Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Godišnja inflacija 2,4% - Na mesečnom nivou u julu 2018. pala 0,3%
Inflacija u Srbiji pala je u julu 2018. godine za 0,3% u odnosu na jun, dok je na godišnjem nivou, odnosno u poređenju sa julom prošle godine, porasla za 2,4%.

Potrošačke cene su u odnosu na decembar 2017. godine u julu povećane za 1,9%, objavio je Republički zavod za statistiku.

U julu su na mesečnom nivou pojeftini hrana i bezalkoholna pića za 1,9%, odeća i obuća za 1,3%, komunikacije za 0,7%, nameštaj, pokućstvo i tekuće održavanje stana za 0,3% i restorani i hoteli za 0,1%.

S druge strane, alkoholna pića i duvan su u julu poskupeli za 2,6% u odnosu na jun, rekreacija i kultura za 2,3%, transport za 0,4%, dok su stan, voda, električna energija, gas i druga goriva, kao i zdravstvo zabeležili rast cena za po 0,1%.


Premijerka otkrila: Bar 3 hoće RTB Bor, videćemo još
Majdanpek -- Najmanje tri kompanije su do sada na tenderu pokazale zainteresovanost za strateško partnerstvo u RTB-u Bor, izjavila je premijerka Ana Brnabić u Majdanpeku.

Brnabić je počela posetu opštini Majdanpek obilaskom Rudnika bakra Majdanpek, koji je u sastavu RTB -a Bor.

Brnabić je podsetila da rok za ponude ističe 20. avgusta i rekla da još ne može da kaže koliko je firmi otkupilo dokumentaciju.

"Ne bih mogla o tome da govorim, 20. avgust nije daleko, videćemo još. Da ne bi moglo da bude protumačeno kao uplitanje u tenderske procese. Imamo za sada najmanje tri zainteresovane firme koje su, ne kažem da su otkupile dokumentaciju, ali koje su pokazivale zainteresovanost i dolazile ovde i razgovarale sa rukovodstvom u RTB-u", navela je Brnabić.

Na pitanje da li će država ostati većinski vlasnik, rekla je da će to zavisiti od samih ponuda.

"Minimum je da imamo garancije da će svi zaposleni zadržati svoj posao i da će najmanje ulaganje biti 350 miliona dolara i da će u narednih četiri do pet godina proizvodnja biti povećana između tri i četiri puta, onda u zavisnosti od toga ćemo videti kako će se država pozicionirati u samom vlasništvu", kazala je ona.

Vlada Srbije je 18. jula objavila tender za izbor strateškog partnera za Rudarsko-topioničarski basen "Bor. Tenderom se predviđa novčana dokapitalizacija od 350 miliona američkih dolara. Rok za podnošenje prijava Ministarstvu privrede je 20. avgust, a preduslov za njihovo razmatranje je uplata depozita ili dostavljanje bankarske garancije od milion dolara.

Pravo na podnošenje prijave imaju strateški partneri koji se poslednjih deset godina u kontinuitetu bave eksploatacijom bakra i ostalih obojenih i plemenitih metala sa prihodom od najmanje pola milijarde američkih dolara u protekloj godini. Za privatizacionu dokumentaciju mora se uplatiti naknada od deset hiljada američkih dolara.

Strateški partner koji novčanom dokapitalizacijom od najmanje 350 miliona dolara postaje vlasnik udela u RTB-u Bor, prema uslovima, može biti domaće ili strano pravno lice, ali i konzorcijum nastao udruživanjem domaćih i/ili stranih lica radi strateškog partnerstva.

Interesovanje za RTB je ranije pokazalo 11 kompanija iz Rusije, Kine, Kanade, Turske i kazahstansko-evropski konzorcijum koje su u proteklih godinu dana potpisale ugovor o poverljivosti i koje su radile "Dju dilidžens".

Premijerka će kasnije danas obići centar za posetioce Nacionalnog parka Đerdap, a potom i arheološko nalazište "Lepenski Vir". Sa predstavnicima lokalne samouprave i direktorom Nacionalnog parka Đerdap, Brnabić će obići turistički prostor na kom je planirana izgradnja marine, pristaništa i vizitorskog centra.


Annual inflation at 2.4% – Drop by 0.3% in July 2018
The inflation in Serbia dropped by 0.3% in July 2018 compared to June, whereas, on an annual level, compared to July 2017, it grew by 2.4%.

Consumer prices grew by 1.9% in July, compared to December 2017, the Statistical Office of the Republic of Serbia announced.

Observed by main groups according to destination of consumption in July 2018 in relation to the previous month, the decrease of prices was noted in the following groups: Food and non-alcoholic beverages (-1.9%), Clothing and footwear (-1.3%), Communication (-0.7%), Furnishings, household equipment and routine household maintenance (-0.3%), and in the group Restaurants and hotels (-0.1%).

Increase of prices was recorded in the groups Alcoholic beverages and tobacco (2.6%), Recreation and culture (2.3%), Transport (0.4%), and in the groups Housing, water, electricity, gas and other fuels and Health (by 0.1%, each group).


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta