Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Ponovo oglašena prodaja udela Akcionarskog fonda u preduzeću Dunav Grocka
Ministarstvo privrede Srbije oglasilo je danas prodaju udela od 24,57 odsto u tekstiloj fabrici Dunav Grocka po ceni od 847.538 EUR, što je i procenjena vrednost kapitala ponudjenog zainteresovanim kupcima. Rok za podnošenje prijava za učešče u postupku javnog nadmetanja je 31. avgust, a otvaranje ponuda je 4. septembra.

Udeo Akcionarskog fonda u preduzeću Dunav Grocka od 24,57 odsto do sada je nekoliko puta neuspešno nudjen na prodaju. Većinski kapital te fabrike od 51 odsto je u vlasništvu malih akcionara, a vlasnik 24,39 odsto kapitala je trgovinska firma Simpl.


Grad Beograd formira stručne timove za pomoć investitorima
U želji da se poveća broj investitora grad Beograd će formirati stručne timove koji će pomagati da se ubrzaju procedure i skrati vreme potrebno za realizaciju investicija.

– Od projekta do projekta određivaćemo ljude koji će investitorima pomagati u pripremi, dobijanju dozvola i celokupnoj regulativi, a kasnije eventualno i u realizaciji projekta. U ovom trenutku imamo mnogo zainteresovanih, a kada projekti budu i odobreni tada ćemo odrediti ljude koji će im pomagati – kazao je Radojičić, istakavši da ti projekti moraju imati vrednost veću od 50 mil EUR, prenosi Beoinfo.

Gradonačelnik je podsedtio da je osim Beograda na vodi, koji je, ističe, najveća investicija u glavnom gradu, u proteklih nekoliko godina realizovano je još nekoliko velikih projekata poput hotela Hilton, tržnog centra Rajićeva, zatim Voždove kapije, Ikea, West 65, a počeli su i radovi na mestu nekadašnje američke ambasade i nekadašnjeg saveznog MUP-a i mnogi drugi projekti.

– Osim arapskih firmi imamo i izraelske kompanije koje su prethodnom periodu investirale i rade čitav niz projekata, poput Skyline u Kneza Miloša koji će se sastojati iz tri kule i obeležiti ceo taj deo grada. Tu su i firme sa zapada, poput kompanije Pinnacle iz Holandije, koja radi na delu Dorćola gde je ranije bio Beko i gde će se izgraditi 500 stanova i 40.000 kvadrata poslovnog prostora, tako da imamo mnogo investitora i onih koji se interesuju za ulaganje – kazao je gradonačelnik Radojičić.


Prvi IPO u Srbiji posle 75 godina: Akcija 500 RSD, kupujete?
Beograd -- Na Beogradskoj berzi danas je objavljen Jedinstveni prospekt za javnu ponudu akcija i uključenje na regulisano tržište kompanije Fintel energija iz Beograda.


Time je zvanično započet proces inicijalne javne ponude akcija te kompanije koja za unapređenje poslovanja planira da na berzi prikupi 27,5 miliona evra kroz emitovanje 6.500.000 komada običnih akcija, nominalne vrednosti 500 dinara po akciji.

Upis akcija će trajati narednih 90 dana, posle čega se, tokom novembra, očekuje i njihovo uključenje u trgovanje na Prime Listing Beogradske berze.

Javna ponuda akcija smatraće se uspešnom ako najmanje 1.500.000 novih akcija bude upisano i uplaćeno, saopštila je Beogradska berza.

"Ovo je izuzetno značajan dan za domaće tržište kapitala, privredu i građane. Po prvi put jedna privatna kompanija koja posluje u Srbiji prikuplja sredstva za buduće poslovanje putem tržišta kapitala. Na ovaj način se otvaraju nove mogućnosti, kako za kompanije, tako i za potencijalne investitore koji će, na bazi raspoloživih informacija javno dostupnih u objavljenom prospektu, moći da donesu investicionu odluku", rekao je direktor Beogradske berze Siniša Krneta.

Dodao je da očekuje da i drugi privrednici i tržišni akteri prepoznati mogućnosti finansiranja poslovanja putem domaće berze i značaj finansiranja organskog rasta kompanije na taj način.

U prospektu za javnu ponudu akcija, kako je ukazala Beogradska berza, moraju da budu navedene sve neophodne informacije o kompaniji i hartijama od vrednosti koje će kompanija emitovati, a koje će investitorima omogućiti objektivnu procenu svih aspekata poslovanja, ali i potencijala za rast u budućnosti i donošenje kvalifikovane investicione odluke.

Prospekt je zakonom regulisan dokument, koji odobrava Komisije za hartije od vrednosti Srbije, na osnovu kojeg se i građanima i profesionalnim investitorima omogućava donošenje odluke o tome da li žele da ulože svoja sredstva i na taj način postanu suvlasnici kompanije i učestvuju u njenim poslovnim aktivnostima i rezultatima.

"Bilo koja investicija u akcije povezana je sa brojnim rizicima, koji se jasno navode u prospektu, a na investitorima je da procene da li su ti rizici prihvatljivi i u kojoj meri", navela je Beogradska berza.


Nivo problematičnih kredita smanjen na 7,8% u junu
Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da je udeo problematičnih kredita u ukupnim bankarskim pozajmicama na kraju juna ove godine smanjen na 7,8%.

Ona je, predstvaljajući izveštaj o monetarnoj politici NBS u 2017. godini, članovima Odbora Skupštine Srbije za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava rekla da očekuje da će krajem jula rezultati u rešavanju problematičnih kredita biti još bolji.

Guvernerka Tabaković je podsetila da je za poslednje tri godine više nego prepolovljeno učešće problematičnih kredita i da je na kraju 2017. ono iznosilo 9,8%.

Prema njenim rečima, smanjene su godišnje kamatne stope na dinarske kredite na 4,75%, što je tri i po puta manje nego u maju 2013.

Jorgovanka Tabaković je dodala da su prepolovljene kamatne stope na kredite indeksinare u EUR.

- NBS je u 2017. ispunila svoje zakonske obaveze. Očuvali smo cenovnu i finansijsku stabilnost, spremno odgovorili na izazove iz međunarodnog okruženja i odgovorno se odnosili prema ciljevima - rekla je ona.

Istakla je i da je očuvana inflatorna stabilnost i da je inflacija u 2017. u proseku iznosila tri odsto.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta