Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Državne hartije isplativije od štednje u bankama
rađani Srbije imaće i ove godine priliku da eventualni višak novca ulože u najsigurniji i najisplativiji oblik štednje – državne štedne dinarske i evroobveznice.

Ministarstvo finansija planira u drugoj polovini 2018. još jednu emisiju štednih obveznica, novog instrumenta štednje, koji je država prvi put građanima ponudila krajem prošle godine. Kamata, odnosno kapitalna dobit na štedne obveznice izuzeta je od obaveze plaćanja poreza.

Ukupan obim emisije dinarskih štednih obveznica iznosio je prošle godine 12 milijardi dinara, a evroštednih obveznica 80 miliona evra. Ukupno je realizovano 195,7 miliona dinarskih štednih obveznica, odnosno 17,4 miliona evroštednih obveznica.


LJAJIĆ: Dogovor o Agrokoru je dobar za Srbiju, posebno za radnike
Ministar trgovine Rasim Ljajić ocenio je da je nagodba između poverilaca Agrokora dobra vest za sve, a posebno za radnike koji bi platili najvišu cenu da je došlo do stečaja.

Ljajić je za Danas naveo da očekuje da će novi vlasnici investirati u Agrokor jer je to jedini način da izvuku novac koji su pozajmili toj kompaniji dok je bila u vlasništvu Ivice Todorića.

- Ovo je dobra vest jer će investirati u firme u Srbiji. Mi smo pre desetak dana razgovarali sa Petruškom, vanrednim upravnikom Agrokora, i u narednih tri do pet godina se ne očekuje prodaja kompanija iz sastava Agrokora - rekao je Ljajić.

Prema rečima ministra, nagodba je vratila poverenje prema kompanijama iz sastava Agrokora.

- Na primer, Dijamant je morao avansno da plaća sirovine. Osim toga olakšan je pristup kreditima. Tako je Frikom dobijao kredite po kamati od 4,5% do 6%, dok se firme takve klase zadužuju po kamati od 3% - rekao je ministar.

Najveći poverioci potražuju 3,6 mlrd EUR od Agrokora.


VUCIC: Tender for RTB Bor to open in mid-July
The tender for RTB Bor will open in the next dozen days, Serbian President Aleksandar Vucic announced.

As he said, a Chinese company is interested in this mining complex.

Visiting the Hot Rolling facility at the Smederevo steel mill, owned by HBIS Group Serbia, he said that he was convinced that the Chinese have expressed interest because they saw Serbia as a welcoming country of hard-working people.

Let us remind that the owner of the Turkish company Cengiz, Mehmet Cengiz, talked to the management of RTB Bor this Saturday, June 30, 2018, about taking part in the tender for the strategic partner of RTB Bor.


Ljajić: U Frikomu i Dijamantu čistili bilanse VIDEO
Poverioci Agrokora odlučili su da naprave novi Agrokor, novu kompaniju i to je dobra vest za naše kompanije, rekao je resorni ministar.


Osnivanje nove kompanije znači da je izbegnuta opasnost od stečaja, rekao je ministar trgovine Rasim Ljajić gostujući u emisiji „Jutro s Natašom“ na TV Prva.

Kako je rekao, novi vlasnici, i Amerikanci i Rusi neće samo upravljati kompanijom već će morati da investiraju u kompaniju kako bi povećali njenu vrednost i na taj način povrate uloženi novac.

"Da je firma otišla u stečaj, radnici bi bili na gubitku jer bi ostali bez posla. Pitanje je ko bi se tu sve naplatio. Imovina kompanije nije dovoljna da pokrije potraživanja od Agrokora, jer su obaveze oko osam milijardi evra", objašnjava.

To što je izbegnut bankrot za naše firme znači da će moći da se zadužuju pod mnogi povoljnijim uslovima nego do sada.

Na pitanja da li su tačni podaci koje prenose mediji, da su kompanije ovde koje posluju u ovkiru koncerna u gubicima, odnosno da je Dijamant u gubitku, a Frikom u manjem plusu nego prošle godine i da otpuštaju zaposlene, Ljajić kaže:

„Podaci su tačni, nema dileme da su u gubitku, ali su firme čistile ranije bilanse“.

Kako je rekao, Frikom ima 1.086 zaposlenih i to je više nego što je bilo prošle godine zato što su ljudi koji su radili na određeno vreme, prebačeni da rade na neodređeno. Oodnsono da nije nije bilo primanja novih ljudi.

S druge strane, u Dijamantu ima 70 radnika manje manje jer su dali otpremnine radnicima koji su bili pred penzijom da bi primili nove ljude, ali zbog krize nije bilo novih primanja.

"Što se tiče profita, ove godine u prvih pet meseci Frikom je imao dobit od oko milijardu dinara, s procenom da će dobit do kraja godine biti oko dve milijarde. To je dobit na nivou 2016. godine", naveo je Ljajić.


Na prodaju imovina Izvozne i Nove Agrobanke - Traži se kupac i za hotele Park i Moravica u Ivanjici
Agencija za osiguranje depozita kao stečajni upravnik Nove Agrobanke u stečaju oglasila je prodaju imovine javnim prikupljanjem ponuda.

Predmet prodaje je ugostiteljski objekat Hotel Park u Ivanjici, površine 5.461 m2, i procenjene vrednosti od 1,93 mil EUR.

Na tenderu će se naći i Hotel Moravica u Ivanjici, površine 953,23 m2, i procenjene vrednosti 796.523 EUR, kao i poslovno-uslužno-ugostiteljski objekat Lipa, površine 419 m2. Vrednost ovog objekta u Ivanjici je 178.583 EUR.

Na prodaju je imovina Izvozne banke u likvidaciji, tačnije poslovne prostorije na Terazijama, površine 467 m2, procenjene vrednosti od oko 1,126 mil EUR.

Rok za podnošenje ponuda je 10. avgust, dok će se javno otvaranje ponuda održati 15. avgusta u prostorijama Agencije za osiguranje depozita u Beogradu.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta