Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
U Srbiji posluje oko 400 italijanskih kompanija - Investicije vredne više od 2,5 mlrd EUR
Udruženje italijanskih industrijalaca - Confindustria Serbia obeležilo je šest godina poslovanja u Srbiji, a kako je zaključeno na Generalnoj skupštini ovo udruženje predstavlja most koji spaja i zajedno sa svojim članicama donosi Evropu u Srbiju, dok istovremeno nastoji da približi Evropu Srbiji.

Predsednik udruženja Erik Košuta rekao je da su italijanske kompanije došle u Srbiju da bi tu i ostale, zato što u ovoj zemlji vide idealnu platformu za njihovo istraživanje i razvoj, a pre svega zato što se ovde, u ovoj zemlji, koja već gotovo pripada evropskoj porodici i od koje je deli samo jedan korak zvaničnog priznavanja, osećaju kao kod kuće.

- Naš cilj je da učvrstimo svoje veze na ovom prostoru, u duhu regionalne saradnje, bez koje ne bi bilo razvoja i stabilnosti. Ovo Udruženje već šestu godinu je spona koja služi da se preoblikuje budućnost Srbije, obezbeđujući joj stabilnu perspektivu i konkurentni ambijent, koji ova zemlja i zaslužuje - naglasio je Košuta.

Osvrćući se na put koji je prešla Confindustria Serbia od svog osnivanja 2012. godine, na čijem je čelu bio od samog početka, Košuta je naglasio da je udruženje pustilo čvrsto korene, postavši pouzdan i siguran sagovornik za institucije i sprske privrednike, dokazavši da je sigurna luka svim italijanskim kompanijama koje su poželele da se probiju na novom tržištu. Košuta je podsetio na mnogobrojne aktivnosti koje je Confindustria organizovala za svoje članice želeći da im približi tržište Srbije i njegove zakone i novitete u poslovanju, ukazujući posebno na organizovanje čitavog niza seminara. Ambasador Italije u Srbiji Karlo Lo Kašo ukazao je na ohrabrujuće rezultate koje ostvaruje oko 400 italijanskih kompanija u Srbiji koje su do sada investirale više od 2,5 mlrd EUR u našu privredu. Ukoliko se, prema njegovim rečima, nastavi ovaj trend rasta, spoljnotrgovinska razmena između Italije i Srbije uskoro će dostići 4 mlrd EUR, što je rekordna brojka. On je naglasio i da ne prođe ni jedan mesec, a da se ne otvori bar po jedna nova italijanska fabrika u Srbiji.

- Idemo pravim putem i trebamo nastaviti da radimo zajedno. Signali koje dobijamo iz Rima za Srbiju su veoma pozitivni - istakao je italijanski ambasador ukazujući da je Srbija tržište od sedam miliona stanovnika i da u ovoj zemlji ima puno inovacija na visokom nivou u oblasti IT-a i digitalne ekonomije, u čemu Vlada Srbije ima veliki uticaj dajući svoju punu podršku takvom razvoju.

Ukazujući da put ka Evropskoj uniji nije nimalo lak, i da ga je i Italija svojevremeno prošla, ambasador Lo Kašo je podsetio da su još pre dosta godina Italijani ponudili Srbiji pomoć na tom putu i da je u tome od izuzetnog značaja i podrška italijanskih firmi koje posluju u našoj zemlji.

Sem Fabrici, šef delegacije EU u Srbiji, ukazao je na važnost Italije.

- Privreda Srbije se kreće u dobrom smeru, što potvrđuju i privredni i drugi podaci, koji govore i to da je Italija prva zemlja izvoznik za Srbiju, a druga za uvoz. On je ukazao da 73% direktnih investicija u Srbiju dolazi iz EU i da one doprinose zapošljavanju 200.000 ljudi, kao i da u svemu tome Italija ima vrlo važnu ulogu.

Ocenjujući da EU radi sa Srbijom na jedan koherentan način, kako bi reforme bile realizovane u mnogim sektorima, Fabrici je rekao da se mora razgovarati i o temama koje nisu jednostavne, a tiču se odnosa Prištine i Beograda. On je pozvao italijanske firme u Srbiji da nastave da rade tim svojim "italijanskim duhom", jer je zajednički cilj se Srbija uvede u EU, za šta se svi zalažu, a posebno i Confindustria Serbia.


Od sledeće godine i dileri obaraju javni dug Srbije
U Srbiji će krajem naredne godine zaživeti nova finansijka institucija - "primarni dileri" koja će se baviti razvojem tržišta hartija od vrednosti (HoV) i njihovom trgovinom, a u cilju smanjenja javnog duga države ispod 50%. "Primarni dileri" su finansijske institucije koje će izabrati Ministarstvo finansija kako bi se bavili HoV, radili na unapređenju primarnog i sekundarnog tržišta hartija, na poslovima unapređenja koji se tiču javnog duga, a u saradnji sa državom.

- Uvođenjem primarnih dilera očekujemo da se poboljša realizacija i uslovi zaduživanja na primarnom tržištu kao i da se podstakne likvidnost tržišta državnih hartija od vrednosti, ublaži rizik refinansiranja duga i na kraju dodatno razvije sekundarno tržište državnih HoV - objašnjavaju u Ministarstvu finansija za Tanjug.

Ideja je da se tokom sledeće godine izrade planovi i procedure, odnosno, da se definišu uslovi ko će i pod kojim uslovima moći da obavlja ove poslove u Srbiji.

Naredne godine će, kažu, početi konsultacije s predstavnicima MMF-a o uvođenju primarnih dilera a "očekuje se da aktivnost primarnih dilera počne krajem 2019, odnosno početkom 2020. godine".

U Ministarstvu finansija objašnjavaju da je preporuka MMF-a da u prvom periodu od osnivanja bude od pet do deset "dilera" u Srbiji.

Za sada nije predviđeno da strane kompanije mogu da se bave ovim poslom, bilo da je reč o bankama ili drugim finansijskim institucijama.


Dealers to contribute to reduction of Serbia"s public debt from 2019
Next year, a new financial institution will take root in Serbia – primary dealers – which will trade securities and contribute to the development of the securities market, all to the end of having the public debt of the Republic of Serbia drop to below 50%. Primary dealers are financial institutions selected by the Ministry of Finance to trade securities, work on upgrading the primary and the secondary securities market and be active in addressing the issue of the public debt in cooperation with the state.

– We expect the introduction of primary dealers to improve the realization and the terms of borrowing in the primary market, as well as to incite the liquidity of the market of state securities, dampen the debt refinancing risk and further develop the secondary market of state securities – the Ministry of Finance told Tanjug.

The idea is for plans and procedures to be prepared next year, defining who is authorized for these activities in Serbia and under what terms.

Next year, they say, consultations about the introduction of primary dealers will begin with representatives of the IMF, and "primary dealers are expected to become active in late 2019 or early 2020".

The Ministry of Finance explains that the IMF recommends for there to be five to ten dealers in Serbia in the initial period.

The plan currently doesn"t include foreign entities, whether banks or other financial institutions.


Kineska kompanija Ziđin zvanično preuzima RTB Bor 18. decembra
Kineska kompanija Ziđin (Zijin) zvanično će preuzeti Rudarsko-topioničarki basen (RTB) Bor 18. decembra, a dosadašnji generalni direktor Blagoje Spaskovski će u toj kompaniji ostati još tri godine pod ugovorom. Ovo je izjavio upravo Spaskovski, a prenosi Solarismedia.

Spaskovski je na svečanosti povodom 65 godina Planinarskog doma na planini Stol rekao da će se i dalje "truditi da doprinese razvoju i RTB-a i grada Bora".

- Kineski prijatelji i novi vlasnici RTB pomoći će nam, između ostalog, i da osavremenimo i obogatimo Muzej rudarstva i metalurgije na svetskom nivou, a postoje realni izgledi da se sagradi i posebna muzejska zgrada - kazao je on.

Dodao je i da je ponosan na svoj dosadašnji rad i da je ubedjen da će RTB i Bor za pet, šest godina dostići ogroman razvoj u svakom pogledu. Spaskovski je ocenio da će se proizvodnja u RTB-u više nego utrostručiti, što garantuje i puniji lokalni budžet i bolji standard građana.


China"s Zijin to officially take over RTB Bor on December 18
The Chinese company Zijin will officially take over RTB Bor on December 18, and the former managing director, Blagoje Spaskovski, will remain in the company under contract for another three years, as per his own statement, which was reported by Solarismedia.

At the ceremony organized on the occasion of the 65th anniversary of the Mountain Home on Stol, Spaskovski said that he would still "try to contribute to the development of RTB and the town of Bor".

– Chinese friends and new owners of RTB Bor will help us to, among other things, modernize and enrich the Museum of Mining and Metallurgy, and it is also likely that a special museum building will be raised as well – he said.

He added that he was proud of what he had done until then and that he was convinced that RTB and the town of Bor would achieve enormous development in every aspect in five to six years. Spaskovski assessed that the production of RTB Bor would more than triple, which also guarantees a fuller local budget and a better living standard.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta