Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Addiko Bank grupacija izašla iz gubitka - U 2017. zabilježena dobit od 41,6 mil EUR
Addiko Bank, međunarodna finansijska grupacija koja djeluje kroz šest banaka u Hrvatskoj, Sloveniji, BiH, Srbiji i Crnoj Gori, objavila je konsolidovani finansijski izvještaj za prošlu godinu. U drugoj godini poslovanja sa novim vlasnicima, Addiko Bank je ostvarila pozitivan finansijski rezultat, odnosno dobit nakon poreza od 41,6 mil EUR. Poređenja radi, godinu ranije banka je poslovala s gubitkom od 23,9 mil EUR, prenosi BiznisInfo.

Ovaj rezultat posljedica je uspješnog dvogodišnjeg procesa koji je uključivao investicije u nove proizvode i tehnologije, organizacioni preustroj i rebrending cijele grupe.

– Addiko Bank je postao snažna i profitabilna banka koja je u potpunosti fokusirana na region jugoistočne Evrope, rekao je Ulrich Kissing, direktor Addiko Bank, koji je dodao da je banka sada na putu kontinuiranog rasta.

Neto prihodi od kamata porasli su za 4% na godišnjem nivou, a neto prihodi od provizija 17%, u kombinaciji sa smanjenjem ukupnih troškova za 10,5%. Krediti su porasli na 1.473 mil EUR.

Znatno su porasle isplate kredita stanovništvu (za 28%), te preduzećima (za 24%), ali su ujedno rasli i depoziti (za 11% na 4.934 mil EUR), čime je osigurana dobra finansijska baza i likvidnost banke.

Addiko Bank je nastavila snažno investiranje u digitalnu platformu, što je dovelo do rasta broja digitalnih klijenata za 40% i digitalnih transakcija za 33%.

Sve banke članice grupacije su doprinijele pozitivnim rezultatu.

Vlasnici ove banke od sredine 2015. su Advent International i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD). Banka pruža usluge za više od milion klijenata.

Inače, nakon što je završen proces rebrendiranja i reorganizacije, a banka postala profitabilna, direktor Ulrich Kissing je odlučio da krajem marta ove godine napusti poziciju. Njega će od 1. aprila naslijediti Razvan Munteanu, koji trenutno vodi sektor maloprodaje u banci, prenosi BiznisInfo.


Telekom Slovenije dokapitalizovao prištinsku podružnicu Ipko
Telekom Slovenije saopštio je da je obezbedio 15 mil EUR za povećanje kapitala za svoju podružnicu Ipko Telecommunications u Prištini, prenela je slovenačka agencija STA.

Ta novčana injekcija, kako se navodi, dolazi skoro mesec dana nakon što je Telekom kupio 7% kompanije koju i dalje drže manjinski akcionari.

Kompanija Ipko koja više od 10 godina posluje je vodeći provajder fiksne komunikacije na Kosovu i pokriva 47% tržišta. Kada se radi o mobilnoj telefoniji, kompanija ima 750.000 korisnika i pokriva 35,1% tržišta.

U februaru, Telekom Slovenije je platio 2,98 mil EUR za učešće u podružnici na Kosovu, koja je u 2016. godini zabeležila gubitak od 6 mil EUR.


Kooperant "Manjeti" postaje deo Fijata
Fabrika "Manjeti Mareli PCMA", koja u Kragujevcu, proizvodi branike za "fijat 500L", od 1. maja, postaće deo grupacije "Fijat Krajsler automobili", kaže za Tanjug Zoran Marković iz Samostalnog sindikata kragujevačke fabrike Fijat Krajsler automobili (FCA).
BEOGRAD - Fabrika "Manjeti Mareli PCMA", koja u Kragujevcu, proizvodi branike za "fijat 500L", od 1. maja, postaće deo grupacije "Fijat Krajsler automobili", kaže za Tanjug Zoran Marković iz Samostalnog sindikata kragujevačke fabrike Fijat Krajsler automobili (FCA).

Reč je o poznatim, ranijim planovima Grupacije Fijat da preuzme akcije ove internacionalne kompanije sa sedištem u Italiji (Magneti Marelli), koja ima tri "ćerke firme" registrovane u Srbiji.


NIS briljirao na Berzi, BELEX indeksi u "zelenom"
Državne obveznice Republike Srbije i danas su zaslužne za visok promet na Beogradskoj berzi, a na tržištu akcija je briljirala Naftna industrija Srbije.
BEOGRAD - Državne obveznice Republike Srbije i danas su zaslužne za visok promet na Beogradskoj berzi, a na tržištu akcija je briljirala Naftna industrija Srbije.

Ukupan promet na trgovanju iznosio je 876,6 miliona dinara (7,4 miliona evra).


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta