Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Privtizacija KMBN: "Nema razloga za strah, samo poželjni"
U toku su pripreme za privatizaciju Komercijalne banke i u njima učestvuje i Narodna banka Srbije, izjavila je guverka NBS Jorgovanka Tabaković.


Odgovarajući na pitanje novinara da li NBS plaši mogućnost privatizacije Komercijalne banke i drugih izazova po pitanju stabilnosti finansijskog sistema, Tabaković je naglasila da nema nikakvih razloga za strah, ni po pitanju privatizacije Komercijalne banke.

"Kada smo kod Komercijalne banke, država nije u situaciji da bilo koju privatizaciju i inače dobrih finansijskih institucija poput Komercijalne banke učini brzopleto i nesagledavajući prednosti postojanja jedne takve banke, koja je vodeća na tržištu, a u kojoj država ima većinsko učešće".

Prezicirala je - "da, pripreme za privatizaciju idu i NBS učestvuje u okviru svojih nadležnosti".

Kako je rekla, neko od budućnih suvlasnika, akcionara u Komercijalnoj banci može biti samo neko ko je poželjan investitor, u smislu finansijske snage, iskustva u upravljanju finansijskim institucijama i dugoročne opredeljenosti da doprinese već stečenoj jakoj poziciji finansijskog sistema u Srbiji.

Država u Komercijalnoj banci ima udeo od 41,7 odsto, a znatne pakete vlasništva drže Evropska banka za obnovu i razvoj sa 24,43 odsto i IFC sa 10 odsto akcija.

Proces privatizacije je ranije najavljivan iz vrha vlasti kako država ne bi morala pomenute strane akcionare da isplati sa 252 miliona evra, koliko je dogovoreno još pre 11 godina, kada je EBRD dokapitalizovao Komercijalnu banku sa 70 miliona evra.

Zatim su u vlasništvo ove velike, zasad pretežno domaće banke, ušli i IFC, kao deo Svetske banke, sa 40 miliona evra, nemački DEG fond sa 20 miliona evra i švedski Svedfond sa 10 miliona evra. EBRD je banku dokapitalizovao sa još 50 miliona evra, a privatizacija je odložena upravo zbog nastupanja svetske ekonomske krize.


Erste: Srbija i ove godine preskače evroobveznice?
Postoji mogućnost da Srbija i ove godine preskoči emisiju evroobveznica, ocenjuju u Erste grupi.

To bi se moglo dogoditi, kako navode, s obzirom na relativno veliku gotovinsku rezervu, budžetski suficit i manje povoljna kretanja na međunarodnim tržištima u poslednje vreme.

"Što se tiče aktivnosti na međunarodnim tržištima duga, plan budžeta za 2018. predviđa izdavanje evroobveznica, pošto jedna milijarda obveznica u dolarima iz 2013. dospeva u decembru. Međutim, ne bismo isključili mogućnost da Srbija ove godine opet preskoči emisiju evroobveznica", navodi se u analizi Erste grupe.

Za naredni period, profil dospeća, kako poručuju analitičari, ukazuje na to da bi trebalo da "uglavnom vidimo zanavljanje hartija izraženih u evrima, ali očekujemo da će deo refinansiranja biti ostvaren kroz aukcije u lokalnoj valuti, pošto se Uprava za dug sve više fokusirala na ublažavanje deviznih rizika u proteklih par godina".

Na strani potražnje, u Erste grupi očekuju da će se interesovanje stranih investitora zadržati na visokom nivou, pošto niži ali još uvek atraktivni prinosi na domaće i međunarodne hartije od vrednosti, praćeni stabilnom inflacijom, povoljnijim fiskalnim rezultatima i pozitivnim reakcijama agencija za kreditni rejting, predstavljaju faktore podrške ukupne potražnje.

Analitičari očekuju i dodatna poboljšanja kada je reč o kreditnom rejtingu, nakon što su agencije za kreditni rejting Fič i S&P prepoznale primetna poboljšanja u fiskalnim, ekonomskim i eksternim podacima i podigle rejtinge krajem 2017. godine.


Preparations for privatization of Komercijalna Banka in progress
The preparations for the privatization of Komercijalna Banka are in progress and the National Bank of Serbia is taking part in them, NBS Governor Jorgovanka Tabakovic stated today.

When asked by the press whether the NBS fears the possibility of the privatization of Komercijalna Banka and other challenges regarding the stability of the financial system, the governor emphasized that there was no reason to be afraid, not even due to the privatization of Komercijalna Banka.

– Regarding Komercijalna Banka, the state is not in the position to rush the privatization of any institution, including good financial institutions such as Komercijalna Banka, without looking into the advantages of the existence of one such bank, which is the leading bank in the market and where the state is the majority owner – she said.

As she added, the future co-owner and a shareholder in Komercijalna Banka can only be an entity that is desirable as an investor, in terms of financial strength, the experience in managing financial institutions and a long-term orientation toward contributing to the already strong position of the financial system in Serbia.

The state has a 41.7% stake in Komercijalna Banka, and other significant stakes are held by the European Bank for Reconstruction and Development (EBRD), with 24.43%, and the International Finance Corporation (IFC), with 10%.


Ministarstvo privrede najavilo privatizaciju PKB uz prodaju dela zemljišta i kapitala - Javni poziv
Poljoprivredna korporacija Beograd (PKB) biće privatizovana po modelu prodaje dela imovine i kapitala u vlasništvu Republike Srbije i Akcionarskog fonda u zavisnim društvima Eko-lab i PKB Agroekonomik, kažu u Ministarstvu privrede.

Objava javnog poziva očekuje se tokom avgusta 2018. godine.

Kako je određeno Zaključkom Vlade Srbije, postupak privatizacije PKB korporacije AD Padinska Skela i zavisnih društava Veterinarske stanice PKB d.o.o. Padinska Skela, Eko-lab d.o.o. Padinska Skela i PKB Agroekonomik d.o.o. Padinska Skela, sprovešće se metodom javnog prikupljanja ponuda sa javnim nadmetanjem.

Kako je preciziralo Ministarstvo privrede, javno nadmetanje biće obavljeno zajedno i u istom postupku modelom prodaje imovine, i to dela poljoprivrednog zemljišta i dela zemljišta namenjenog za poljoprivrednu proizvodnju, građevinskih objekata PKB korporacije koji se koriste u poslovne svrhe, opreme, zaliha rezervnih delova, stada i udela PKB korporacije u zavisnim društvima, kao i modelom prodaje kapitala u vlasništvu Republike Srbije.

Ministarstvo privrede, kako navode, aktivno sprovodi aktivnosti na pripremi i objavi javnog poziva za prodaju dela imovine i kapitala u skladu sa zaključkom Vlade Srbije.

Inače, u toku su tenderi za privatizaciju šest preduzeća, među kojima su i strateška, kao što je RTB Bor, a u Ministarstvo privrede su potvrdili da pripremaju javne pozive za još devet preduzeća koje će oglasiti u narednom periodu.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta