Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
World Bank retains projections of Serbias GDP growth
Serbias GDP growth will be at 3.0 pct in 2018 and accelerate to 3.5 pct in 2019, the World Bank has announced in its Global Economic Prospects report, published Wednesday.


According to the report, Serbias economy will grow at a rate of 4.0 pct in 2020.


„Fijat” uložio u Srbiju 1,4 milijarde evra – planira i više
Italijani ne nameravaju da se povuku sa srpskog tržišta mada im ove godine ističe ugovor o zajedničkom ulaganju u kragujevačku fabriku, u kojoj imaju 67 odsto udela.

Fijat” je investirao više od 1,4 milijarde evra u fabriku u Kragujevcu, izjavio je juče direktor fabrike „FCA Srbija” Alesio Leonardi na međunarodnoj konferenciji „Industrija 4.0”. Leonardi je istakao da je „FCA Srbija” aktivan investitor u Srbiji i jedan od najvećih izvoznika, kao i da već primenjuje digitalizaciju u proizvodnji. Pogon u Kragujevcu je jedan od najmodernijih u svetu u okviru „Fijatove grupacije”, s obzirom na to da se koriste najsavremeniji instrumenti za proizvodnju.

– „Industrija 4.0” sve brže postaje realnost. U našoj fabrici u Kragujevcu počeli smo da pristupamo digitalnoj proizvodnji kroz razvoj naprednih rešenja za virtuelnu simulaciju naspram fizičkog okruženja – istakao je direktor kragujevačke fabrike. Leonardi je kazao da su uključena rešenja bazirana „na analizi podataka, aditivnoj proizvodnji, prediktivnom održavanju i horizontalnoj i vertikalnoj integraciji”. Skrenuo je pažnju na to da Srbija treba da bude više industrijalizovana kako bi postigla viši nivo rasta i da bi njena ekonomija opstala u sve surovijoj tržišnoj utakmici u svetu.

Prema njegovim rečima, konkurencija i tehnološki napredak zahtevaju kapacitet da se upravlja velikim procesima proizvodnje na efikasan i pouzdan način, tražeći brža rešenja i odgovore, stalno učeći, uz otvorenost za inovacije.

Da „Fijat” ima ozbiljne planove za Srbiju potvrdio je krajem prošle nedelje i Serđo Markione, generalni predsednik i direktor kompanije „Fijat Krajsler automobili”, predstavljajući planove te grupacije za naredne četiri godine.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta