Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Bolji uslovi za Srbiju u budućoj saradnji sa Fiatom - Više novca u budžetu i novi model predmet preg
Izvesno je da će Fiat i posle isteka desetogodišnjeg ugovora ostati u Kragujevcu, ali će, prema najavama zvaničnika države Srbije, poslovati pod drugačijim uslovima. To bi gradski i državni budžet moglo da uveća za više milijardi dinara, u zavisnosti od poslovanja ove kompanije.

- Novi ugovor s torinskom kompanijom će, za razliku od prethodnog, biti u interesu građana Srbije. Mi smo, takođe, imali ulogu medijatora u pregovorima između sindikata i poslovodstva Fiata i izdejstvovali da se potpiše novi, trogodišnji ugovor - kaže premijerka Ana Brnabić.

Više detalja o novoj saradnji nije saopšteno, a Novosti nezvanično saznaju da će se suština izmene ugovora odnositi na ukidanje benefita države i Kragujevca - kompaniji FCA.

U prvom ugovoru Fiat je bio oslobođen lokalnih poreza na imovinu i urbanistički plan, kao i na isticanje zaštitnog znaka. S obzirom na to da se fabrika prostire na više od 140 hektara i da su obeležja ove kompanije vidljiva na "svakom koraku" u gradu, "krvna slika" lokalnog budžeta bi trebalo značajno da se popravi.

Nastavak saradnje doneće i mnogobrojna finansijska rasterećenja državnoj kasi. Država, najverovatnije, više neće plaćati pune doprinose za oko 2.500 radnika. Srazmerno vlasničkom udelu, izmirivaće se i obaveze na dobit, PDV, imovinu... Spisak olakšica koje ova kompanija uživa u Srbiji je dugačak i za mnoge stručnjake iz ove oblasti skoro "nepristojan" u tržišnom poslovanju.

Naznake novog kursa u saradnji države Srbije i Fiata postale su vidljive posle protesta radnika zbog visine plata sredinom prošle godine, kada su predstavnici Vlade posredovali u pregovorima između poslovodstva i sindikata. Posle toga definisan je ugovor o prinadležnostima za radnike u naredne tri godine, čime je prvi put probijen rok trajanja ugovora oročenog na deset godina.
Prosečna plata je početkom godine uvećana na 42.500 dinara, a zaposleni u kooperantskim firmama nisu obuhvaćeni tim dogovorom.

Prema rečima Zorana Markovića, čelnika Samostalnog sindikata FKA Srbija, proces pripajanja stotinak radnika trebalo bi da bude završen do Praznika rada - 1. maja. Oni će od tog trenutka primati (uvećanu) prosečnu platu, na nivou matične kompanije.

Desetogodišnji ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji između države Srbije i Fiata ističe 29. septembra. Od početka proizvodnje modela fiata 500l potražnja za ovim automobilom nije značajno oscilirala, ali se svi stručnjaci slažu da je vreme za proizvodnju novog modela.

To će, kako saznaju Novosti, biti deo novog ugovora, ali će i država Srbija, najverovatnije, srazmerno svom ulogu u fabrici (finansijski), učestvovati u izradi novog automobila.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta