Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Agronomska saradnja na putu svile povećava proizvodnju hrane - Moguć plasman srpskog semena na kine
U rektoratu novosadskog univerziteta predstavnici više od 30 visokoškolskih ustanova iz Kine, Rusije, Kazahstana, Srbije i drugih zemalja okupili su se na trećoj konferenciji "Na putu svile". Reč je o saradnji naučno-istraživačkih i obrazovnih institucija na polju biotehnologije, radi povećanja proizvodnje hrane.

Pomoćnik direktora za naučno-istraživačku delatnost u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo Sanja Vasiljević očekuje da će saradnja stručnjaka biotehnoloških nauka na putu svile doprineti održivijoj poljoprivrednoj proizvodnji u budućnosti. Kaže i da je važan posao, pre svega, pred mladim stručnjacima - da iznađu najbolji način za dovoljnu proizvodnju biljnih proteina.

- Očekujemo da unapredimo proizvodnju zdravstveno bezbedne hrane, kao i da se poštuju principi ekološke proizvodnje. Sa stručnjacima iz alijanse radimo na unapređenju oplemenjivačkih programa, na proteinskim leguminozama, kako bi se smanjila zavisnost Evro-azijskog kontinenta od uvoza soje, pre svega iz Amerike - rekla je Vasiljević.

Inače, Kina je najveći svetski kupac soje i prošle godine je uvezla 95 miliona tona, uglavnom iz Brazila i Sjedinjenih Američkih Država. Konkretno, sedam puta više soje uvoze nego što proizvode.

Stručnjak Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Jan Turan očekuje i komercijalne efekte ovog skupa u vidu plasmana našeg semena na kinesko tržište.

- Institut za ratarstvo i povrtarstvo ima svoju strategiju plasmana semena, a kada je reč o kineskom tržištu svakako je interesantan izvoz semena lucerke, deteline i stočnog graška - navodi Turan.

Saradnja će doprineti da stručnjaci Poljoprivrednih fakulteta u Novom Sadu i Beogradu dobiju priliku za stručno usavršavanje u respektabilnim biotehnološkim institutima, pre svega u Kini.


Koliko je NBS učinila da sačuva kurs
Beograd -- Zvanični srednji kurs dinara iznosi danas 118,0295 dinara za evro, što je neznatna promena u odnosu na juče, objavila je Narodna banka Srbije.


Dinar je prema evru za 0,1 odsto jači nego pre mesec dana, a na godišnjem nivou jači za 2,1 odsto. Od početka godine dinar je ojačao za 0,4 procenta.

Indikativni kurs dinara prema dolaru ojačao je juče za 0,2 odsto na 101,2520 dinara za jedan dolar.

Dinar je prema američkoj valuti slabiji za 0,2 odsto nego pre mesec dana, na godišnjem nivou jači za 4,7 procenata, a u odnosu na početak godine je oslabio za 2,1 posto.

NBS je od početka godine ukupno kupila na međubankarskom deviznom tržištu jednu milijardu i 395 miliona evra i prodala 180 miliona kako bi ublažila veće dnevne oscilacije kursa.

Najviša vrednost dinara prema novčanoj jedinici evrozone bila je 2. marta, kada je kurs iznosio 118,0084 dinara za evro, a najniža je zabeležena 5. januara kada je jedan evro koštao 119,0027 dinara.


Ruska VTB banka napušta Srbiju
Posmatrački savet VTB banke je doneo odluku da izađe iz kapitala svoje srpske ispostave VTB banka a.d. Beograd prodajom 7,3 miliona akcija koje iznose 100% njenog kapitala, navodi se u saopštenju VTB.

- Prekinuti učešće Banke VTB u vlasništvu VTB banka a.d. Beograd putem prodaje 7.344.813 akcija VTB banke a.d. Beograd, nominalne vrednosti 500 dinara po jednoj, koje čine 100% kapitala VTB banke a.d. Beograd, po ceni koja nije niža od tržišne vrednosti koju odrede ocenjivači - navodi se u saopštenju.

Šef VTB Andrej Kostin je još 2016. godine saopštio da državna banka namerava da proda predstavništvo u Srbiji. On je tada naglasio da su za njenu kupovinu zainteresovani i strani i ruski investitori. Tada je Kostin procenio vrednost banke na 10 mil EUR.


Russian VTB Bank leaving Serbia
The Supervisory Board of VTB Bank has reached the decision to sell 7.3 million shares amounting to 100% of its capital in its Serbian branch VTB banka a.d. Beograd, the bank says in a press release.

– VTB sells 100% of the banks ordinary shares (7,344,813 shares) with a par value of 500 Serbian dinars each. The transaction should be conducted at a price not lower than the market value determined by the appraiser – the press release says.

VTB Chairman Andrei Kostin announced back in 2016 that the bank intended to sell its branch in Serbia. He emphasized at the time that both foreign and Russian investors were interested in the purchase. Kostin estimated the banks worth at EUR 10 million at the time.


Messer Tehnogas u 2017. ostvario 2,05 milijardi dinara dobiti - Akcionarima 518 miliona dinara divi
Skupština akcionara Messer Tehnogasa, održana u petak, 22. juna, usvojila je sve predložene tačke dnevnog reda, uključujući i odluku o raspodeli dobiti, prenosi portal Kamatica.

Slično kao i prošle godine oko četvrtina dobiti biće isplaćena akcionarima na ime dividende. Tehnogas je u 2017. godini ostvario dobit od 2,05 milijardi dinara, a akcionarima će na ime dividende biti isplaćeno 518,3 miliona dinara, odnosno 500 dinara po akciji u odnosu na prošlogodišnjih 250 dinara.

Na poslednjoj ceni od 11.001 dinar, ova hartija nosi dividendni prinos od 4,6%. Kao dan dividende utvrđen je 12. jun, a dan plaćanja dividende je 14. septembar tekuće godine.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta