Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Prodata VTB banka Beograd - Novi vlasnik srpsko privredno društvo Rusa Andreja Šljahovoja
VTB Banka a.d. Beograd ima novog vlasnika, a kako su saopštili, nakon uspešno obavljenog preuzimanja 100% vlasništva VTB banke u Srbiji, novi vlasnik je srpsko privredno društvo čiji je jedini osnivač ruski investitor i bankar Andrej Šljahovoj.

Transakcija je obavljena uz punu saglasnost Narodne banke Srbije.

Andrej Šljahovoj je doktor ekonomskih nauka sa gotovo tridesetogodišnjim bankarskim iskustvom koji je osnovao banku u sopstvenom vlasništvu koja je kasnije prodata i pripojena većem bankarskom sistemu. Takođe, uspešno je vodio proces preuzimanja i razvoja drugih banaka na teritoriji Ruske federacije.

Šljahovoju su u Rusiji dodeljena brojna državna priznanja, uključujući titulu Počasnog ekonomiste Ruske federacije koju dodeljuje ruski predsednik.

Kako se ističe u saopštenju, preuzimanje VTB Banke a.d. Beograd za ovog investitora predstavlja prvi korak na srpskom tržištu za koje je procenio da poseduje značajan rastući potencijal, ne samo po pitanju nastavka i proširenja postojeće linije poslovanja ove banke, već i po pitanju razvoja i ponude novih proizvoda zasnovanih na inovativnim finansijskim tehnologijama (Fintech).

Banka posluje na tržištu Srbije od 2008. godine, ima ukupno 72 zaposlena i poseduje dve filijale (u Beogradu i Novom Sadu). VTB Banka a.d. Beograd je za prvih 6 meseci 2018. godine ostvarila profit od 60,5 miliona dinara, dok ukupna aktiva banke trenutno iznosi 13.401,3 miliona dinara, dodaje se.


Tender za PKB do 15. avgusta, radnicima otpremnine od 450 EUR po godini staža?
Javni poziv za privatizaciju PKB-a mogao bi da bude raspisan do 15. avgusta, a radnicima tog preduzeća se nude otpremnine od 450 EUR po godini staža, piše Politika.

Beogradski list navodi da su, u poslednjih mesec dana, PKB obilazili predstavnici jedne kineske i jedne arapske firme.

Verovatno će, kako se navodi u tekstu, na prodaju ići većinski deo imovine preduzeća - državno poljoprivredno zemljište površine oko 17.000 hektara, stočni fond, objekti, farme i mehanizacija... Investitoru ne bi bilo ponuđeno oko 4.500 hektara građevinskog zemljišta, koje bi formalno ostalo u okviru starog preduzeća PKB.

Predmet privatizacije ne bi bio ni vodovod koji snabdeva vodom sva naselja u Padinskoj Skeli, kao ni sva sporna imovina preduzeća - osam fudbalskih klubova, zemljište na kojem su izgrađena naselja...

Predstavnici sindikata i države od početka godine imali su nekoliko sastanaka na temu privtizacije, a poslednji - pre samo nedelju dana, navodi beogradski list.

Prema rečima predsednika dva sindikata, postoji obećanje da će svi koji žele moći da nastave rad kod novog poslodavca.

Bilo je reči da bi novi poslodavac morao da zadrži proizvodnju u ovom obimu i ovoj strukturi u naredne tri godine, a predstavnici sindikata otkrivaju da je delimično dogovoren i socijalni program.

Ponuda države za otpreminine je, naime, 450 EUR po godini staza, što bi trebalo da dobije svih oko 1.700 zaposlenih.

Politika podseća da, prema Zakonu o privatizaciji, radnicima sleduje 200 EUR po godini staža, pa je nepoznato ko će radnicima namiriti razliku do 450 EUR.


CTP ulaže 75 mil EUR u proširenje poslovanja u Srbiji - Kupuje imovinu u Beogradu i Novom Sadu
CTP, vodeća kompanija za razvoj industrijskih parkova u Centralnoj Evropi, danas je najavila planove za proširenje u Srbiji. Investicija kompanije CTP podrazumeva kupovinu imovine u Beogradu i Novom Sadu, kao i dalji razvoj, što ukupno obuhvata 120.000 m2 prostora za izdavanje.

Svoju prvu investiciju CTP će sprovesti u prestonici, a reč je o objektu od 12.000 m2, u koji će biti smešten klijent Phoenix Pharm. Objekat ima mogućnost proširenja od 5.500 m2.

Objekat u Novom Sadu, za koji je rok prvi kvartal 2019. godine, imaće više od 23.000 m2. Samo 80 kilometara udaljen od Beograda, Novi Sad ima 340.000 stanovnika, drugi je najveći grad u Srbiji i predstavlja svojevrstan industrijski i finansijski centar. Univerzitet u Novom Sadu pohađa više od 50.000 studenata, a na njemu radi više od 5.000 zaposlenih, što ga čini jednim od najvećih obrazovno-istraživačkih centara u Centralnoj Evropi. To je važna činjenica za potencijalne klijente kompanije CTP, od kojih većina dolazi iz automobilske, visokotehnološke i logističke industrije.

– Posle nekoliko meseci vrednog rada, ostvarili smo prvu veliku akviziciju u Srbiji, što je značajan korak u utvrđivanju naše pozicije kao najveće kompanije u oblasti razvoja industrijskih parkova u zemlji. Ponosan sam što svojim potencijalnim klijentima možemo da ponudimo nove objekte, koji su pritom prilagođeni njihovim potrebama, za slučaj da se odluče da prošire svoje poslovanje – rekao je Vlatko Đuriček, direktor kompanije CTP za Srbiju.

CTP je kompanija za razvoj i upravljanje komercijalnim nekretninama koja pruža punu uslugu, a čija je specijalnost izgradnja i upravljanje visokotehnološkim poslovnim parkovima za vodeće međunarodne i domaće kompanije koje realizuju strateške investicije u novo poslovanje ili proširenje poslovanja u Centralnoj Evropi, pri čemu su ti poslovni parkovi prilagođeni potrebama klijenata.

CTP poseduje CTPark Network, najveći integrisani sistem vrhunskih poslovnih parkova u Centralnoj i Istočnoj Evropi, sa više od 4,5 miliona m2 objekata A klase na više of 82 strateške lokacije. CTP planira da proširi svoj portfolio na 10 miliona m2 prostora za izdavanje kroz proširenje saradnje sa postojećim klijentima.


Oglašena nova prodaja imovine HTP Fontana iz Vrnjačke Banje - U ponudi hotel Beli Izvor, umetnička
Stečajni upravnik Hotelsko-turističkog preduzeća Fontana iz Vrnjačke Banje oglasio je novu prodaju nepokretne i pokretne imovine tog stečajnog dužnika.

Kupcima su u ponudi 4 celine. Prvu celinu čine hotel Beli Izvor i istoimeni depandans na Goču, kao i dve pomoćne zgrade, čija je procenjena vrednost, prema navodima iz javnog poziva, 19.064.800,00 dinara.

Drugu celinu čine umetnička dela, slike iz objekta hotela Sloboda i vile Tara. Procenjena vrednost druge celine je 714.500,00 dinara, navedeno je u tekstu oglasa.

Kao treća celina, ponuđena su oprema i inventar iz objekta hotel Sloboda, vrednosti 1.838.363,00 dinara, dok četvrtu celinu čini pokretna imovina - oprema i inventar iz objekta Ekonomat i Magacin, u iznosu od 914.330,00 dinara.

Ovo je treća oglašena prodaja hotela Beli Izvor i istoimenog depandansa.

Zatvorene ponude, navodi se u oglasu, dostavljaju se do 27.8.2018. do 11:45h na adresu Agencije za licenciranje stečajnih upravnika, dok će javno otvaranje ponuda biti istog dana u 12h.

Podsetimo, prodaja imovine preduzeća HTP Fontana u stečaju, koju čine neki od najčuvenijih objekata u Vrnjačkoj Banji, počela je krajem marta 2017. godine kada je Filip Cepter na aukciji kupio hotel Zvezdu sa opremljenim kongresnim centrom za 1,45 mil EUR.

Posle oglašene prodaje u oktobru 2017. Cepter je kupio i hotel Zvezda 2 po ceni od 652. 542 EUR.

Kultnu kafeteriju Švajcariju, preuzeo je lokalni ugostitelj iz Kraljeva Aciko komerc za 911.000 EUR, a Energotehnika Južna Bačka postala je vlasnik hotela Fontana, za nešto više od milion evra.


Aerodrom Nikola Tesla ugostio tromilionitnog putnika u 2018.
Beogradski Aerodrom Nikola Tesla danas u jutarnjim časovima uslužio je svog tromilionitog putnika, 8 dana ranije nego prošle godine.

Kako je saopšteno, tokom prošle nedelje dva puta (16. i 20. jula) beogradski aerodrom zabeležio je istorijske dnevne rekorde u broju putnika – 23.320 putnika odnosno 23.335 putnika koristilo je njegove usluge.

Na osnovu procena da će porast broja putnika u čarter saobraćaju do kraja letnje sezone iznositi oko 25% u odnosu na prošlu sezonu, dosadašnjih rekorda i porasta broja putnika od 7% u prvih pola godine, Aerodrom Nikola Tesla Beograd očekuje još jednu rekordnu godinu.


Tender for PKB by August 15, workers to get severance payments of EUR 450 per year of service?
The public invitation for the privatization of PKB might open by August 15, and the workers are offered severance packages of EUR 450 per year of service, Politika writes.

The Belgrade-based newspaper says that, in the past month, PKB has been visited by representatives of a Chinese company and an Arabian company.

The article says that it is likely that the majority of the companys property will be put up for sale – state agricultural land of around 17,000 hectares, the livestock population, the facilities, the farms and the mechanization. Property not to be offered includes 4,500 hectares of building land, which would formally remain within the old PKB company.

Another item not to be subject to privatization is the water supply system covering all populated areas in Padinska Skela, as well as all property under dispute – eight football clubs, land featuring settlements...

This year, representatives of the unions and the state have had several meetings concerning the privatization, and the latest one took place only a week ago, the Belgrade newspaper says.

According to the presidents of the two unions, a promise has been made that all those who want to keep working for the new employer will be able to do so.

It has also been said that the new employer would have to maintain the volume and the structure of the current production over the next three years, and representatives of the unions reveal that the social program has also been partially agreed.

The state offers severance packages of EUR 450 per year of service for all employees, of which there are around 1,700.

Politika reminds that, under the Law on Privatization, the workers stand to get EUR 200 per year of service, so it is not known who will pay the remaining amount.


Fintel Energija makes first IPO at Belgrade Stock Exchange after 78 years
The Prospectus for the initial public offering (IPO) and admission to the regulated market of Fintel Energija a.d. Beograd was published on the web pages of the Belgrade Stock Exchange on July 25, thereby officially initiating the process of the companys IPO, the Belgrade Stock Exchange announced.

As said, the company plans to gather EUR 27.5 million by issuing 6,500,000 regular shares at the nominal value of RSD 500 per share this way, for the enhancement of their operations.

Share subscription is carried out at the investment company M&V Investments a.d. Beograd or certain branch offices of Komercijalna Banka, listed in the Prospectus It will last for the upcoming 90 days, following which they are expected to be included in the Belgrade Stock Exchange Prime Listing, it is specified.

– This is an extremely important day for the local capital market, the economy and the citizens. For the first time, a private company operating in Serbia is gathering funds for its future operations through the capital market. This opens new possibilities for both companies and potential investors, who will be able to make their investment decisions based on the information available publicly in the published Prospectus. We hope that now when the business ecosystem that will facilitate the gathering of capital has been officially established and tested in Serbia, other enterprises and market participants will recognize the benefits of financing their operations through the local Stock Exchange and the importance of the financing of a companys organic growth this way – stated Sinisa Krneta – the director of the Belgrade Stock Exchange.

A prospectus, the Belgrade Stock Exchange says, needs to contain all the necessary information about the company and the bonds it will issue, which will allow investors to make an objective assessment of all the aspects of the companys business and its potential for growth in the future and to make a qualified investment decision.

The prospectus is a document regulated by law and approved by the Securities Commission of the Republic of Serbia , based on which citizens and professional investors are enabled to make the decision as to whether they want to invest their money and thereby become co-owners of the company and take part in its business activities and results. Any investment in shares is tied to numerous risks, clearly stated in the prospectus, and it is up to the investors to estimate whether those risks are acceptable and to what extent, it is emphasized.

The first trading of Fintel Energijas shares at the local stock exchange is expected in November, after the subscription process is completed. The public offering will be considered successful if there are subscriptions for at least 1,500,000 new shares, the press release adds.

This is the first such financial operation at the Belgrade Stock Exchange after 78 years.

Fintel Energija emphasizes that professional investors, families and private investors can purchase the shares.

– We are offering shares and the possibility to invest in our company. A single share costs RSD 500 and our model entails the involvement of as many people as possible. We will not sell stakes, but gather capital from potential investors in order to keep investing in Serbia. We expect the gathered capital to amount to EUR 27 million, which we will invest in our projects in Serbia – the CEO of Fintel Energija, Tiziano Giovannetti, said and emphasized that Fintel Energija a.d. had invested EUR 150 million in wind farms in Serbia until then.


Mid Europa kupio većinski udeo u MediGroup
Mid Europa Partners (Mid Europa), vodeći investicioni fond centralne i istočne Evrope, objavio je danas da je završio kupovinu većinskog udela MediGroup-a.

Prodavac, Blue Sea Capital, zadržao je 45% vlasničkog udela kompanije.

Kako su saopštili, MediGroup predstavlja najveći privatni zdravstveni sistem u Srbiji sa 13 lokacija u najvećim gradovima, koji pruža usluge bolničkim i ambulantnim pacijentima, laboratorijske usluge, kao i usluge u oblasti vantelesne oplodnje, oftalmologije i dermatovenerologije. Mid Europa i Blue Sea Capital pružiće podršku MediGroup-u tokom naredne faze organskog i akvizitivnog rasta, i tako dodatno konsolidovati rastuće tržište privatnih zdravstvenih usluga u Srbiji i učvrstiti vodeću poziciju ove kompanije na tržištu.

- Mid Europa Partners je vodeći nezavisni investicioni fond, fokusiran na rastuća tržišta centralne i istočne Evrope. Mid Europa Partners posluje u Londonu, Budimpešti, Varšavi i Istanbulu, i do sada su prikupili i upravljali sredstvima u iznosu od približno 4,6 mlrd EUR.

Mid Europa ima pristup koji prevazilazi granice regiona baveći se akvizicijom vodećih kompanija na tržištu, prvenstveno u okviru rastućih industrija koje su fokusirane na domaće tržište. Od svog nastanka 1999. godine, ova kompanija je ostvarila 37 investicija u 18 zemalja u regionu.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta