Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Poslednje odobrenje za Arape: Al Dahra preuzima PKB
Beograd -- Komisija za zaštitu konkurencije odobrila je kompaniji Al Dahra iz Ujedinjenih Arapskih Emirata da kupi Poljoprivrednu korporaciju Beograd (PKB).Odobrenje Komisije se odnosi i na tri zavisna preduzeća - Eko lab, PKB Agroekonomik i Veterinarska stanica PKB.

Ocena komisije je da tim preuzimanjem neće biti narušena konkurencija na tržištu Srbije u proizvodnji mleka, žitarica, semena i jabuka, zatim u uzgoju krava, laboratorijskom ispitivanju i veterinarskoj delatnosti, jer se Al Dahra u Srbiji bavi samo proizvodnjom i prodajom jabuka.

Nepokretnu imovinu PKB i zavisnih preduzeća, firma Al Dahra, registrovana u Irigu, kupila je početkom oktobra ove godine za nešto više od 105 miliona evra.

Vrednost stočnog fonda PKB, koja se procenjuje na oko 17 miliona, evra biće priključena osnovnoj ceni. Al Dahra je najavila da će u naredne tri godine investirati 30 miliona evra u unapređenje poslovanja PKB-a, dalji razvoj sistema za navodnjavanje i modernizaciju kapaciteta za proizvodnju mleka.

Pored toga, Al Dahra planira da uloži dodatnih 15 miliona evra u optimizaciju poslovanja PKB-a i njenih kapaciteta da bi se postigli veći prinosi i podigao kvalitet mleka. Al Dahra posluje u Srbiji od 2014. kada je kupila 51 odsto firme Rudnap Agrar.


Zamrznut trgovinski rat - eksplozija na berzama
London -- Akcije rudarskih, automobilskih, tehnoloških i naftnih kompanija su uzletele, čime su doprinele snažnom rastu ključnih evropskih indeksa.Optimizam na berzama dolazi nakon što su lideri SAD i Kine dogovorili privremeno primirje u tekućem trgovinskom ratu.

Nemački indeks DAKS prednjačio je rastom od 2,5 odsto, dostigavši najveći nivo od 14. novembra, dok je panevropski indeks STOKS 600 skočio za 1,9 odsto, i na putu je da ostvari najveći dnevni rast u osam meseci, prenosi Rojters.

Akcije finansijskih institucija su takođe pružile najveći podsticaj evropskim indeksima, pri čemu su u najvećoj meri porasle akcije banke HSBC, koja je u velikoj meri izložena Kini.

Kreditori iz čitave Evrope pozdravili su primirje u trgovinskom ratu dve najveće svetske sile, koji je prethodno nagrizao perspektive svetskog ekonomskog rasta.

Akcije rudarskih kompanija, kao što su Antofagasta, Anglo Amerikan i Glenkor, bile su među najvećim dobitnicama, budući da su ostvarile rast od 6,1 odsto do 6,9 procenata.

Deonice automobilskih kompanija, koje su bile pod strahom od rastućih tarifa, porasle su za 4,2 odsto, nakon što je američki predsednik Donald Tramp rekao da je Kina pristala da "smanji i ukine" carine na automobile proizvedene u SAD.

Akcije naftnog sektora porasle su za 2,6 odsto, jer su cene nafte skočile na vest o dogovoru SAD i Kine.

SAD i Kina postigle su tokom proteklog vikenda dogovor u trgovinskom sporu, a prema kojem će u narednih 90 dana biti obustavljeni američki planovi o podizanju tarifa.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta