Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Tri kineske kompanije predale ponude za preuzimanje Gorenja?
Za preuzimanje najmanje 50% udela u Gorenju, stigle su tri ponude iz Kine. Radi se o kompanijama Qingdao Haier, Midea i Hisense Electric, saznaje portal Seebiz nezvanično.

Pristigle ponude će razmatrati vlasnici u idućih nekoliko dana, a među njima je najveće Kapitalsko društvo (Kad) sa 16,37% udela.

Gorenje je 9. novembara prošle godine najavilo da će grupacija zbog neostvarivanja nekih ključnih ciljeva započeti s traženjem strateškog partnera. Radilo bi se o investitoru koji bi postao novi suvlasnik kompanije, te koji bi Gorenju pomogao pri dugoročnom rastu i razvoju.

S obzirom na to da se u industriji kućnih aparata na zapadu već neko vreme odvija konsolidacija, kao mogući kupac spominje se strateški vlasnik iz Azije kojeg bi Gorenje zanimalo zbog mogućnosti prodora na evropsko tržište. Na tržištu kućnih aparata godišnje se zavrti oko 250 mlrd EUR, a ta će brojka do 2020. narasti na 340 mlrd EUR.

Podsetimo, u oktobru prošle godine, Gorenje je potvrdilo da je dogovorilo prekid saradnje sa kompanijom Panasonic, u sklopu koje je poslednjih godina razvijao i prodavao mašine za pranje veša i frižidere za evropsko tržište pod brandom te japanske korporacije.

Gorenje je u Srbiji prisutno na tri proizvodne lokacije. U Valjevu je organizovan proizvodni centar za frižidere i zamrzivače, dok se u fabričkom kompleksu u Staroj Pazovi proizvode bojleri. Fabrika u Zaječaru proizvodi mašine za pranje i sušenje veša.


Three Chinese companies make offers for buying Gorenje
Gorenje factory in Valjevo) Three offers came from China for purchasing at least 50% of company shares. As Seebiz portal unofficially learns the companies in question are Qingdao Haier, Midea and Hisense Electric.

The owners will consider these offers in the next few days chief among them being Slovenian Capital Fund (KAD) owning 16.37% of shares.

On the November 9 previous year Gorenje announced that the group would start looking for a new strategic partner due to failing to realize some of their key goals. It would have to be an investor who would be the company"s co-owner and would help Gorenje with the long-term growth and development.

Considering that the household appliances industry has been undergoing a consolidation process in the west for some time now, a strategic owner from Asia, which might be interested in Gorenje for the possibility of penetrating the European market, has been mentioned as a potential buyer. The annual turnover of the household appliances market is around USD 250 billion, and the number will grow to USD 340 billion by 2020.

Let us remind that in October last year Gorenje confirmed that it had agreed to stop cooperating with Panasonic, within which it had been developing and selling washing machines and refrigerators in the European market under the brand of the Japanese corporation.

Gorenje has three manufacturing facilities in Serbia. Manufacturing center for refrigerators and coolers has been established in Valjevo, factory complex in Stara Pazova produces water heaters and the factory in Zajecar manufactures washing machines and dryers.


Trenutno 2.080 firmi u stečaju, 10 više u odnosu na mart
U Srbiji se trenutno vodi 2.080 stečajnih postupaka što je za deset postupaka više nego pre dva meseca, pokazuju najnoviji podaci Agencije za licenciranje stečajnih upravnika.
BEOGRAD - U Srbiji se trenutno vodi 2.080 stečajnih postupaka što je za deset postupaka više nego pre dva meseca, pokazuju najnoviji podaci Agencije za licenciranje stečajnih upravnika.

Prema podacima kojima raspolaže Agencija, od početka ove godine pa do 3. maja, otvoreno je 115 stečajnih postupaka u Srbiji dok je za 56 preduzeća stečaj obustavljen.


Komisija za zaštitu konkurencije odobrila AIK banci kupovinu većinskog udela u Gorenjskoj banci
Beogradska AIK banka, u vlasništvu Miodraga Kostića, dobila je odobrenje Komisije za zaštitu konkurencije Srbije da kupi većinski udeo u slovenačkoj Gorenjskoj banci, prenosi agencija Beta.

Kako je objavljeno na sajtu Komisije, navodi ova agencija, utvrđeno je da ta koncentracija neće narušiti konkurenciju u Srbiji, jer Gorenjska banka posluje samo u Sloveniji.

AIK banka je i od Narodne banke Srbije u ponovljenom postupku dobila saglasnost za dodatno sticanje vlasničkog udela u slovenačkoj banci.

Sada AIK banka u Gorenjskoj banci ima vlasnički udeo od 20,99%, a dogovarano je i preuzimanje dodatnog udela od 37,6% od najvećeg akcionara, kompanije Sava. Međutim, kako su preneli pojedini slovenački mediji, Sava svoj udeo u Gorenjskoj banci ipak neće prodati srpskom biznismenu Miodragu Kostiću.

Portal seebiz prenosi da s obzirom na to da Kostićeva AIK banka do 30. aprila nije dobila saglasnost regulatora za preuzimanje Gorenjske banke, Upravni odbor Save poručio je kako nema saglasnost za prodaju oko 37% udela u Gorenjskoj banci.

Skupština kompanije - većinski vlasnici su Slovenski državni holding, Kad i fond York - tražila je da AIK banka dobije saglasnosti Banke Slovenije, Narodne banke Srbije i Europske središnje banke. U Srbiji je zeleno svetlo dobila, ali u Sloveniji ne.

Portal međutim, dodaje pozivajući se na ljubljanski Dnevnik, da je banka Miodraga Kostića poslednjih dana ipak uvećaka vlasništvo u Gorenjskoj banci sa 20 na 40%. Javni izvori još nisu dostupni, ali navodno su Kostiću dionice prodale DUTB, Triglav i Petrol, navodi seebiz.

AIK banka inače, na tržištu bankarskih usluga u Srbiji ima tržištni udeo od 5,6%.


Na aerodromu u Nišu 115.000 putnika za prva četiri meseca 2018.
Sa Aerodroma Konstantin Veliki u Nišu za prva četiri meseca 2018. godine letelo je 115.161 putnika, što je za oko 20.000 više nego u istom periodu 2017, izjavila je portparol tog javnog preduzeća Ivanka Stanisavljević.

- U prvom kvartalu prošle godine preko niškog aerodroma letelo je skoro 95.000 putnika, a tokom cele prošle godine 331.582 putnika, što je rekord od osnivanja 1986. godine - rekla je Stanisavljević agenciji Beta.

Ona je podsetila da je aerodrom u Nišu avio vezom povezan sa 11 evropskih gradova, a 15. novembra kompanija Wizz Air počeće da leti i do Beča.

Zvanična statistika pokazuje da je broj putnika koji su u 2017. godini leteli sa aerodroma Konstantin Veliki povećan u odnosu na 2016. godinu za 167,8%, što je taj aerodrom, po rastu putnika, plasiralo na drugo mesto u Evropi u kategoriji aerodroma do pet miliona putnika godišnje.

Gradsko veće Niša donelo je 30. marta odluku da imovina i upravljačka prava niškog aerodroma pređu iz vlasništva grada u vlasništvo države, što je izazvalo brojne proteste građana Niša. Konačnu odluku o sudbini aerodroma daće odbornici Skupštine grada Niša, ali još nije određen datum zasedanja, nakon što je sednica zakazana za 10. april odložena.


Dojče Telekom povećao neto dobit za 33%, poboljšao prognoze
Kompanija Dojče Telekom saopštila je danas da je ostvarila rast neto profita u prvom kvartalu od 33 odsto i da je povećala prognozu poslovnih rezultata za celu godinu.
FRANKFURT - Kompanija Dojče Telekom saopštila je danas da je ostvarila rast neto profita u prvom kvartalu od 33 odsto i da je povećala prognozu poslovnih rezultata za celu godinu.

Nemačka telekomunikaciona grupa je navela da je neto dobit u prva tri meseca iznosila 992 miliona evra (1,18 milijardi dolara) u odnosu na 747 miliona evra zabeleženih u istom periodu 2017. godine, prenosi portal Market Voč.


Proizvođači plastike u 2017. zabeležili 20,6 mil EUR suficita - Plus i gumarskoj proizvodnji
Na sednici Grupacije proizvođača plastičnih proizvoda Privredne komore Srbije (PKS) formirana je Sekcija proizvođača proizvoda za transport i pakovanje od plastike - proizvođača plastičnih kesa. Oko 2.054 privrednih društava posluje u sektoru plastike, oko 150 je proizvođača plastičnih kesa, svaka druga firma je izvoznik, a skoro svaka treća ostvaruje neto suficit u svojoj međunarodnoj trgovini.

Kako prenosi sajt PKS, na sednici održanoj 8. maja predstavljeni su podaci koji govore o značaju sektora. Indeksi rasta proizvodnje proizvoda za transport i pakovanje robe od plastike u 2017. godini u odnosu 2016. uglavnom beleže rast, ali je proizvodnja kesa od polietilena u 2017. godini smanjena u odnosu na raniji period.

Ukupna proizvodnja vreća od polietilena, kesa od polietilena i vreća i kesa od ostalih plastičnih masa dostigla je 17.478 tona u prošloj godini.

Guma i plastika su sektori koji beleže suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni, iako su visoko uvozno orijentisani zbog uvoza sirovina. I pored uvoza sirovina, ovaj sektor ima veći izvoz nego uvoz, što ovu granu industrije čini konkurentnom.

Suficit kod prerađivača plastike je oko 20,6 mil EUR. Spoljnotrgovinska razmena proizvoda za transport i pakovanje robe od plastike (popularno nazvanih plastične kese) beleži suficit.

Izvezeno je robe vrednosti ukupno oko 142,6 mil EUR, a uvezeno u vrednosti od oko 82,1 mil EUR. Izvezeno je čak 73% više nego što je uvezeno.

Plastični proizvodi plasiraju se u 80 različitih zemalja. To nije posledica slučajnosti, već skupa faktora - znanja, tradicije, geopolitičke pozicije, strukture privrede, jeftinije energije (struje) i drugog.


Trgovanje na Berzi ponovo utihnulo
Trgovanje na Beogradskoj berzi ponovo je danas utihnulo, uz različito kretanje BELEX indeksa.
EOGRAD - Trgovanje na Beogradskoj berzi ponovo je danas utihnulo, uz različito kretanje BELEX indeksa.

Ukupan promet na trgovanju iznosio je 5,0 miliona dinara (42,2 hiljade evra).


Skok cena nafte podigao berzanske indekse u Evropi i SAD
Akcije na evropskim berzama i na Volstritu su danas porasle, zbog ponovnog skoka cena nafte iznad 70 dolara za barel.
LONDON/NJUJORK - Akcije na evropskim berzama i na Volstritu su danas porasle, zbog ponovnog skoka cena nafte iznad 70 dolara za barel.

Nemački indeks DAX 30 je u popodnevnim časovima porastao za 0,1 odsto, britanski FTSE 100 za 0,7 odsto, dok je francuski CAC 40 stagnirao, prenosi agencija AP.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta