Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Delta Holding i dalje čeka dozvole za realizaciju tri projekta u Beogradu vredna 400 mil EUR - Prih
Delta holding je pripremio novac za gradnju nove poslovne zgrade, šoping mola Delta Planet na Autokomandi i Delta Centra u bloku 19, ali čeka neophodne dozvole. Kako se moglo čuti danas na predstavljanju poslovnih rezultata kompanije u prvoj polovini 2018. godine, kompanija ne odustaje od projekata planiranih u srpskoj prestonici.

- U pitanju je izgradnja nove poslovne zgrade Delta Holdinga, šoping mola Delta Planet na Autokomandi i Delta Centra u bloku 19 koji će u svom sastavu imati Interkontinental hotel, eksluzivnu poslovnu zgradu, luksuzni ritejl prostor, restoranski sadržaj i 600 parking mesta - navela je direktorka sektora nekretnina u firmi Delta Real Estate, Zorana Ždrale Burlić.

Vrednost sve tri investicije, kako je navela je preko 400 mil EUR.

- Sredstva su obezbeđena i spremni smo da sva tri gradilišta otvorimo u roku od 15 dana po dobijanju građevinskih dozvola – istakla je Burlić, ne precizirajući kada bi to moglo da se dogodi.

Osim projekata u Srbiji, Delta je najavila i otvaranje šoping-mola Delta Planet u Varni u četvrtom kvartalu ove godine, kao i otvaranje Delta Planeta u Banja Luci za prvi kvartal 2019.

Prihodi kompanije, kako je predstavljeno danas, u prvih šest meseci 2018. iznose 30,1 milijardu dinara, a EBITDA 2,6 milijardi dinara. Najveći udeo ostvario je Delta agrar (47%) a zatim Delta Distribucija (32%), dok je u budžet Republike Srbije uplaćeno 5, 4 milijardi dinara.

Hoteli

Živorad Vasić potpredsednik Delta Holdinga posebno je istakao rezultate hotela Crowne Plaza koji se, kako je naveo, nalazi na prvom mestu po zadovoljstvu zaposlenih od svih IHG hotela u Evropi i trećem mestu po zadovoljstvu gostiju.

- Hotel Crowne Plaza sa više od 50.000 noćenja u prvih šest meseci ove godine beleži prosečno zauzeće od 71,5%, što znači da ako imate 420 soba, 280 je svaki dan u prvih šest meseci ove godine bilo zauzeto – kazao je Vasić.

Takođe, prikazani su i rezultati rada za Hotel Holiday Inn Beograd, kod kojeg je prosečno zauzeće u prvih šest meseci ove godine, u poređenju sa prošlom, poraslo sa 65% na 75%, a prihod hotela Intercontinental Ljubljana za prvih šest meseci je 4 mil EUR, sa prosečnim zauzećem od 61%.

Agrar

Dobrim rezultatima kompanije najviše doprinosi Delta Agrar, koji je, kako je rečeno, postigao rekordne rezultate u ratarstvu, posebno kada je u pitanju prinos uljane repice od 4,5 t/ha i merkantilne pšenice od 8t/ha.

U toku je, podsetili su, i realizacija investicija od ukupno 17,8 mil EUR u govedarstvo, ovčarstvo, rekonstrukciju i osavremenjavanje farmi, proširenje voćnjaka u Zaječaru i novu mehanizaciju. Vrednost izvoza u prva dva kvartala, kako je navedeno, iznosila je 28 mil EUR.

Ivan Kostić potpredsednik Delta Holdinga i generalni direktor Delta agrara, za eKapiju je istakao značaj sorte jabuka Pink Lady, koju u Evropi proizvodi pet država. Ova sorta među jabukama, ističe, ima značaj u voćarstvu isto kao Coca-Cola u piću, a Delta ima i eksluzivni ugovor za distribuciju Pink Lady jabuka na rusko tržiste.

Kostić je istako i značaj Viking tehnologije, koja se primenjuje u selekciji muznih krava. U pitanju su holštajn krave, koje karakteriše visoka mlečnost, pa daju, kako je naveo, 40l dnevno, tj. 12. 000l mleka godšinje.

- Plan je da kompletno do 2020. naše dve farme, u Staroj Pazovi i Banatskoj Topoli, isporučuju preko 20 miliona litara mleka – zaključio je Kostić.

Na konferenciji je istaknuto i da je prodaja vozila u Delta Motorsu povećana za 5,4%, a motocikala za 27%. BMW salon je renoviran i između ostalog, omogućava klijentima virtuelnu prezentaciju automobila, dok Delta Auto beleži rast prodaje vozila za 17%.

Dodatno, prvi kvartal 2018. godine u Delta DMD-u obeležilo je organizaciono restruktuiranje koje je rezultiralo rastom EBITDA od 93%. Kako je rečeno, obnovljeni su ugovori sa Diageom i Ferrerom i potpisan je ugovor sa GSK. Delta Transportni sistem beleži rast prihoda od 17%.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta