Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
NBS: Devizne rezerve povećane u maju na 10,8 mlrd evra
Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) iznosile su na kraju maja 10,88 milijardi evra, što je za 454 miliona evra više nego na kraju aprila, saopšteno je danas iz NBS.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) "težile" su na kraju maja 9,07 milijardi evra, i veće su za 451 milion evra nego na kraju aprila, poručuju iz NBS i dodaju da je to njihov najviši nivo na kraju meseca od 2000. godine.


16 kompanija dobilo 100 mil. RSD bespovratno
Pravo na bespovratna novčana sredstva, ostvarile su kompanije čije su delatnosti procenjene od značaja za razvoj AP Vojvodine a kako je resorni sekretar Ognjen Bjelić istakao, služiće za početak, povećanje ili unapređenje procesa proizvodnje u ovim kompanijma.

“Danas smo u saradnji sa Razvojnom agencijom Vojvodine, konkurentne i zdrave kompanije koje su ispunile konkursne uslove podstakli finansijskim sredstvima koja će pomoći njihovom daljem razvoju a time i jačanju privrede u celini, što predstavlja primarni cilj? Pokrajinske vlade”, izjavio je Bjelić i pojasnio da će korisnici tim novcem, u iznosima od dva do 10 miliona dinara, moći da pokriju i do 50 odsto nabavke opreme.

On je istakao da se dodelom današnjih subvencija završava drugi ciklus u oviru konkursne mere za podsticaj sveukupnog razvoja koji se sprovodi kroz Budžetski fond za sprovođenje mera razvojne politike Vojvodine i najavio novi Konkurs za otvaranje novih radnih mesta koji će biti raspisan u septembru.

Subvencije za bespovratno finansiranje kupovine opreme privrednih društava povezanih s realizacijom investicija predviđaju kupovinu isključivo nove opreme, čija nabavna vrednost ne može biti niža od četiri miliona dinara.


CMEC zainteresovan za Kragujevac
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predstavnicima kompanije CMEC (China Machinery Engineering Corporation) sa kojima je razgovarao o razvoju lokalne energetske infrastrukture.
 
Tokom susreta sagovornici su, kako se navodi u saopštenju, posebno istakli Kragujevac, jedan od najvećih gradova Srbije, koji ima ogromne potrebe za razvojem novih izvora energije, imajući u vidu velika ulaganja stranih investitora i intenzivni razvoj grada u oblasti industrije.

Na sastanku, kojem je prisustovao i ministar Aleksandar Antić, dogovoreno je da Ministarstvo rudarstva i energetike formira tim Vlade Srbije, koji će biti zadužen za pronalaženje najboljeg modela za realizaciju razvoja energetske infrastrukture u ovom delu Srbije.

„Kompanija CMEC, u saradnji sa Vladom Srbije, radi na realizaciji projekta Kostolac, kao jednog od prvih strateških kapitalnih energetskih objekata u Srbiji posle više decenija“, dodaje se u saopštenju.


Strateško partnerstvo u oblasti proizvodnje gumeno-tehničke robe
Predstavnici Kompanija Tigar AD, D-Company i Slobodne zone Pirot sastali su se u Finskoj sa rukovodstvom kompanije Teknikum Group DOO i obišli dve njihove fabrike koje proizvode gumeno-tehničku robu za klijente širom sveta, saošteno je iz Slobodne zone Pirot.
 
 
U saopštenju se navodio da je proizvodnja veoma kompatibilna sa programima u kompanijama Tigar AD i D-Company što stvara mogućnost saradnje između ovih kompanija, ocenjeno je na sastanku na kome je predložena uzvratna poseta delegacije Teknikuma radi detaljnijeg upoznavanja sa tehničkim kapacitetima i opremom naših preduzeća i eventualnog početka saradnje do kraja ove godine. Tigar AD je najveći izvoznik iz Srbije za Finsku, i ambasador Srbije u Helsinkiju Saša Obradović se pridružio sastancima.

Predstavnici pirotskih kompanija sastali su se i sa rukovodstvom Privredne komore Tampere, i tom prilikom dogovoreno je učešće Ugovorne okružne Privredne komore Pirot na Sajmu podizvođača u septembru ove godine, sa ciljem stvaranja prilike da privreda Pirotskog okruga učestvuje u velikim ugovorima finskih privrednika, dobije profitabilne poslove i ostvari devizni priliv, kaže se u saopštenju.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta