju mali akcionari od koncesione naknade za beogradski aerodrom. Novac od koncesione naknade biće raspoloživ za dva i po meseca, kada bi trebalo da bude podeljen
GRAĐANI koji nisu do sada prodali svoje besplatno stečene akcije Aerodroma "Nikola Tesla" mogu uskoro na svojim računima da očekuju dividendu u iznosu od oko 1.455 dinara. Francuska kompanija "Vansi" je, plativši jednokratnu koncesionu naknadu od 501 milion evra, preuzela upravljanje beogradskim aerodromom. Novac će, srazmerno učešću u vlasništvu biti podeljen svim akcionarima: državi 417 miliona evra, a malim akcionarima preostalih 85 miliona evra. Tačan datum raspodele još nije poznat, ali se nezvanično očekuje da bude za dva do tri meseca.
Aerodrom "Nikola Tesla" ima ukupno 35,03 miliona akcija, od kojih je u sopstvenom vlasništvu oko 1,26 odsto. Ostatak, od ukupno 34,58 miliona ulazi "u računicu" za podelu ove koncesione naknade. To, praktično, znači da će vrednost po akciji biti 14,49 evra bruto (oko 1.713 dinara). Toliko će prihodovati država po svakoj akciji. Građani, pak, dobijaju ovaj iznos umanjen za porez od 15 odsto, što iznosi 12,31 evro. To je, po trenutnom zvaničnom kursu, 1.455,7 dinara po akciji.

Isplati dividende, kao raspodeli dobiti neke kompanije, uvek mora da prethodni odluka Skupštine akcionara, čija sednica još nije zakazana.


Energoprojekt niskogradnja ugovorio posao u Peruu vredan 6,25 mil EUR
Energoprojekt niskogradnja Beograd, u konzorcijumu sa preduzećem CCEQO iz Perua, potpisala je sa ministarstvom privrede ove zemlje Ugovor za realizaciju projekta Irigacioni sistem San Antonio, Huarango, Jean, Peru.

Ugovor je potpisan 29. novembra u Peruu, navodi se na sajtu kompanije Energoprojekt niskogradnja.

Vrednost ugovora iznosi 8.913.473 EUR, a vrednost radova koje će izvoditi Energoprojekt niskogradnja iznosi 6.250.031 EUR.

Rok za realizaciju je 360 dana.


Porast neizvesnosti uzrok nestabilnosti na berzama
TOKIO - Guverner Centralne banke Japana Haruhiko Kuroda je za aktuelnu nestabilnost na svetskim berzama okrivio porast ekonomske neizvesnosti širom sveta, ali je poručio da je japanska ekonomija, treća najjača u svetu, dovoljno otporna da izdrži sve spoljne šokove.

Priznajući da je Japanu trebalo duže nego što se očekivalo za postizanje ciljane stope inflacije od 2,0 odsto, Kuroda je rekao da kreatori politike moraju biti na oprezu zbog eskalacije eksternih rizika, kao što su protekcionizam i usporavanje rasta u Kini, prenosi CNBC.


N. Tesla Airport shares reach historic high on Tuesday
BELGRADE - Nikola Tesla Airport shares reached a historic high of 1,956 dinars during Tuesday"s trading at the Belgrade Stock Exchange (BELEX), also marked by more dynamic investor activity and a jump of both BELEX indexes.The total trading volume was 51 mln dinars (431.2 thousand euros).The BELEX15 index soared by 1.4 pct to 763.83 points while BELEXline rose by 0.7 pct to 1,578 points.Nikola Tesla Airport shares led the trading both in terms of volume and increase in value.They topped the list of gainers, rising by 4.93 pct to 1,936 dinars after reaching a historic high of 1,956 dinars at one point during trading.At 44.4 mln dinars, the shares also registered the highest volume.Gainers also included Naftna industrija Srbije, with a 1.8 pct rise to 687 dinars and a volume totalling 5.2 mln dinars.


Praktična znanja kao osnov za privlačenje investitora - U planu formiranje centra kompetencije u Beo
Član Gradskog veća Beograda Dragomir Petronijević razgovarao je u utorak (25. decembra 2018. godine), u Naučno-tehnološkom parku Beograd, sa predstavnicima kompanije Festo Srbija, o formiranju jednog ili više centara kompetencije za tehničke nauke, prenosi Beoinfo.

Prema rečima Petronijevića, glavni problem sa kojim se strani investitori susreću u Srbiji je nedostatak kvalitetnog kadra.

S tim u vezi, centri kompetencije su institucije koje bi polaznicima pružile praktična znanja i rad na savremenoj opremi, ali i sertifikate kojima se lakše dolazi do zaposlenja.

Petronijević je rekao da je konačni cilj razgovora izgradnja centra kompetencije, odnosno institucija koje bi se bavile osposobljavanjem radne snage za rad na savremenim postrojenjima, kako bi se rešio problem nedostatka adekvatnog kadra.

– Grad Beograd želi da ima centar kompetencije na svojoj teritoriji, ali će u dalje razgovore svakako biti uključena i nadležna ministarstva, kao i premijerka Ana Brnabić. Praktično obrazovanje kadrova u cilju privlačenja što većeg broja stranih investicija, kao i nabavka savremene opreme, ostaju u našem fokusu kako bismo imali priliku da u Srbiju dovedemo još velikih kompanija poput Boscha ili Siemensa, u čijim se proizvodnim halama zarađuju plate od 80 do 150 hiljada dinara. To je proces čiji je krajnji rezultat rast životnog standarda i zbog toga želimo da ulažemo u mlade ljude, osnovce, srednjoškolce, studente, kao i one koji su završili fakultet, ali nemaju praktična znanja. Osim toga, srednje tehničke škole sigurno mogu da računaju na Grad Beograd kada je nabavka opreme u pitanju – istakao je Petronijević.

Sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak podsetio je da je u Beogradu dualnim sistemom obrazovanja obuhvaćeno oko 600 učenika, ali i da je potrebno je mnogo više.

Direktor kompanije Festo Srbija Ivan Zekavica okarakterisao je raspoloživost radne snage kao jedan od najbitnijih faktora za privlačenje direktnih stranih investicija.

– Razgovaramo o formiranju regionalnog centra kompetencije za tehničke nauke, prvenstveno za mehatroniku. Cilj je da obrazujemo funkcionalni centar gde će moći da se obučavaju đaci iz srednjih tehničkih škola, ali i studenti, profesori i profesionalci iz industrije – rekao je Zekavica.


Poseidon grupa najavila otvaranje Capitol Parka Zaječar za proleće 2019. - Vrednost investicije 10 m
Nakon završenih projekata u Šapcu, Somboru i Beogradu, kao i započetih radova u Leskovcu, Poseidon grupa nastavlja da investira u srpsko ritejl tržište. Britanski investitor dovodi svoj brend Capitol Park u Zaječar na zadovoljstvo oko 60.000 stanovnika tog grada.

Menadžment kompanije Poseidon grupa danas je zajedno sa predstavnicima grada Zaječara saopštio pojedinosti projekta, na konferenciji u sali skupštine grada. Kako je najavljeno, otvaranje ritejl parka zakazano je za proleće 2019. godine.

Capitol Park Zaječar biće peti po redu ritejl park Poseidon grupe, u koji će biti uloženo oko 10 mil EUR, i koji će potrošačima ponuditi miks od 18 prodavnica poznatih domaćih i internacionalih brendova na 6.500 m2 prodajnog prostora. Neki od brendova koji će se pridružiti Capitol Parku na proleće su JYSK, Nefa, Studio Moderna, Extreme Intimo, Opposite, Đak sport, Lilly, LC Waikiki, New Yorker, Deichmann, Sinsay i N sport. Osim toga, dolazak ovog projekta u Zaječar doprineće ekonomiji grada donoseći oko 300 radnih mesta u fazi izgradnje i 150 do 200 nakon otvaranja.

- Odluka da investiramo u Zaječar proistekla je između ostalog iz njegove povoljne centralne lokacije u borsko-zaječarskom okrugu, kao i pozitivnih trendova ekonomskog razvoja u gradu i činjenice da ovakav prodajni kompleks ne postoji u ovom delu Srbije. Zadovoljstvo nam je što ćemo investirati u izgradnju prodajnog kompleksa koji će biti na usluzi više od 60.000 stanovnika grada Zaječara - istakao je direktor kompanije Džejms Gan.- Dolazak Capitol Parka u Zaječar neće doneti građanima samo dobru kupovinu, već i nova radna mesta, i ovo su trenuci kada vidimo napredak grada i potvrđujemo da se krećemo u dobrom smeru. Još jednom zahvaljujem Poseidon grupi što je odabrala Zaječar za ovu investiciju i uvrstila ga u svoju porodicu ritejl parkova - istakao je gradonačelnik Zaječara Boško Ničić.

Zemljište površine 19.980 m2, na kom će park biti sagrađen, smešteno je u centru grada, na uglu ulica Čupićeve i Đure Salaja. Najveća prednost ove lokacije je blizina centru grada zahvaljujući kojoj će Capitol Park Zaječar brzo postati novi centar za kupovinu i zabavu za celu porodicu.

Pored novih Capitol Park projekata, Poseidon grupa će tokom 2019. godine najaviti nove platforme i projekte van ritejl sektora sa ciljem da bude pionir u novim konceptima nekretnina i isporuci kvalitetnih projekata.

Poseidon Property je ogranak firme Poseidon Group, sa sedištem u Velikoj Britaniji, koji se bavi upravljanjem, razvojem i investicijama u maloprodaji, poslovnom prostoru, stambenom i turističkom sektoru sa naglaskom na ritejl sektor. Trenutna vrednost projekata firme Poseidon Group iznosi 1,2 mlrd EUR, a portfolio čini više od 60.000 m2 izgrađenih ritejl parkova, 36.000 m2 supermarketa i više od 400 stambenih objekata u planiranju i izgradnji.


Poseidon Group announces opening of Capitol Park Zajecar in spring 2019 - Investment worth EUR 10 mi
Completed projects in Sabac, Sombor and Belgrade, with construction underway in Leskovac, Poseidon Group continues to invest in the Serbian retail market by bringing its Capitol Park brand of retail parks to Zajecar in spring 2019.

Serving Zajecars 60,000 citizens, City Hall representatives met Poseidons senior management team from the United Kingdom.

Capitol Park Zajecar will be Poseidon Groups fifth retail park in Serbia. This EUR 10 million investment will provide 18 stores of leading Serbian and international brands on 6,500 m2 of retail space, generating new shopping and leisure facilities in the city. Some of the brands that will join Capitol Park Zajecar are JYSK, Nefa furniture, Studio Moderna, Extreme Intimo, Opposite shoes, Djak sport, Lilly, LC Waikiki, New Yorker, Deichmann, Sinsay and N Sport, with more names to be announced in the following months. It will also boost the economy of Zajecar by bringing around 300 jobs to the local community in the construction phase and 150 to 200 more upon opening.

– We decided to invest in Zajecar because of its central location in the Borsko-Zajecarski district, the improving economic outlook for the city, and lack of modern retail complex in this part of Serbia. We are proud to confirm that months before the opening we have let over 80 % of the retail space in Capitol Park Zajecar – said Poseidons corporate affairs director James Gunn.– The arrival of Capitol Park to Zajecar will not only bring a new shopping experience, but more importantly new jobs. These are the moments that demonstrate the citys progress and proof that we are heading in the right direction. Once again we want to thank Poseidon Group for investing in Zajecar and making it a part of their retail park family – the Mayor of Zajecar, Bosko Nicic, emphasized the significance of this investment for the city.

The 20,000 sqm plot is situated in the city center on the corner of Cupiceva and Djure Salaja streets. As well as Capitol Parks, Poseidon Group will announce new platforms outside the retail sector during 2019 where they will continue to be pioneers in property concepts to deliver best in class projects.

Poseidon Property is a member of the Poseidon Group, a UK-based company that invests in, develops and manages retail, office, residential and tourism property. The current value of Poseidon Group real estate portfolio is EUR 1.2 billion, comprised of over 60,000 sqm of built retail parks, 36,000 sqm of built food supermarkets, and more than 400 residential apartments and houses in planning and construction.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta