Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Budimka ide na doboš u aprilu?
Za kupovinu požeške Budimke zainteresovano je više od dvadeset inostranih i domaćih kompanija, koje će svoje karte otkriti u aprilu, kada se očekuje raspisivanje oglasa za prodaju, piše Danas.

Na listi poverilaca su privredni subjekti, radnici, banke, fondovi, javna preduzeća i državne institucije, kojima se duguje oko 12 mil EUR i od prodaje će, po utvrđenim prioritetima, moći da naplate deo svojih potraživanja.

Utvrđeno je, piše Danas, da Budimka poseduje veliki kapital - oko 30 hektara utvrđenog zemljišta, oko 100.000 m2 proizvodnih pogona za preradu voća, povrća i mesa, hladnjače, farmu, kao i 15 hektara slobodnih površina, od čega je oko 10 hektara pod jabukama. Ipak, pripreme za prodaju nisu još privedene kraju, pošto se iščekuje da Republički geodetski zavod izda nekoliko listova nepokretnosi i posedovnih listova.

Oglašenje prve prodaje, koja bi trebalo da se obavi prikupljanjem ponuda ili akcijskom prodajom, trebalo bi da se dogodi u aprilu ove godine.

- Kada bi se sve stavilo u funkciju kapital fabrike vredeo bi oko 20 mil EUR, ali treba imati u vidu da je, nakon bankrota, sud utvrdio da Budimka duguje poveriocima 12 mil EUR, računajući i kamate. Vrednost kapitala Budimke biće, najverovatnije, procenjena na oko 8 mil EUR, ali će prema odredbama zakona, zbog bankrota, početna prodajna cena biri prepolovljena i iznosiće oko 4 mil EUR. Ako se kompanija proda za tu sumu, isplatiće se 30% poverilačkog duga - objašnjava Đorđe Stevanović, član Veća poverilaca.

On dodaje da 4 mil EUR, u datim okolnostima, bila dobra cena za kupca, ali i za prodavca i poverioce.

Uspešnom prodajom Budimke, kako ocenjuje Stevanović, otvorile bi se nove poslovne mogućnosti, računajući i upošljavanje, u startu, oko 100 radnika sa perspektivom da se angažuje još još 200. S druge strane, kooperantima se pruža prilika da nastave proizvodnju voća i povrća, a raznim firmama da ponude svoje usluge.


Kompanija Sava RE preuzela Energoprojekt Garant
Slovenački osiguravač Sava RE saopštio je u petak, 9. marta 2018. godine, da je kupio 93% akcija srpskog osiguravača Energoprojekt Garant, specijalizovanog za osiguranje od odgovornosti.

Kako prenosi portal Kamatica, društvo Sava je većinski udeo u Energoprojekt Garantu kupilo na Beogradskoj berzi. U narednom periodu žele da postanu jedini vlasnik Garanta, te da ga pripoje svom postojećem društvu u Srbiji.

Kompanija Sava Re je ugovor o kupovini Energoprojekt Garanta sklopila s beogradskim društvom Energoprojekt Holding u novembru prošle godine, a osim saglasnosti Narodne banke Srbije potrebne su bile dozvole i ostalih regulatora, koje su pristigle prošlog petka.

Grupa Sava Re, osim u Sloveniji, ima kompanije u Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji.

Predsednik Uprave Marko Jazbec kaže da razmatraju bosansko i albansko tržište. On dodaje kako bi manjim preuzimanjima želeli da ojačaju i prisutnost na srpskom i hrvatskom tržištu, gde su trenutno mali igrač, ali im se ova tržišta čine vrlo značajnim, piše Kamatica.


Sjajan početak trgovačke nedelje na Beogradskoj berzi
Početak trgovačke nedelja na Beogradskoj berzi obeležio je danas izuzetno visok promet, zahvaljujući državnim obveznicama, dok je rast BELEX indeksa ponovo zaustavljen.
BEOGRAD - Početak trgovačke nedelja na Beogradskoj berzi obeležio je danas izuzetno visok promet, zahvaljujući državnim obveznicama, dok je rast BELEX indeksa ponovo zaustavljen.

Ukupan promet na trgovanju iznosio je 1,38 milijardi dinara (11,7 miliona evra).


Generalni direktor RTB Bor za Tanjug: Tender do kraja maja
Tender za izbor strateškog partnera za Rudarsko topioničarski basen Bor biće raspisan do kraja maja, rekao je za Tanjug generalni direktor tog preduzeća Blagoje Spaskovski i istakao da RTB nudi veliku količinu rude, oko 1,34 milijardi tona rezervi i kvalifikovanu radnu snagu.

PreviewSlide
Spaskovski: Srbija radi na tome da BDP raste
Tender za izbor strateškog partnera za Rudarsko topioničarski basen Bor biće raspisan do kraja maja, rekao je za Tanjug generalni direktor tog preduzeća Blagoje Spaskovski i istakao da RTB nudi veliku količinu rude, oko 1,34 milijarde tona rezervi i kvalifikovanu radnu snagu.

BEOGRAD - Tender za izbor strateškog partnera za Rudarsko topioničarski basen Bor biće raspisan do kraja maja, rekao je za Tanjug generalni direktor tog preduzeća Blagoje Spaskovski i istakao da RTB nudi veliku količinu rude, oko 1,34 milijardi tona rezervi i kvalifikovanu radnu snagu.

"Do kraja maja se raspisuje tender i ko bude najbolji taj će i dobiti učešće u RTB-u i razvijati rudarstvo. Strateški partner će imati većinski deo u RTB-u", naveo je Spaskovski.


Spaskovski: Tender for RTB Bor to be launched by end of May
A tender to select a strategic partner for the RTB Bor mining and smelting complex will be launched by the end of May, the company"s CEO Blagoje Spaskovski told Tanjug on Monday, noting that RTB Bor was offering 1.34 bln t of ore deposits and a qualified workforce.
BELGRADE - A tender to select a strategic partner for the RTB Bor mining and smelting complex will be launched by the end of May, the company"s CEO Blagoje Spaskovski told Tanjug on Monday, noting that RTB Bor was offering 1.34 bln t of ore deposits and a qualified workforce.

"The strategic partner will have a majority stake in RTB," said Spaskovski, who earlier in the day attended a meeting between Serbian President Aleksandar Vucic and representatives of Zijin Mining Group Co Ltd, a major Chinese company that is interested in RTB Bor.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta