Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Rusi zainteresovani za Petrohemiju - Tender za privatizaciju biće raspisan u februaru
Ruski giganti ipak ne odustaju od srpske Petrohemije i najverovatniji su partner ovog kompleksa iz Pančeva, pišu Novosti. List navodi da je nekoliko ruskih kompanija zainteresovano da kupi ovo pančevačko preduzeće, a tender za privatizaciju biće raspisan u februaru 2019. godine.

- Ova kupovina je deo ekonomskog paketa koji Vladimir Putin, predsednik Ruske Federacije, donosi Srbiji sredinom januara - nezvanično saznaju Novosti.

Petrohemija je prošle godine imala najveću neto dobit u Srbiji. Posle otpisa dela dugova (47,7%) i konvertovanja dela obaveza u akcije preduzeća, njena dobit je u 2017. bila 40,4 milijardi dinara. Kako kaže neimenovani sagovornik lista, Rusi su veoma zainteresovani za saradnju s Petrohemijom.

On dodaje da, ako iz nekog razloga Rusi odustanu od ovog podihvata, Srbija ima plan B, odnosno računa na kineske gigante, što će biti poznato u aprilu kada se očekuje dolazak kineskog predsednika Si Đinpinga.


Russians interested in Petrohemija – Tendering for privatization to start in February
Russian giants are not giving up on Petrohemija and are the most likely partners of this complex in Pancevo, Serbia, as reported by Novosti. The daily writes that several Russian companies are interested in buying this Pancevo-based company, and the tendering procedure for the privatization will start in February 2019.

– This purchase is a part of the economic package that Vladimir Putin, the president of Russia, is bringing to Serbia in mid-January – Novosti learns unofficially.

Last year, Petrohemija had the largest net profit in Serbia. After the write-off of 47.7% of its debt and the conversion of a part of its liabilities into company shares, the profit in 2017 reached the amount of RSD 40.4 billion. As Novosti"s unnamed source says, the Russians are very interested in cooperating with Petrohemija.

The source adds that, if the Russians give up on the purchase for some reason, Serbia has plan B, counting on Chinese giants, which will be known in April, when the arrival of Chinese President Xi Jinping is expected.


Poslodavcima krajnji rok za plaćanje doprinosa 31. decembar - Informacije o uplati na šalterima i el
Poslodavci koji još nisu Poreskoj upravi platili doprinose za obavezno socijalno osiguranje za neisplaćene zarade za prethodni mesec imaju još malo vremena. Krajnji rok je 31. decembar, piše u poreskom kalendaru za ovu godinu.

Poslodavac je dužan da doprinose obračuna i uplati istovremeno sa isplatom zarade, razlike zarade ili ugovorene naknade za privremene i povremene poslove. Ukoliko ne isplati zaradu do poslednjeg dana u tekućem mesecu za prethodni mesec, dužan je da najkasnije do tog roka obračuna i uplati doprinose za prethodni mesec na najnižu mesečnu osnovicu doprinosa. U suprotnom, Poreska uprava, po službenoj dužnosti, a na osnovu raspoloživih podataka, obračunava doprinose u ime i za račun poslodavca.

Zakonska obaveza poslodavaca je da plaćaju doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje za sve zaposlene, a obračun, kontrola i naplata doprinosa je u nadležnosti Poreske uprave. Obaveza poslodavca je da dostavlja fondu M4 prijavu, o isplaćenim zaradama i plaćenim doprinosima, dok za poslodavca, fizičko lice, novčana kazna iznosi od 5.000 do 400.000 dinara.

Zakon o PIO, propisuje da ukoliko poslodavac plati doprinose svojim radnicima, ali na vreme ne dostavi potvrdu da je to učino, plaća novčanu kaznu od 10.000 do 800.000 dinara. Zaposlenima s druge strane ostaje, da ukoliko shvate da poslodavac ne želi da im izmiri doprinose, da se obrate inspekciji rada, finansijskoj inspekciji i na kraju nadležnom sudu.

Upitan koliko su poslodavci revnosni kada je reč o uplatama doprinosa za PIO, budući da država i dalje za nesavesne poslodavce povezuje staž, Dragoljub Rajić, konsultant u okviru "Mreže za poslovnu podršku", kaže da od kada se sve radi elektronski preko jedne uplatnice, teško da poslodavac može da uplati samo platu, a ne i doprinose.

– To pogotovo nije moguće kod privatnih firmi. Ukoliko bi se desilo da vlasnik firme zakasni jedan mesec s uplatom, Poreska uprava to odmah vidi i poziva poslodavca da vide zašto kasni s uplatama. Ranije je postojala mogućnost da šef plati zaradu, ali da doprinose ne izmiri, što je većina radnika otkrivala tek kad bi podneli zahtev za penziju – kaže Rajić. – Činjenica je, međutim, da i dalje oko 35% kasni s uplatama zarada do 30 dana, što i ne čudi ako se zna da u zbiru oko 60% firmi ima problem s likvidnošću i račune plaćaju tek posle 135 dana. U praksi sigurno ima još firmi kojima se gleda kroz prste, pa uplaćuju samo zarade, a doprinose kad stignu, ali za to mora da postoji posebna protekcija.

Na pitanje ima li sankcija za nesavesne poslodavce, Rajić kaže da je njihova najveća kazna što ne mogu da izmire obaveze prema radnicima, te da, koliko zna, Poreska uprava neće dodatno da im otežava celu stvar.

– Ukoliko se dogodi da su nelikvidni i da kasne mesec, dva s uplatama doprinosa, teško da će ih novčanim kaznama poreznici naterati da plate. Jer, oni nemaju, pa nemaju novac. Zato se dogovaraju kako da reprogramiraju dug i da na kraju sve ispadne dobro i za radnike i za poslodavca – objašnjava on.

Zbog svega toga PIO fond je omogućio strankama da informacije o uplati doprinosa mogu da dobiju ne samo na šalterima fonda, već i elektronski, koristeći jedinstveni pin kod. Na ovaj način građani mogu proveriti da li im poslodavci plaćaju doprinose. Ukoliko radnik shvati da je bez doprinosa treba da zatraži listing uplata doprinosa od PIO, podnese prijavu protiv poslodavca Inspekciji rada i da ga prijavi Poreskoj upravi.


Agrokor dobija novo ime do kraja januara
Novo ime koncerna Agrokor biće objavljeno tokom januara 2019. godine, što će biti simboličan novi početak, piše Jutarnji list.

Pored toga, kako najavljuje Fabris Peruško, vanredni poverenik koncerna, realizacija nagodbe s poveriocima Agrokora trebalo bi da se završi do kraja marta i tada bi vanredna uprava, koja je upravljanje koncernom preuzela 10. aprila 2017. godine, trebalo da prestane s radom.

Koncern će tada dobiti novu upravu koju će imenovati novi vlasnici, odnosno poverioci.

Kako bi se nagodba sprovela u skladu sa zakonom, vanredna uprava Agrokora je pozvala 21. decembra poverioce "u celosti ili delimično osporenih potraživanja da do 15. januara 2019. dostave vanrednom povereniku dokaz da su u ostavljenom zakonskom roku pokrenuli ili nastavili parnični postupak radi utvrđivanja osporenog potraživanja prema društvu Agrokor d.d. ili bilo kojem zavisnom ili povezanom društvu".

Poverioci osporenih potraživanja su upozoreni da neće imati pravo na namirenje ako ne dostave dokaz o pravovremeno pokrenutom ili nastavljenom parničnom postupku do 15. januiara 2019., piše u obaveštenju Agrokora.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta