Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Ukrajinska aviokompanija UIA planira letove za Beograd od 2022.
Ukraine International Airlines (UIA) namerava da pokrene nove linije u narednih pet godina, među kojima su i letovi za Zagreb i Beograd.

Kako prenosi EX-YU Aviation News, letovi iz Kijeva za Zagreb planirani su od 2021. godine, dok će letovi za Beograd startovati godinu kasnije - 2022.

Trenutno, ni iz Zagreba niti iz Beograda nema letova ka glavnom gradu Ukrajine.

Letove između Kijeva i Beograda obavljala je pre nekoliko godina ukrajinska aviokompanija Aerosvit Airlines, koja je u međuvremenu podnela zahtev za stečaj.

Air Serbia je tokom leta 2016. godine uvela šest nedeljnih letova između Beograda i Kijeva, ali je ta ruta bila operativna samo te sezone.


Metalac Posuđe u 2017. ostvarilo 3,3 milijarde dinara prihoda
Glavno proizvodno preduzeće gornjomilanovačkog holdinga Metalac, Metalac Posuđe, ostvarilo je gotovo identično poslovanje u 2017. u odnosu na godinu pre.

Negativan uticaj na rast ove kompanije imalo je jačanje kursa dinara, ali i usporavanje poslovanja na ruskom tržištu.

Metalac Posuđe je lani zabeležio ukupan prihod od 3,3 milijarde dinara, što je gotovo identično realizaciji iz 2016, dok je poslovna dobit neznatno povećana na 407,6 miliona dinara. Bruto dobit je oslabila 1,5%, na 341,6 miliona dinara.

Najveći rast od svih proizvodnih preduzeća zabeležio je Metalac Bojler koji je prihode u 2017. povećao skoro za petinu, dok je od trgovinskih firmi najveću ekspanziju napravila maloprodaja mešovite robe Proleter, koja je zabeležila rast prihoda od 24,5%.

Ruski Metrot, koji predstavlja glavnu podružnicu Metalca u inostranstvu, zabeležio je pad prihoda od 3,4% na 7,2 mil EUR, dok je neto dobit, usled kursnih razlika, pala 53,7 procenata, na 0,4 mil EUR.


Neto dobit Alfa plama u 2017. dostigla 820 miliona dinara
Vranjski proizvođač peći i štednjaka Alfa plam nastavio je u 2017. višegodišnji trend rasta poslovanja, koji usled viših finansijskih rashoda nije u istoj meri pratio i krajnji rezultat.

Alfa plam je u prošloj godini zabeležio rast prihoda od 9,4%, na 6,3 milijarde dinara, što je rekordna realizacija u poslovanju kompanije, dok je poslovni dobitak skočio za 20,5% na 677,3 miliona dinara.

Usled viših finansijskih rashoda, pre svega negativnih kursnih razlika, krajnji rezultat je porastao tek 2,9%, na 819,5 miliona dinara.

Alfa plam je i na kraju prošle godine bio nezadužena kompanija sa pozicijom kratkoročnih finansijskih plasmana većom od 10 mil EUR.

Akcije Alfa plama od početka godine beleže rast vrednosti od 1,4%, a po poslednjoj ceni od 36.000 dinara tržišna kapitalizacija kompanije iznosi 6,3 milijarde dinara (53,1 mil EUR).


Air Serbia odustala od kupovine novih Airbusovih aviona?
Air Serbia je u tišini odustala od svog velikog projekta i izbrisala sve planove za modernizaciju flote, saznaje Danas.

Naime, Air Serbia je 2013. godine najavila dolazak deset Airbus aviona nove generacije A320NEO u njenu flotu. Aviokompanija je tada saopštila da će za njih dati oko milion dolara i da će avioni početi da stižu 2018. godine. Planirano je tada da do 2020. Air Serbia zameni sve stare avione koje je iznajmljivala.

Danas je kontaktirao pres službu Air Serbia, ali oni od januara nisu odgovrili na pitanja o nabavci Airbus-ova A320NEO.

Beogradske dnevne novine podsećaju da na jesen ističe petogodišnji menadžerski ugovor sa Etihadom, po kojem upravlja kompanijom iako u Air Serbia ima samo manjinski deo. Novi ugovor, navodno, još nije zatražen.


Air Serbia gives up on purchasing new Airbus planes?
Air Serbia silently gave up on its big project and canceled its plans to modernize the fleet, Danas learns.

In 2013, Air Serbia announced the arrival of ten Airbus aircraft of a new generation, A320NEO, to its fleet. The airline said at the time that it would give around a million dollars for them and that the airplanes would start arriving in 2018. The plan was for Air Serbia to replace all the old planes it used to rent before 2020.

Danas has contacted Air Serbia"s press service, but they haven"t responded to the questions about the procurement of Airbus" A320NEO since January.

The Belgrade-based newspaper reminds that the five-year managerial agreement with Etihad, under which it runs the company, although it has only a minority stake in Air Serbia, expires this autumn. Allegedly, a new agreement has not yet been requested.


Prodate državne obveznice za 86,85 miliona evra
Uprava za javni dug prodala je danas na aukciji desetogodišnje obveznice denominovane u evrima u vrednosti od 86,85 miliona evra, objavilo je Ministarstvo finansija Srbije, Uprava za javni dug.
BEOGRAD - Uprava za javni dug prodala je danas na aukciji desetogodišnje obveznice denominovane u evrima u vrednosti od 86,85 miliona evra, objavilo je Ministarstvo finansija Srbije, Uprava za javni dug.

Ukupan obim tražnje iznosio je 95.898.000 evra, realizovano je 86.852 komada državnih obveznica, nominalne vrednosti 86.852.000 evra.


Concession contract signed for Nikola Tesla Airport
A 25-year concession contract for Belgrade"s Nikola Tesla Airport was signed with the French company Vinci Airports on Thursday at a ceremony also attended by Serbian PM Ana Brnabic and government ministers.
BELGRADE - A 25-year concession contract for Belgrade"s Nikola Tesla Airport was signed with the French company Vinci Airports on Thursday at a ceremony also attended by Serbian PM Ana Brnabic and government ministers.

The nominal value of the transaction totals around 1.46 bln euros, including a one-off fee, the minimum annual concession fees and capital investments.


Letnja sezona na Aerodromu Nikola Tesla najbogatija do sada
Letnji red letenja na Aerodromu "Nikola Tesla" Beograd stupio je na snagu u nedelju i važiće do oktobra, a kako poručuju sa "Tesle" u pitanju je najbogatija letnja sezona do sada.


BEOGRAD - Letnji red letenja na Aerodromu "Nikola Tesla" Beograd stupio je na snagu u nedelju i važiće do oktobra, a kako poručuju sa "Tesle" u pitanju je najbogatija letnja sezona do sada.

Sezona će, poručuju sa Aerodroma, biti unapređena letovima nacionalne avio-kompanije za Hamburg i Sankt Peterburg i avio-kompanije "Vueling Airlines" sa letovima za Barselonu.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta