Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Gazprom povećao proizvodnju gasa u prva četiri meseca 2018.
Ruska gasna kompanija Gazprom povećala je proizvodnju u periodu januar-april 2018. godine za 9,1%, na 177,3 milijarde kubnih metara.

Isporuke Evropi su povećane za 6,3%, na 70,3 milijarde kubnih metara, saopšteno je iz te kompanije.

Posebno je povećan izvoz gasa u Nemačku - za 12,4%, isporuke Austriji i Holandiji su gotovo duplirane, izvoz u Grčku je porastao za 45,2%, u Francusku za 8,2%, a Dansku za 5,1%, prenosi ruska agencija Tas pozivajući se na izveštaj Gazproma.

Samo u aprilu, Gazprom je u Evropu izvezao 15,9 milijardi kubnih metara gasa, što je rekordna količina za mesec april u istoriji te kompanije.

Gazprom je prošle godine povećao izvoz gasa u Evropu za 8,4%, na 194,4 milijarde kubnih metara gasa.

Tražnja za ruskim gasom u Evropi će, prema rečima direktora kompanije Alekseja Milera, ovog leta biti visoka, zbog niskih rezervi u podzemnim skladištima evropskih država.


Otvorena mogućnost izgradnje Severnog toka 3
Izvršni direktor Gasproma, Aleksej Miler, ostavio je danas otvorenom mogućnost izgradnje gasovoda Severni tok 3, ukoliko, kako je naveo, bude postojala tražnja za ruskim gasom.
MOSKVA - Izvršni direktor Gasproma, Aleksej Miler, ostavio je danas otvorenom mogućnost izgradnje gasovoda Severni tok 3, ukoliko, kako je naveo, bude postojala tražnja za ruskim gasom.

"To zavisi od tražnje za ruskim gasom", odgovorio je Miler na pitanje da li je moguća realizacija projekta Severni tok 3, prenosi ruska agencija Tas s.


NBS dala "zeleno svetlo" AIK banci za preuzimanje Gorenjske
Narodna banka Srbije (NBS) je dala saglasnost AIK banci Beograd za dodatno sticanje vlasničkog udela u slovenačkoj Gorenjska banci iz Kranja, potvrđeno je Tanjugu u NBS.

Iz NBS su naveli da je centralna banka, u novom postupku po zahtevu AIK banke, 27. aprila 2018. godine dala saglasnost toj banci za sticanje podređenog društva - Gorenjske banke dd Kranj, kao zavisnog, u kome može steći do 100% učešća.

Saglasnost je data, kako se objašnjava, pošto je NBS u postupku kontrole utvrdila da je AIK banka ispunila naloge i mere koje su joj upućene u decembru 2017, čime su otklonjeni razlozi zbog kojih joj je prethodno bila ukinuta saglasnost iz juna 2016. godine za sticanje akcija Gorenjske banke.

- Imajući u vidu da je kontrolom utvrđeno da su otklonjeni razlozi zbog kojih je banci prethodno ukinuta saglasnost za sticanje akcija Gorenjske banke, AIK banci je 27. aprila 2018. data saglasnost za sticanje Gorenjske banke, kao svog podređenog društva - navodi se u pisanom odgovoru NBS dostavljenom Tanjugu.

AIK banka već ima 20,99% vlasničkog udela u Gorenjskoj banci, i drugi je najveći akcionar banke iz Kranja posle slovenačkog preduzeća Sava.

Sa kompanijom Sava, AIK banka se dogovorila da kupi 37,6% njihovog udela u Gorenjskoj, za šta je 2016. godine dobila "zeleno svetlo" od NBS.

Međutim, krajem prošle godine NBS je povukla saglasnost zato što su, kako je obrazloženo, u okviru uobičajene kontrole boniteta i zakonitosti poslovanja sa aspekta rizika koji mogu dovesti do ugrožavanja njihovog finansijskog položaja "utvrđene nepravilnosti u poslovanju".

Gorenjska banka je, inače, jedna od najuspešnijih i najprofitabilnijih slovenačkih banaka i jedina velika banka koja je radila bez državne "injekcije kapitala" 2013. godine, uprkos značajnom nedostatku kapitala.

Gorenjska je po veličini aktive imala učešće na slovenačkom bankarskom tržištu od 4,7% na kraju septembra 2017. godine, u ukupnom iznosu od 1,73 mlrd EUR, što je čini sedmom najvećom bankom u Sloveniji.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta