Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Vršački vinogradi sagradili novu vinariju - Uloženo 30 mil EUR
Vršački vinogradi, koji od februara 2017. posluju u sklopu sistema Swisslion-Takovo Rodoljuba Draškovića, sagradili su najsavremeniju vinariju u Srbiji, vrednu čak 30 mil EUR. To je, uz ulaganje u obnovu dotrajale mehanizacije i podizanje novih plantaža, dosad najveća investicija u vinarstvu na prostoru stare Jugoslavije.

Kapitalni objekat sagrađen je za samo godinu i po, na ekonomiji usred nepreglednih plantaža vinove loze, sa desne strane puta za selo Mesić. Prostire se na 7.600 kvadratnih metara i podeljen je na pet proizvodnih celina. Veći deo najsavremenije i automatizovane opreme već je instaliran, pa se očekuje da će na jesen tu prvi put biti prerađen i lagerovan kompletan rod sa plantaža ovog preduzeća.

- Trenutno imamo 168 inoks posuda sa sopstvenim hlađenjem, što je dovoljno da bude primljen sav rod koji naši vinogradi daju. S vremenom ćemo taj broj povećavati do projektovanog kapaciteta vinarije od preko 7,5 miliona litara, jer je u planu podizanje još 300 hektara novih zasada - kaže Aleksandar Ivkov, izvršni direktor podrumarstva u Vinogradima.

Za sat se napuni 4.000 flaša

Novi vlasnik je proizvodnju fokusirao na kvalitetna i visokokvalitetna sortna vina, zbog čega se prilikom realizacije ove investicije svakom detalju pridavala posebna pažnja. Samo je u potpuno automatizovanu liniju za punjenje, čiji je kapacitet 4.000 boca na sat, uloženo više od milion evra.

- Najvažnije je što ta linija omogućava da tokom punjenja u flašu uđe vrlo nizak sadržaj rastvorljivog kiseonika. To doprinosi pravilnoj evoluciji vina i očuvanju aromatskih materija - ističe Ivkov.

Kako kaže, ispod vinarije se nalazi podrum u kom Vinogradi planiraju da u limitiranim serijama prave sofisticirana visokokvalitetna vina, koja će čuvati u hrastovim buradima. Uz to, najavljuju da će privremeno obustaviti proizvodnju čuvenog banatskog rizlinga, jer žele da i od njega naprave kvalitetniji proizvod.

Stari podrum neisplativ

Vinogradi su u kapitalnu investiciju ušli iako je u vlasništvu firme jedan od najvećih podruma u Evropi, kapaciteta 34,2 miliona litara. Kako kažu za Novosti, bilo im je isplativije da izgrade novi nego da novac ulože u modernizaciju starog objekta, koji je u izuzetno lošem stanju, a šta će sa njim biti, još se ne zna.

- Prednost nove vinarije je i to što je, za razliku od stare, koja je u gradu, podignuta među plantažama. To znatno skraćuje transport grožđa i omogućava njegovu bržu preradu - dodaje Ivkov.


Podravka će graditi fabriku u blizini Mostara?
Hrvatski prehrambeni gigant Podravka namerava da sagradi fabriku u blizini Mostara, izvestio je Večernji list BiH u svom štampanom izdanju.

Podravka je nedavno pokrenula projekt saradnje s boračkom populacijom u Hrvatskoj, koji je prenesen i u BiH, sa planom da do 2022. godine organizuje otkup voća, povrća i žitarica isključivo od domaćih proizvođača.

U BiH se planira otkup hiljada tona voća i povrća, a s tim u vezi održano je nekoliko sastanaka sa zainteresiranim predstavnicima boračkih udruženja i zadruga.


MK Commerce prodaje silos u Srpskoj Crnji
MK Commerce oglasio je aukcijsku prodaju kompleksa silosa i stambene zgrade u Srpskoj Crnji, kao i zemljišta na KO Radojevo.

Kompleks silosa, kako se precizira, kapaciteta 6x1.000 t sa magacinom površine 1.200 m2, uključuje i zemljište površine 12.426 m2, a početna cena iznosi 1,25 mil EUR.

Početna cena za porodičnu stambenu zgradu u Srpskoj Crnji je 30.000 EUR, dok se građevinsko zemljiše na KO Radojevo prodaje po početnoj ceni od 100.000 EUR.

Auskijske prodaje održaće se 18. septembra u periodu između 11 i 12h.


Mali: U novembru povećanje penzija, budžet u plusu za 410 miliona evra
Ministar finansija Siniša Mali istakao je da je Srbija na dobrom putu oporavka i rasta privrede i da će uskoro biti napravljena tačna računica oko povećanja penzija i plata u javnom sektoru.

- Ukinućemo Zakon o privremenom umanjenju penzija, što znači da će pre kraja godine, najverovatnije u novembru, biti povećanja penzija. Delegacija MMF dolazi u drugoj polovini septembra, a nakon razgovora sa njima, koji neće biti laki, iznećemo konkretne podatke - rekao je Mali u intervjuu za
On je istakao da je samo u prvih šest meseci ove godine ostvaren rast BDP od 4,5 odsto, što je najviša stopa rasta za prvih šest meseci u poslednjoj deceniji. Suficit u budžetu na kraju jula iznosio je 49,1 milijardu dinara, odnosno oko 410 miliona evra, a bio je planiran deficit od 16,7 milijardi dinara.

Upitan da li postoji opasnost po fiskalnu stabilnost ukoliko se istovemeno ukine Zakon o smanjenju penzija, povećaju penzije onima s najnižim primanjima i smanje nameti na rad, Mali je rekao da "svi radimo tako da ne ugrozimo finansijsku stabilnost".

- Tu stabilnost smo godinama gradili i bilo bi neodgovorno da je na bilo koji način ugrozimo. Zahvaljujući rezultatima, imamo prostora u budžetu i za ukidanje Zakona o privremenom umanjenju penzija, i za povećanje najnižih penzija - rekao je ministar.

Vodimo računa o prioritetima u zapošljavanju

Mali je najavio i da će zabrana zapošljavanja u javnom sektoru biti jedna od tema u razgovorima sa MMF-om.

- Međutim, iako traje zabana zapošljavanja, vladina Komisija za davanje saglasnosti vodi računa o prioritetima. Ljudi se zapošljavaju tamo gde je došlo do prirodne selekcije, odnosno odlazaka u penziju, a gde su neophodni novozaposleni kadrovi, poput vaspitačica i medicinskih radnika. Stimulativne mere koje primenjujemo vezane su i za to da privatni sektor, koji treba da bude nosilac rasta i razvoja ekonomije, dodatno ojača, čime se otvaraju nove mere - rekao je Mali.

Povodom najavljene reforme Poreske uprave, Mali je rekao da će se lično baviti svim aspketima te transformacije i istakao da je formirana radna grupa, koja se sastaje jednom nedeljno.

Na pitanje kako da sektor srednjih preduzeća opstane i jača, Mali kaže da podaci Agencije za privredne registre pokazuju da raste broj registrovanih preduzeća, što govori da smo na pravom putu.

- U Registu privrednih subjekata na početku jula bilo ih je upisano 381.718. Ukupan broj privednih subjekata je za proteklih pola godine porastao za 2,66 odsto, a za godinu je povećan za 4,79 odsto - rekao je Mali.

Štedimo vreme privrednicima

Govoreći o ostalim konkretnim merama, Mali je rekao da nastoje da olakšaju poslovanje svim privrednim subjektima.

- Planiramo smanjenje roka za povraćaj PDV, čime će se unaprediti likvidnost privrede. Planiramo i umanjenje fiskalnog opterećenja zarada, kao i donošenje posebnog paketa poreskih podsticaja za inovativne aktivnosti. Uz to, sistem E-uprave omogućava privednicima da ne idu od šaltera do šaltera, čime im štedimo vreme - rekao je Mali.

Na pitanje hoće li zbog planiranih povišica biti rebalnsa budžeta ministar je rekao da se u ovom trenutku o tome ne razmišlja, s obzirom na to da povećanje plata i penzija može da se realizuje iz postojećeg budžeta.


European stocks tumble as ECB raises questions about Turkey contagion
European stocks got knocked sharply lower on Friday as worries about spillover effects from an escalating financial crisis in Turkey knocked eurozone currencies and equity bourses sharply lower.
 

What are markets doing?

The Stoxx Europe 600 SXXP, -0.89% was down 0.9% to 386.65, after finishing Thursdays session with a 0.1% gain. With the move, the pan-European gauge is now on pace for a weekly slide. Its trading down about 0.5% for the week, pushing the benchmark back into negative territory for the year.
Germanys DAX 30 DAX, -1.67% traded 1.5% lower at 12,477.65, after booking a 0.3% gain to 12,676.11 Thursday. The German index was set for 0.9% weekly decline. Meanwhile, Frances CAC 40 PX1, -1.20% fell by 1% to 5,439.94, after ending the previous session little changed at 5,502.25. The French equity benchmark is set for a weekly fall of about 0.6%. The U.K.s FTSE 100 UKX, -0.63% slid 0.7% to 7,682.65, after falling by a similar amount on Thursday, but is clinging to a 0.6% weekly return.
Meanwhile, the FTSE MIB Italy index I945, -1.77% declined by 1.6% to 21,297.49, after declining by 0.7% on Thursday. For the week, the gauge is on track for a 1.1% fall, while Spains IBEX 35 IBEX, -1.09% retreated by 1% at 9,658.00, after falling by 0.8% the day before. The IBEX also is on pace for a 1.1% decline.
The euro EURUSD, -0.5813% edged down 0.5% to $1.1471, compared with $1.1610 late Thursday in New York. The British pound GBPUSD, -0.4367% slumped 0.5% to $1.2771.


Whats driving the market?

The tumble for European stocks comes after a report from the Financial Times (paywall) said that the European Central Bank has grown increasingly concerned about potential contagion from Turkeys problems, especially in the banking sector.
The news sparked a risk-off atmosphere in EU markets, with Germany, the largest member of the EU, seeing its stock benchmark among the more severe declines, and southern European countries, Spain and Italy, viewed as among the smaller and more vulnerable to eurozone worries, sliding sharply as well.
The lira USDTRY, +6.7026% which has been consistently hovering around an all-time low against the U.S. dollar this summer, fell to a fresh nadir and European currencies were also dealt a blow as investors rush into U.S. dollars.
According to FactSet data, Turkeys lira is down 13.3% this week, bringing its year-to-date decline to more than 35%.
The euro EURUSD, -0.5813% was down sharply against the dollar, with one buck changing hands at $1.1453 compared with $1.1526 late Thursday in New York, while the British pound GBPUSD, -0.4367% also took a hit against greenback. Sterling last bought $1.2758, versus $1.2824 Thursday.
What are strategists saying?
“For some time now investors have been looking at the unfolding currency crisis in Turkey as a local difficulty, however the accelerating speed of the declines appears to be raising concerns about European banks exposure to the Turkish banking system,” said Michael Hewson, chief market analyst at CMC Markets UK.
There are “reports that the European Central Bank is concerned that some banks in France, Italy and Spain may not be fully hedged against the precipitous falls in the Turkish Lira through their exposure to the Turkish banking system, has seen the euro fall sharply,” Hewson said. “If these Turkish banks start defaulting on their foreign currency loans to these banks in Europe, with Spains banks reportedly having the largest exposure, according to the Bank of International Settlements.”
“European shares lead global stock markets increasingly lower and Wall Street futures are far enough into the red to indicate no comeback by U.S. indices by cash open,” said Ken Odeluga, market analyst at City Index.
“Once again, investors show they perceive a too-strong dollar to be the key medium of harm from increasing trade restrictions and other geopolitical tensions. Anxiety from fresh U.S. sanctions on Russia rises as the rouble spirals lower still, whilst Turkeys lira offers no solace after an alarming 10% downward spike to its latest nadir,” he said.


Stocks in focus

Shares of Spains BBVA SA BBVA, -4.27% BBVA, -1.87% slumped 4%, Italys Unicredit SpA UCG, -3.28% gave up 3.2% and Frances BNP Paribas SA BNP, -3.56% shed 3.4%. The banks are among the biggest lenders to Turkey and have come under closer scrutiny by the Single Supervisory Mechanism, the ECBs arm charged with monitoring the regions banks, according the FT report.

Novozymes A/S NZYMB, -2.97% was down 2.9% following the release of second-quarter results from the Danish biotech firm.


EK odobrila novi plan Slovenije za prodaju NLB banke
Evropska komisija odobrila je slovenački predlog sa izmenjenim obavezama za prodaju NLB banke, najveće u toj zemlji, kojim se predviđa da država do kraja ove godine proda najmanje 50% udela u banci.

Ostatak udela do visine kontrolnog paketa, od 25% plus jedna akcija, treba da bude prodat do kraja 2019. godine.

- Slovenija se čvrsto opredelila za ambiciozan vremenski raspored prodaje NLB-a s prvom tranšom prodaje od najmanje 50% plus jedna akcija do kraja 2018. godine - saopštila je u petak (10. avgusta 2018. godine) Komisija, a prenosi Rojters.

U saopštenju se dodaje da je Slovenija "odredila stroge rokove za završetak prodaje od 75% NLB banke minus jedna akcija do kraja 2019. godine".

Ukoliko prekorači taj rok, biće imenovan poverenik koji će preuzeti postupak prodaje.

Osim toga, NLB banci će biti dozvoljeno da odobrava nove kredite samo ako ostvaruje minimum prinosa na kapital na te zajmove, navela je EK.

Slovenačka agencija STA je prenela da se s novim paketom Slovenija takođe obavezala na zatvaranje dodatnih filijala u zemlji i na prodaju svog udela u osiguranju NLB Vita, osim u slučaju ako kompletnu prodaju banke završi do kraja godine.

Ključne postojeće obaveze, među kojima je zabrana ponovnog ulaska u poslove koje je banka prodala u sklopu restrukturiranja i zabrana akvizicija, produžene su.

NLB će takođe emitovati tzv. Tier 2 obveznicu ili subordinirani dug, "kako bi dodatno otklonila svaku sumnju u održivost poslovanja".

- Novi paket slovenačkih obaveza je dovoljan da ukloni sumnje Komisije u pogledu dugoročne održivosti NLB-a i u pogledu poremećaja konkurencije na slovenačkom bankarskom tržištu - navela je Evroposka komisija.


Skočile rezerve NBS - dvostruko veće od standarda
Beograd -- Devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju jula iznose 11 milijardi i 403 miliona evra, što je za 299 miliona evra više nego na kraju juna, saopštila je NBS.

Taj iznos deviznih rezervi obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 200 odsto, i oko šest meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju jula iznosile su devet miijardi i 541 milion evra i u tom mesecu povećane su za 224 miliona evra.

"To je novi najviši nivo neto deviznih rezervi od 2000. godine", istakla je NBS.

Kako je objašnjeno, povećanje bruto deviznih rezervi u julu je gotovo u celini rezultat aktivnosti NBS na domaćem deviznom tržištu (priliva u iznosu od 300 miliona evra, po osnovu intervencija kupovinom deviza).

Trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u julu iznosila je 461,9 miliona evra i bila je za 11,4 miliona veća nego u prethodnom mesecu. U prvih sedam meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno oko 4,18 milijardi evra.

U julu je vrednost dinara bila gotovo nepromenjena u odnosu na evro, a NBS je intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 220 miliona evra kako bi ublažila preterane dnevne oscilacije kursa.


Government takes over Nis Airport, general manager resigns
The agreement was signed by Minister of Construction, Transportation and Infrastructure Zorana Mihajlovic and Nis Mayor Darko Bulatovic .

"The Nis Airport is of strategic importance for Serbia as it is an alternative airport to the Belgrade international airport and a backup aircraft flight control center within the Serbia and Montenegro Air Traffic Services Agency (SMATSA) system owing to a new tower that will be constructed in Nis. The transfer of the founders rights to the Serbian government will enable normal operation of the Nis Airport and ensure funds for investments that will facilitate further development of the Nis Airport and enable it to become one of the leading airports in this region in the future," Mihajlovic said.

She recalled that the government decided on the transfer of the founders rights from the Nis Airport public company to the Republic of Serbia following several-year appeals by the City of Nis and the airport management for help to ensure operation and further development of the airport, because the City of Nis, as the owner of the airport, did not have the required funds, according to a release from the ministry.

In the past four years, the government had assisted the airport with EUR 9.8 million. The number of passengers handled by the airport has gone up 248 times over the past three years, the release recalled.

Following the signing of the agreement, Nis Constantine the Great Airport General Manager Vladica Djurdjanovic tendered a resignation, saying that with the government as the airport manager, the business model applied so far would be changed shortly and would regress to the level of 10 years ago, although the current model was in line with aviation trends.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta