Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Za kupovinu Ravanice 14 ponuda, pet validno
Za kupovinu Fabrike konditorskih proizvoda Ravanica doo Ćuprija stiglo je 14 ponuda, a pet ponuda je bilo validno, izjavio je danas predsednik opštine Ćuprija, Ninoslav Erić.

- Za oko dve do tri nedelje, znaće se sudbnina Ravanice. Toliko će trajati procedura, dopuna ponuda, žalbe i drugo - objasnio je Erić za Tanjug.

Ministarstvo privrede je javno nadmetanje za privatizaciju Ravanice, jedne od najpoznatijih fabrika konditorskih proizvoda Jugoslavije i Srbije, i poznatog proizvoda "bonžita", raspisalo početkom jula, prijave za učešće trajale su do 10. avgusta, a javno nadmetanje, otvaranje punuda, obavljeno je u utorak.

Kompanija je, sa 100% državnog kapitala, procenjena na vrednost od 261.000 EUR, koliko iznosi i početna prodajna cena. U fabrici je zaposleno 113 radnika.


Trend spajanja i preuzimanja blago jenjava
Brisel -- Globalna aktivnost na tržištu spajanja i preuzimanja srednjih kompanija (M&A) je u drugom kvartalu 2018. godine pala za 6,6 odsto na kvartalnom nivou.

U tom period registrovano je ukupno 1.782 ugovora, prema publikaciji revizorsko-konsultantske firme BDO. Vrednost tih ugovora je iznosila 157,8 milijardi dolara, što je za 4,5 odsto niže u odnosu na prethodni kvartal, navodi se u publikaciji dostavljenoj Tanjugu.

U poređenju sa drugim kvartalom prošle godine, registrovano je 353 manje transakcija, što je pad od 16,5 odsto, dok je njihova vrednost bila za 22 milijarde dolara niža u odnosu na isti period prošle godine, što je pad od 12,3 odsto.

Međutim, tek kada se sagleda period od proteklih pet godina, moguće je uočiti još niže podatke, naročito kada je reč o trećem kvartalu 2013. godine kada je registrovano 1.658 ugovora ukupne vrednosti 134,5 milijardi dolara.

Relativni pad vrednosti ugovora je, kako poručuju iz BDO, bio manji od pada obima sklopljenih ugovora, što ukazuje na nastavak trenda realizovanja vrednijih transakcija. Prosečna vrednost ugovora iz drugog kvartala 2018. godine iznosila je 88,5 miliona dolara.

Uprkos poteškoćama sa Bregzitom, Ujedinjeno Kraljevstvo i Irska su registrovali skok u obimu sklopljenih ugovora od 16 odsto, dok su medju industrijama sa najslabijim rastom: sektor široke potrošnje i TMT (tehnologija, mediji i telekomunikacije).

Ukoliko se sagleda broj ugovora, osim nordijskih zemalja (gde je registrovan skok od 2,0 odsto), Britanije i Irske (16 odsto), Velike Kine (10 odsto) i ostatka Azije (22 odsto), svi ostali regioni su zabeležili lošije podatke u drugom kvartalu nego u prethodnom.

Azija i dalje prednjači po broju sklopljenih M&A u oblasti nekretnina, sa učešćem od 76 odsto u globalnim ugovorima, dok je u Evropi registrovan pad od 46 odsto u prvom polugodju ove godine u odnosu na isti period prošle godine.

Aktuelno oprezno ponašanje automobilskih kompanija se, kako se ocenjuje u izveštaju, može objasniti zabrinutošhu od trgovinskog rata između SAD, EU i Kine, što samo dodatno pojačava postojeću tenziju oko evropske imigracione krize i populizma, kao i totalitarnih tendencija širom Evrope, naročito u Turskoj i Poljskoj.

Pooštravanju tenzija doprinose i predstojeći izbori u Južnoj Americi, referendum o Bregzitu i kinesko pooštravanje kontrole kapitala, ocenjuju analitičari BDO.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta