Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Akcionari Metalca odobrili dividendu od 85 dinara po akciji
Redovna skupština gornjomilanovačkog Metalca, održana u četvrtak, 26. aprila 2018. godine, usvojila je sve predložene odluke uključujući i usvajanje finansijskih izveštaja, te donošenje odluke o raspodeli dobiti.

Akcionari su prihvatili predlog nadzornog odbora ove kompanije da se iz prošlogodišnje dobiti na ime dividende isplati 165,9 miliona dinara odnosno 85 dinara po akciji u odnosu na prošlogodišnjih 80 dinara po akciji.

Kao dan dividende utvrđen je 16. april tekuće godine.

Takođe, skupština akcionara je usvojila odluku o sticanju sopstvenih akcija u visini do 5% osnovnog kapitala u periodu od dve godine.


Dunav osiguranje akcionarima isplaćuje 1,1 milijardu dinara dividende
Najveća domaća osiguravajuća kompanija Dunav osiguranje održala je redovnu skupštinu akcionara u četvrtak, 26. aprila 2018. godine, usvojivši sve predložene odluke.

U prošloj godini Dunav osiguranje je ostvarilo bruto premiju od 24,9 milijardi dinara što je rast od 8,9% u odnosu na godinu pre. Neto dobit ove najveće domaće osiguravajuće kompanije skočila je 28,2% na 1,15 milijardi dinara.

Akcionari su prihvatili predlog uprave da se na ime dividende raspodeli 1,13 milijardi dinara odnosno 128,34 dinara po akciji u odnosu na prošlogodišnjih 101,87 dinara po akciji. Kao dan akcionara utvrđen je 16. april.

Akcije Dunav osiguranja trenutno se nalaze na ceni od 960 dinara što daje dividendni prinos od 13,4%.


Aerodrom: Najveći procenat rasta broja putnika u šest meseci
Usluge beogradskog aerodroma "Nikola Tesla" u aprilu je koristilo 447.688 putnika, što je povećanje od 8,0 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine i najveće procentualno povećanje u poslednjih šest meseci.
BEOGRAD - Usluge beogradskog aerodroma "Nikola Tesla" u aprilu je koristilo 447.688 putnika, što je povećanje od 8,0 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine i najveće procentualno povećanje u poslednjih šest meseci.

Zabeleženo je 4.853 poletanja i sletanja, što je povećanje od četiri odsto, dok povećanje prometa robe i pošte u odnosu na april 2017. godine iznosi 34 odsto, saopšteno je danas sa beogradskog aerodroma.


Neto dobit Energoprojekta u 2017. godini prepolovljena na 524 miliona dinara
Građevinska kompanija Energoprojekt holding objavila je konsolidovane rezultate za prošlu godinu, koji obuhvataju poslovanje matične kompanije i njenih zavisnih preduzeća.

Konsolidovani prihod u 2017. godini porastao je za 2,3% na 33 milijarde dinara, u velikoj meri kao rezultat nastupa kompanije na ino tržištima.

U Srbiji je realizacija u prošloj godini dostigla 13,8 milijardi dinara, dok je na ino tržištu (pre svega u Africi, ZND i zemljama Bliskog Istoka) ostvarena realizacija od 18,9 milijardi dinara.

Uprkos rastu konsolidovanog poslovnog dobitka od 43,4% na milijardu dinara, neto dobit kompanije je smanjena za 54% na 524 miliona dinara.

Na ovo smanjenje krajnjeg rezultata uticali su veći rashodi kamata, manji ostali prihodi nego u 2016, ali i rezervacija troška od 5 mil USD pretrpljenog na projektu u Belorusiji, po osnovu naplaćene garancije od strane investitora.


Akcionarima Komercijalne banke 150 dinara dividende po akciji
Skupština akcionara Komercijalne banke, održana u četvrtak, 26. aprila 2018. godine, usvojila je finansijske izveštaje banke za prošlu godinu i donela odluku o raspodeli ostvarene dobiti.

Odlukom akcionara iz ostvarene prošlogodišnje dobiti od 8,1 milijarde dinara, vlasnicima običnih akcija je opredeljena dividenda od 2,5 milijarde dinara, odnosno 150 dinara bruto po akciji (prinos na poslednjoj ceni od 8,3%).

Vlasnicima prioritetnih akcija odobrena je bruto dividenda od 13,2 miliona dinara, odnosno 35,4 dinara po akciji (prinos na poslednjoj ceni od 4,1%).

Kako je navedeno u usvojenoj odluci, isplatu dividendi sprovešće izvršni odbor po sticanju uslova propisanih zakonom o bankama i u skladu sa politikom dividendi.

Komercijalna banka je 2015. godine prvi put odobrila dividendu vlasnicima običnih akcija u visini od 115 dinara po akciji (1,9 milijardi dinara ukupno), ali ovaj iznos akcionarima nije još uvek isplaćen, s obzirom na to da banka nije prošla stres-test, te da su usledile dve poslovne godine sa velikim gubicima.


Etihad Cargo počeo sa letovima za Beograd
Kargo divizija kompanije Etihad Airways, Etihad Cargo, počela je letove sa aerodroma Abu Dhabi i East Midlands do Beograda, prenosi EX-YU Aviation News.

Aviokompanija letove obavlja teretnim avionom Boeing 777-200F, koji ima neto kapacitet od 100 tona.

Avioni lete na liniji Abu Dhabi - East Midlands - Beograd - Abu Dhabi i u Beograd dolaze sredom ujutru.

Kroz beogradski Aerodrom Nikola Tesla, inače, tokom prvog tromesečja 2017. prošlo je 4.791.712 kilograma tereta, što je za 29,6% više u odnosu na prošlu godinu.


BELEX indeksi "zeleni", trgovanje uspavano
Prvog trgovačkog dana u maju, na Beogradskoj berzi je zabeležna nevelika investiciona aktivnost, a indeksi su nastavili blagi oporavak.
BEOGRAD - Prvog trgovačkog dana u maju, na Beogradskoj berzi je zabeležna nevelika investiciona aktivnost, a indeksi su nastavili blagi oporavak.

Ukupan promet na trgovanju iznosio je 1,9 miliona dinara (15,6 hiljada evra).


Gasprom: I na leto visoka tražnja za gasom u Evropi
Ruska gasna kompanija Gasprom povećala je proizvodnju u periodu januar-april 2018. godine za 9,1 odsto na 177,3 milijarde kubnih metara, a isporuke Evropi za 6,3 odsto, na 70,3 milijarde kubnih metara, saopšteno je danas iz te kompanije.
MOSKVA - Ruska gasna kompanija Gasprom povećala je proizvodnju u periodu januar-april 2018. godine za 9,1 odsto na 177,3 milijarde kubnih metara, a isporuke Evropi za 6,3 odsto, na 70,3 milijarde kubnih metara, saopšteno je danas iz te kompanije.

Posebno je povećan izvoz gasa u Nemačku za 12,4 odsto, isporuke Austriji i Holandiji su gotovo duplirane, izvoz u Grčku je porastao za 45,2 odsto, u Francusku za 8,2 odsto, a Dansku za 5,1 odsto, prenosi ruska agencija Tas s pozivajući se na izveštaj Gasproma.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta