Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Gazprom savetuje Evropi povećanje uvoza ruskog gasa
Evropa bi se već naredne decenije mogla suočiti sa nestašicom i poskupljenjem gasa, ako brzo ne odluči da poveća uvoz iz Rusije, poručio je potpredsednik Gazproma Aleksandar Medvedev.

- Evropa je napravila potpuno lošu procenu kada je pretpostavila da joj neće trebati dodatni gas, i da će ga, ako joj zatreba, dopremiti izvan okvira Rusije - izjavio je Medvedev za agenciju Rojters i dodao da kupovinom gasa iz SAD ili Katara, Evropa ne može da zadovolji sopstvenu tražnju.

Gazpromov izvoz gasa Evropi je prošle godine povećan za 8%, na istorijski rekord od 194 milijarde kubnih metara, usled povećane tražnje i nižih cena. Zahvaljujući tome, Gazprom je stekao rekordan udeo na evropskom tržištu od 35%. Taj udeo bi, prema rečima Medvedeva, mogao premašiti 40%, jer evropska tražnja za gasom raste, holandska i britanska proizvodnja pada, dok će pošiljke gasa iz SAD ostati skromne, skupe i uglavnom namenjene Aziji.

- Brojni ozbiljni analitičari će izaći pred vas sa modelom koji će pokazati da će se Evropa uskoro suočiti sa velikom gasnom krizom, i što je još gore, oštrim skokom cena - izjavio je Medvedev.

Rojters podseća i da će Gazprom od naredne godine, preko novog gasovoda, početi da snabdeva Kinu gasom.

- Možemo isporučiti Evropi koliko god gasa joj je potrebno, iako ulazimo na novo tržište Kine. Međutim, Evropa mora da se odluči sada. Mora odmah da počne da razmišlja ko će pokriti dodatnu tražnju posle 2025. godine - rekao je Medvedev.

Čak i ako Gazprom na vreme izgradi dva nova gasovoda do Evrope - Severni tok 2 ispod Baltičkog mora i Turski tok za jug Evrope - to neće biti dovoljno za uspostavljanje ravnoteže između rastuće tražnje i smanjenja ponude, smatra on.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta