Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
POTVRĐENO: U trci za RTB "Bor" i kineski "Zijin"
Za strateškog partnera za RTB "Bor" na nedavno završenom tenderu stigle su konkretne ponude tri kompanije - kineske "Zijin", kanadske "Mondoro" i ruske "U gold", potvrđeno je za Blic Biznis u Vladi Srbije.

Prema našim informacijama, od trke za "Bor" odustala je jedina domaća kompanija u vlasništvu Milana Popovića, koja je otkupila dokumentaciju. Takođe, od kupovine su odustale još tri firme, i to dve ruske i jedna turska kompanija.

Uveliko se spekuliše da je kineski "Zijin" najviđeniji za strateškog partnera RTB-a, a "Blic" je pre mesec dana pisao da je ova kompanija zainteresovana.
pročitajte i...


Takođe, i pre nego što se tender završio, ambasador Kine u Srbiji Li Mančang javno je istakao da je jedna velika kineska firma zainteresovana za strateško partnerstvo.

Kompanija "Zijin" (Zijin Mining Group Co. Ltd) je jedan od najvećih kineskih proizvođača zlata, druga po veličini u proizvodnji bakarne rude i treća po veličini u proizvodnji rude cinka. Ova grupacija je 2017. imala prihod od oko 11,97 milijardi evra, što je povećanje od čak 20 odsto u odnosu na prethodnu godinu, navodi se na sajtu kompanije.

Za "U gold" se spekuliše da je formalno kiparska firma iza koje stoji ruski kapital, i da ima rudnike uglja u Ukrajini. "Mondoro" se bavi geološkim istraživanjima u svetu od 1999. godine, a od 2011. godine istražuje i u Srbiji, i to baš u okolini "Bora".

Inače, tender za RTB "Bor" je okončan u ponedeljak, 20. avgusta, a kompanije su za otkup tenderske dokumentacije morale da izdvoje 10.000 dolara. Preduslov za razmatranje ponuda je uplata depozita ili dostavljanje bankarske garancije od milion dolara.

Obavezne garancije za zaposlene i rast proizvodnje

Pravo na podnošenje prijave su imale kompanije koje se poslednjih deset godina u kontinuitetu bave eksploatacijom bakra i ostalih obojenih i plemenitih metala sa prihodom od najmanje pola milijarde američkih dolara u protekloj godini.
pročitajte i...

Strateški partner koji novčanom dokapitalizacijom od najmanje 350 miliona dolara postaje vlasnik udela u RTB-u "Bor", prema uslovima, može biti domaće ili strano pravno lice, ali i konzorcijum nastao udruživanjem domaćih i/ili stranih lica radi strateškog partnerstva.

Vlada Srbije je 18. jula objavila tender za izbor strateškog partnera za RTB.

Prema rečima premijerke Ane Brnabić, država će se opredeliti za partnera koji bude tražio najmanji vlasnički udeo za obavezeno ulaganje od 350 miliona dolara. Kako je navela, minimum je i da postoje garancije da će svi zaposleni zadržati svoj posao i će u narednih četiri do pet godina proizvodnja biti povećana između tri i četiri puta.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta