Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
U prva tri meseca 2018. u RTB-u Bor iskopano 8,75 miliona tona - Proizvodnja zlata 20% veća od plana
U Rudarsko-topioničarskom basenu Bor u prvom kvartalu ove godine ukupne iskopine bile su "teške" 8,75 miliona tona, a devizni priliv od prodaje bakra, paladijuma, selena, sumporne kiseline i plavog kamena u prva tri meseca iznosio je 54,3 mil USD. Otkopano je četiri miliona tona rude, čijom je preradom dobijeno 10.000 tona bakra u koncentratu.

Od januara do marta uklonjeno je i 4,75 miliona tona raskrivke, što je za četvrtinu više nego u istom periodu lane.

Proizvodnja u sva tri basenska rudnika je, u odnosu na prvo tromesečje lane, povećana za 7%.

U Velikom Krivelju i proizvodnja je velika. U odnosu na majdanpečku, ona je preko milion tona iskopina "teža". Tamo je za tri meseca otkopano 2,4 miliona tona rude i skinuto toliko jalovine, a dato je 5.000 tona bakra u koncentratu.

U Rudniku bakra Majdanpek je za tri meseca dato 4.500 tona bakra u koncentratu, odnosno hiljadu tona više nego prošle godine. Paralelno sa otkopanih oko milion i po tona rude, do marta je skinuto i 2,34 miliona tona raskrivke.

S druge strane, za tri meseca u novim metalurškim pogonima proizvedeno je 17.358 tona anodnog, odnosno 15.580 tona katodnog bakra, a dato je i 20% zlata više od plana.

U prvom tromesečju na selenu je zabeležen najveći skok u odnosu na plan, od čak 40%, jer je dato 7.300 kilograma ovog proizvoda. Proizvodnja srebra (1.486 kilograma), paladijuma (13,2 kilograma) i plavog kamena (254 tone) u tom periodu bila je takođe preko plana, a sumporne kiseline (72.039 tona) na nivou prošlogodišnje.

Prodaja svih ovih proizvoda, izuzev zlata koje se predaje Narodnoj banci Srbije, uticala je na to da u prvom kvartalu ove godine Rudarsko-topioničarski basen Bor ostvari za trećinu veći izvoz u odnosu na isti period prošle godine.


Splasnulo trgovanje akcijama na Berzi
Na Beogradskoj berzi je danas aktivnost investitora uglavnom bila usredsređena na trgovanje obveznicama Republike Srbije, dok je interesovanje za akcijama drastično splasnulo, tako da je ponovo zaustavljen oporavak BELEX indeksa.

BEOGRAD - Na Beogradskoj berzi je danas aktivnost investitora uglavnom bila usredsređena na trgovanje obveznicama Republike Srbije, dok je interesovanje za akcijama drastično splasnulo, tako da je ponovo zaustavljen oporavak BELEX indeksa.

Ukupan promet na trgovanju iznosio je 826,1 milion dinara (gotovo 7,0 miliona evra).


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta