Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Transavia povećava broj letova na relaciji Beograd-Amsterdam - Karta već od 39 EUR
U svom rasporedu za leto 2018. godine, Air France-KLM je najavio povećanje broja letova u svim pravcama i klasama, pa je tako planirano i da niskobudžetni prevoznik Transavia ostvari ukupno 10% više letova. Kao jedna od destinacija na koje će leteti znatno češće, pomenut je i Beograd. Umesto dosadašnjih šest letova, može se očekivati 9 letova nedeljno, saopšteno je iz kompanije Air France-KLM.

Letnja sezona je počela 25. marta i trajaće do 27. oktobra 2018, a karte u jednom smeru na relaciji Beograd-Amsterdam mogu se naći već od 39 EUR, dodaje se.

Transavia nudi mogućnost da se i tokom niskobudžetnih letova upisuju Flying Blue milje, čime se kasnije dobija mogućnost čak i besplatnih avio-karata u okviru mreže letova Air France-KLM, kao i u okviru partnerske mreže sa više od 30 aviokompanija.


Transavia to increase number of flights on Belgrade-Amsterdam route – Ticket prices start at EUR 39
In its schedule for the summer of 2018, Air France-KLM announced an increase in the number of flights in all directions and classes, including the plan for the low-cost airline Transavia to realize 10% more flights in total. Belgrade is mentioned as one of the destinations. Instead of six flights a week, nine will be offered, Air France-KLM announced.

The summer season began on March 25 and will last through October 27, 2018, and the price of a single-direction ticket for the Belgrade-Amsterdam route starts at EUR 39, it is added.

Transavia offers the option to record Flying Blue miles during low-budget flights, which later provides the option of even getting free tickets for Air France-KLM flights and for flights within the partnership network, including over 30 companies.


Beogradska berza započela projekat "Izađi na berzu"
Beogradska berza je danas započela realizaciju projekta "Izađi na berzu", u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i konsultantskom kućom Prajsvoterhaus Kupers, koji će približiti srpskoj privredi tržište kapitala.
BEOGRAD - Beogradska berza je danas započela realizaciju projekta "Izađi na berzu", u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i konsultantskom kućom Prajsvoterhaus Kupers, koji će približiti srpskoj privredi tržište kapitala.

Direktor Beogradske berze Siniša Krneta je tim povodom rekao Tanjugu da će realizacija projekta trajati narednih godinu dana i istakao da će to otvoriti nove mogućnosti za privredu, ali i građane.


Izlazak na Beogradsku berzu šansa za prikupljanje neophodnog kapitala
Kompanija Fintel Energia planira da izađe na Beogradsku berzu u maju ove godine i tako ostvari prvi IPO (inicijalna javna ponuda akcija) u Srbiji posle 78 godina. Izvršni direktor kompanija Fintel Energia Spa i Fintel Energija Ticiano Đovaneti rekao je danas, na konferenciji povodom predstavljanja projekta Izađi na berzu, da će neophodna procedura za to biti završena u aprilu i da će tržištu biti ponuđeno između 15% i 20% akcija.

- Ima mnogo zainteresovanih i više smo nego sigurni da će to biti uspešan proces - naveo je Đovaneti i dodao da će prikupljeni novac biti uložen u projekte u Srbiji.

Fintel Energia je, podsetimo, ranije najavila da želi da putem javne ponude akcija prikupi oko 15 mil UR od institucionalnih i pojedinačnih investitora kako bi taj novac upotrebila za izgradnju vetroparka Košava, kapaciteta 117 MW, kao i drugih projekata koji su u razvoju.

- Samo u toku poslednje tri godine investirali smo više od 150 mil EUR u Srbiji. Danas smo drugi najveći proizvođač zelene energije u zemlji, posle EPS-a, kao i lider na tržištu među privatnim nezavisnim proizvođačima struje - rekao je on i dodao da ta kompanija ima projekate u različitim fazama - od razvoja do izgradnje, snage od 400 megavata.

Odluku da izađe ne Beogradski berzu, Đovaneti smatra logičnom jer, kako kaže, njegova kompanija najveće projekte realizuje upravo u Srbiji, pa najviše smisla ima da baš na lokalnom tržištu potraži novi kapital za dalje investiranje.

- Fintel Energia Group, koju sam osnovao pre više od 20 godina, je od 2010. kao javno trgovinsko preduzeće listirana na Milanskoj berzi, koja je deo Londonske berze - dodao je on na predstavljanju projekta Serbia IPO Go, čiji je cilj da aktiviranjem tržišta kapitala otvori nove mogućnosti za rast srpske privrede.

Beogradska berza taj projekat sprovodi u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i konstultantskom kućom PwC.

- Uočili smo da je sve više domaćih kompanija koje bi bankarske kredite želele da zamene nekim drugim načinom finansiranja rasta i razvoja. Zato smo zajedno sa EBRD-om kreirali projekat kojim ćemo kompanijama u Srbiji približiti mogućnost da svoj rast finansiraju korišćenjem kapitala koji mogu da privuku izlaskom na berzu. Cilj nam je da u narednih godinu dana privučemo uspešne privatne kompanije, koje će doneti odluku o izlasku na Beogradsku berzu - rekao je direktor Beogradske berze Siniša Krneta, dodavši da je plan da u narednih 12 meseci bude najmanje tri IPO-a.
Kompanijama zainteresovanim za izlazak na Beogradsku berzu stručnjaci iz kompanija PricewaterhouseCoopers će pružiti besplatnu pomoć da uspešno prođu kroz proces pripreme za listiranje na Beogradskoj berzi.

Jacek Soha, stručnjak za tržišta kapitala iz kompanije PwC u Poljskoj, rekao je da je "adekvatna strategija za razvoj uspešnog tržišta kapitala, podržana od svih igrača na tržištu, od ključnog značaja za dalje planove i utvrđivanje načina na koji će se uspeh meriti".

- Kako bi se steklo poverenje u tržište kapitala kao pouzdan način ulaganja, neophodno je postaviti jasna i precizna pravila, efikasnu organizacionu i pravnu infrastrukturu za tržište kapitala, kao i odgovarajuće mere zaštite za manjinske akcionare - naveo je on i naglasio da je jedna od najvažnijih stvari za uspeh ovog i sličnih projekata "buđenja" tržišta kapitala - obezbeđivanje podrške i aktivno učešće države.

Soha je dodao da su poljskoj berzi "dubinu" dale državne kompanije koje su i sada među najvažnijim hartijama. On kaže i da su u Srbiji najveće kompanije i dalje uglavnom državne pa bi barem neke od njih mogle da budu privatizovane preko berze.

Istovremeno, direktor Beogradske berze Siniša Krneta je naveo da u Srbiji postoji snažan paradoks da su trenutno najniže kamatne stope na kredite, a da njihov nivo u privredi zanemarljivo raste, iako postoji velika potreba za finansiranjem u privatnom sektoru. Uz to, naglasio je, velika količina novca konstantno odlazi iz zemlje kroz kupovinu obveznica na inostranim tržištima.

Zbog toga, ovakva inicijativa bi, uz odgovarajuću podršku svih aktera, mogla da obezbedi da Beogradska berza postane "lokomotiva nacionalne ekonomije i novi izvor finansiranja za rast privatnog sektora".

Objavljivanje podataka plaši kompanije

Govoreći o izazovima koji se stavljaju pred kompanije koje žele da izađu na berzu, Jacek Soha kaže da se privatne kompanije najviše plaše izlaska na berzu zbog objavljivanja podataka i objašnjava da se firme plaše da bi konkurencija mogla da iskoristi to što oni svoje planove moraju da javno publikuju.

Sličan stav ima i Ticiano Đovaneti koji naglašava i da je "previše infocrmacija nekad jednako opasno kao premalo informacija", dodajući da je poverenje koje invesittori imaju u kompaniju i njene planove i poslovanje često bitnije od regulative koja sve to formalno uređuje.


NIS dobitnik dana na Berzi, indeksi "crveni"
Jedan od slabijih trgovačkih dana zabeležen je danas na Beogradskoj berzi, uz dalji pad berzanskih indeksa.
BEOGRAD - Jedan od slabijih trgovačkih dana zabeležen je danas na Beogradskoj berzi, uz dalji pad berzanskih indeksa.

Ukupan promet na trgovanju iznosio je 15,7 miliona dinara (132,5 hiljada evra).


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta