Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Mali akcionari traže podelu 657 miliona dinara dobiti Energoprojektovih firmi Entel i Industrija
Manjinski akcionari Energoprojekt Entela i Energoprojekt Industrije, zavisnih preduzeća Energoprojekt Holdinga, zatražili su u sredu (23. maja 2018. godine) da ova dva preduzeća isplate neraspoređenu dobit akcionarima u vidu dividende.

U slučaju Entela radi se o 500.656.575 dinara ili 1.185 dinara po akciji, a za Industriju 157.848.000 dinara ili 800 dinara po akciji.

Manjinski akcionari Entela navode u obrazloženju predloga poslatom Odboru direktora ove firme da se poslednjih desetak godina isplaćuje dividenda i dodaju da je "predlog da javno društvo Energoprojekt Entel ne isplati dividendu za 2017. godinu zlonameran".

Inače 86,2% akcija Entela je u rukama Energoprojekt Holdinga, ali na osnovu rešenja Komisije za hartije od vrednosti holding nema pravo glasa. U EP Industriji Holding je vlasnik 62,8% akcija i takođe je suspendovano pravo glasa od Komisije za HoV, kao i Utma komercu za 0,8% akcija, firmi Dobroslava Bojovića, koji je većinski vlasnik Energoprojekt holdinga. Ukoliko bi se predlozi manjinskih akcionara našli na dnevnom redu, sva je prilika da bi bili i usvojeni budući da većinski akcionar nema pravo glasa.

Inače, u junu prošle godine konzorcijum oko Dobroslava Bojović preuzeo je Energoprojekt Holding, ali od tada nije u stanju da da validne ponude za preuzimanje zavisnih preduzeća na koje je po zakonu obavezan.

Cena akcije Entela je 13.803 dinara, ali bez značajnijeg prometa na berzi poslednjih meseci, dok akcija Industrije košta 3.700 dinara i bez prometa u ovoj godini.


RŽD zainteresovan za gradnju pruge do beogadskog aerodroma
Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa generalnim direktorom kompanije RŽD internešenel Sergejom Pavlovim o realizaciji projekata i novim zajedničkim projektima srpskih i ruskih železnica, među kojima je i gradnja pruge do aerodroma "Nikola Tesla".

BEOGRAD - Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa generalnim direktorom kompanije RŽD internešenel Sergejom Pavlovim o realizaciji projekata i novim zajedničkim projektima srpskih i ruskih železnica, među kojima je i gradnja pruge do aerodroma "Nikola Tesla".

Mihajlovićeva je rekla da projekti koji su do sada realizovani predstavljaju primer uspešne saradnje i da očekuje da ona bude nastavljena na novim zajedničkim projektima.


Komercijalna: Do kraja jula specijalni uslovi za agro kredite
Specijalni sajamski uslovi za investicione agro kredite Komercijalne banke, koji su izazvali veliku pažnju posetilaca upravo završenog Sajma poljoprivrede u Novom Sadu, biće produženi do kraja jula, saopštila je danas Komercijalna banka.
BEOGRAD - Specijalni sajamski uslovi za investicione agro kredite Komercijalne banke, koji su izazvali veliku pažnju posetilaca upravo završenog Sajma poljoprivrede u Novom Sadu, biće produženi do kraja jula, saopštila je danas Komercijalna banka.

Ovi krediti odobravaju se bez naknade za obradu zahteva i naknade za prevremenu otplatu kredita, a zainteresovani poljoprivrednici će zahtev moći da podnesu u svim ekspoziturama Komercijalne banke koje rade sa poljoprivredom, navodi se u saopštenju te banke.


EU okončala istragu protiv Gasproma, nema kazne
Evropska komisija je saopštila danas da je okončala antimonopolsku istragu protiv ruske gasne kompanije Gasprom koja je trajala skoro šest godina.
BRISEL - Evropska komisija je saopštila danas da je okončala antimonopolsku istragu protiv ruske gasne kompanije Gasprom koja je trajala skoro šest godina.

Gasprom je postigao dogovor sa antimonopolskim regulatorima EU o reformi svoje cenovne strukture, a takođe se obavezao da će prestati da koristi dominantnu poziciju na tržištima zemalja EU kako bi zadobio kontrolu nad gasnom infrastrukturom, saopštila je Evropska komisija.


Antić: Gaspromnjeft zainteresovan za Petrohemiju
Gaspromnjeft i NIS su zainteresovani za Petrohemiju i u narednom periodu biće intenzivirani razgovori sa ruskom stranom, izjavio je danas ministar energetike Srbije Aleksandar Antić nakon sastanka u Sankt Peterburgu sa predstavnicima Gasproma i Gaspronjefta.
SANKT PETERBURG - Gaspromnjeft i NIS su zainteresovani za Petrohemiju i u narednom periodu biće intenzivirani razgovori sa ruskom stranom, izjavio je danas ministar energetike Srbije Aleksandar Antić nakon sastanka u Sankt Peterburgu sa predstavnicima Gasproma i Gaspronjefta.

"Razgovarali smo i onome što je za nas dugoročno veoma značajno - Petrohemiji. Činjenica je da su (zajednička srpsko-ruska kompanija) NIS i Gaspronjeft zaintereosvani za Petrohemiju i o tome ćemo intenzivirati naše razgovore", rekao je Antić, koji se sa predstavnicima ruskih energetskih kompanija sastao na marginama 22. Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu (SPIEF).


Akcije Komercijalne banke razgrabljene za 163,6 mln dinara
Na domaćem tržištu akcija danas je zabeležen odličan promet, koji se u najvećoj meri duguje trgovanju akcijama Komercijalne banke, dok su oba BELEX indeksa oslabila.
BEOGRAD - Na domaćem tržištu akcija danas je zabeležen odličan promet, koji se u najvećoj meri duguje trgovanju akcijama Komercijalne banke, dok su oba BELEX indeksa oslabila.

Ukupan promet na trgovanju iznosio je 176,2 miliona dinara (blizu 1,5 miliona evra).


Antic: Gazprom Neft interested in petrochemical plant
Gazprom Neft and the Petroleum Industry of Serbia (NIS) are interested in Serbia"s Pancevo petrochemical plant and discussions with the Russian side about this will be intensified in the period to come, Serbian Minister of Energy and Mining Aleksandar Antic said after meeting with Gazprom and Gazprom Neft representatives in St Petersburg Thursday.
ST PETERSBURG - Gazprom Neft and the Petroleum Industry of Serbia (NIS) are interested in Serbia"s Pancevo petrochemical plant and discussions with the Russian side about this will be intensified in the period to come, Serbian Minister of Energy and Mining Aleksandar Antic said after meeting with Gazprom and Gazprom Neft representatives in St Petersburg Thursday.


The meeting took place on the fringes of the 22nd St Petersburg International Economic Forum.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta