Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
EPS još bez konkurencije u prodaji struje domaćinstvima
Iako je već duže od tri godine tržište struje u Srbiji potpuno liberalizovano, električnu energiju domaćinstvima još prodaje samo Elektroprivreda Srbije.

Formalnu mogućnost da EPS-u, kada je reč o snabdevanju strujom stanovništva, konkurišu i privatni trgovci koji posluju u Srbiji, nije iskoristio nijedan od njih zbog toga što, kako tvrdi struka, aktuelna cena struje nije ekonomski opravdana, što znači da bi ti ponuđači radili na sopstvenu štetu.

Naime, država i dalje, s obzirom na tešku ekonomsku situaciju u zemlji, socijalnu politiku vodi preko cene struje, te je ona znatno niža nego što je to slučaj u drugim zemljama regiona i Evrope. Cene struje u Srbiji su u suštini prilagođene primanjima građana, ali su, sa druge strane, još daleko od ekonomske logike kojom se rukovode privatni trgovci nezainteresovani da struju prodaju budzašto.

Slobodan Ružić, direktor konsultantske firme Energy saving group i bivši zamenik ministra energetike Srbije, za Danas kaže da maloprodajna cena struje za domaćinstva nije realna i da je to jedini razlog zbog koga privatni trgovci ne konkurišu EPS-u u prodaji struje stanovništvu.

Ružić navodi da cena od 6,4 evrocenti po kilovat satu nije realna ni za EPS, te da ne podmiruje proizvodne troškove tog preduzeća.

- Međutim, EPS ima mogućnost da po znatno višim i ekonomski opravdanim cenama prodaje struju velikim kupcima u Srbiji i regionu, pa na taj način nadoknađuje gubitke nastale u trgovini strujom za domaćinstva - objašnjava Ružić.

Prema njegovim rečima, trgovci će se zainteresovati da prodaju struju domaćinstvima tek kada maloprodajna cena dostigne realnu vrednost.

- Ne znam šta kažu najnovije stručne procene o kom iznosu je reč. U vreme dok sam se bavio tim temama postojala je računica da bi na tržištu za domaćinstva mogla da zavlada konkurencija, to jest da se u njega pored EPS-a uključe i drugi trgovci, kada njen nivo bude sedam evrocenti po kilovat-satu plus iznos predviđen za PDV i druge državne dažbine. Kada se to ostvari, a tu sve zavisi od procene nadležnih u državi po čijom kontrolom je EPS, trgovci će se uključiti i moći će da konkurišu EPS-u tako što će nuditi niže cene od njegovih. Naravno, iako će te cene biti niže od onih koje daje EPS, biće daleko veće nego što je to slučaj sada, odnosno struja će biti znatno skuplja nego što je u ovom trenutku. Sada cena za domaćinstva nije ekonomska - kaže Ružić.

Sa njegovim mišljenjem saglasan je i ekspert za energetiku Vojislav Vuletić.

- S obzirom na niska primanja u zemlji, cena struje u Srbiji za domaćinstva još nije na ekonomskom nivou. To je razlog zašto stanovništvu struju i pored potpune liberalizacije prodaje samo EPS, a ne i privatni trgovci. To će ostati tako sve dok ta cena ne dostigne tržišni nivo. Za sada je ona povoljna za individualne potrošače, odnosno domaćinstva koja snabdeva EPS - naglašava Vuletić.

Raspon od 6 do 30 evrocenti

Trenutna cena struje za domaćinstva u Srbiji je 6,4 evrocenta po kilovat-satu. Poređenja radi, struja je u našoj zemlji jeftinija 19% nego u Makedoniji, 20% nego u Albaniji, 21% nego u BiH, 31% nego u Crnoj Gori i 50% nego u Hrvatskoj. Prema podacima Eurostata, cena struje u Danskoj iznosi 30 evrocenti po kilovat-satu, u Francuskoj 17, u Sloveniji 16, u Poljskoj 13,5, a u Hrvatskoj 13 evrocenti po kilovat-satu.


NBS: Referentna kamatna stopa ostaje 3,0 odsto
Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da zadrži referentnu kamatnu stopu na nivou od 3,0 odsto.
BEOGRAD - Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da zadrži referentnu kamatnu stopu na nivou od 3,0 odsto.

Kako je saopšteno iz NBS, Izvršni odobor je prilikom donošenja takve odluke imao u vidu očekivano kretanje inflacije i njenih faktora u narednom periodu, kao i efekte dosadašnjeg ublažavanja monetarne politike.


Key Policy Rate Kept on Hold
At today"s meeting, the NBS Executive Board voted to keep the key policy rate on hold, at 3.0%.

In making such a decision, the NBS Executive Board was primarily guided by the expected movement in inflation and its underlying factors going forward, and the effects of past monetary policy easing. According to the May projection, the Executive Board expects y-o-y inflation to gradually approach the target, after reaching this year’s low in April. Inflation should remain close to the lower bound of the target tolerance band by the end of this year, and should approach the target midpoint of 3.0% in the second half of 2019. Both the financial and corporate sectors expect one-year ahead inflation to be below the target midpoint, and two-year ahead inflation to be at the 3.0% target. That inflationary pressures are still low is also indicated by core inflation, which is at its lowest level since inflation has been measured by the consumer price index.

Uncertainty in the international commodity market, primarily in terms of movements in global oil prices, which continued up in 2018, still mandates caution in the conduct of monetary policy. However, according to futures and assessments by relevant international institutions, the period ahead is not likely to see it rise significantly, and even a decline in oil prices is projected over the medium term. Caution is also needed because of the increasingly diverging policies of the Federal Reserves and the European Central Bank, and heightened uncertainty in terms of the pace of their normalisation going forward. The NBS Executive Board pointed out that the resilience of the Serbian economy to potential adverse effects from the international environment has increased, owing to the reduction in internal and external imbalances and a more favourable macroeconomic outlook for the period ahead.

At today"s meeting, the NBS Executive Board adopted the May Inflation Report, which will be presented to the public on 17 May, when monetary policy decisions and the underlying macroeconomic developments will be discussed in more detail.

Governor"s Office


BELEX indeksi u "zelenom", trgovanje uzdržano
Indeksi Beogradske berze zaključili su današnje trgovanje u plusu, a aktivnost investitora bila je prilično uzdržana.
EOGRAD - Indeksi Beogradske berze zaključili su današnje trgovanje u plusu, a aktivnost investitora bila je prilično uzdržana.

Ukupan promet na trgovanju iznosio je 3,4 miliona dinara (29,2 hiljade evra).


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta