Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Izvoz IT usluga iz Srbije u prvih pet meseci 2018. porastao 40%
Izvoz kompjuterskih usluga u prvih pet meseci ove godine veći je za 40% nego u istom periodu prošle godine, podaci su Narodne banke Srbije. Posle deset godina, zabeležen je skok u osnivanju preduzeća koja se bave trgovinom usluga iz oblasti programiranja.

Ako negde u svetu na androidu gledate video klip, softverska podrška za to često je urađena u Srbiji. Smislili smo i plaćanje preko Vibera, a srpska pamet zaslužna je i što Kolorado ima jedinstveno elektronsko glasanje. Ogromno tržište i zaradu donosi srpska igrica Top Eleven, koju u svakom trenutku u svetu igra 150 miliona ljudi. IT izvoz rapidno raste.

- Izvoze se kompjuterski programi i mobilne aplikacije, recimo da se u Srbiji razvijaju timovi u kojima su programeri, dizajneri, marketing stručnjaci i drugi koji kreiraju kompjuterske programe koje ljudi širom sveta koriste - kaže Zoja Kukić iz Inicijative Digitalna Srbija.

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović kaže da već sad možemo da procenimo, za ovu godinu da ćemo imati izvoz koji će prevazići milijardu i 200 miliona, što je stopa rasta od skoro 30%.

Skok IT tržišta i to što zaključno sa julom ove godine imamo 263 nove firme i skoro 2.000 preduzetnika u ovoj oblasti signal je Privrednoj komori Srbije.

- Ove godine najviše ih je u oblasti programiranja. I jedna i druga činjenica govore da se zaista nešto pomera kada je u pitanju ono što Srbija ima, da kažem ljudske resurse, ljudski kapital za nove industrije, za novu tehnologiju, za kompjuterske usluge - kaže predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Programeri iz Srbije sve su cenjeniji.

- Ovde bih istakao blokchain tehologiju koja se sve više primenjuje u svetu. Podaci pokazuju da smo po broju i po kvalitetu programera u ovom segmentu rame uz rame sa drugim zemljama - kaže direktor Kancelarije za IT i elektronsku upravu Mihailo Jovanović.

U Srbiji je isto nastao program koji pomaže advokatima da bolje evidentiraju svoje slučajeve, da bolje rade timski, dodaje Zoja Kukić.

Centar za digitalnu transformaciju Privredne komore Srbije povezuje mala i srednja preduzeća sa IT stručnjacima, jer prognozira da će u digitalizaciju morati da zakorače svi, od pekara do industrijskih giganata. Potrebno je i da u našu korist planiramo taj sektor.

- Komora pokušava da ne budemo samo mesto na kome ćemo za nekog proizvoditi kodove ili programirati za nekog rešenje koje se nalazi u Irskoj ili u Americi ili u Moskvi ili bilo gde. Već kako da napravimo naša rešenja, naše proizvode kompletirane koji onda imaju mnogo veću vrednost - ističe Čadež.

Za pet godina u Srbiji se utrostručio broj IT kompanija, a imamo svega 45.000 IT stručnjaka. Država veruje da će uvođenjem informatike u osnovnu školu, obukama i većim brojem studenata uhvatiti korak sa potrebama i svetom.


Stižu dividende NIS-a, 73% više nego prošle godine
Kompanija NIS će u ponedeljak, 27. avgusta, šestu godinu zaredom, isplatiti dividendu svojim akcionarima.

U te svrhe biće ukupno izdvojeno 6.948.003.644 dinara, što je 73 odsto više od iznosa isplaćenog na ime dividende prošle godine.

U skladu sa odlukom Skupštine akcionara NIS-a održane 21. juna akcionarima će na ime dividende biti isplaćeno 25 odsto neto dobiti Društva koja je u 2017. godini iznosila 27.790.460.000 dinara.

Pravo na isplatu dividende imaju svi akcionari koji su bili upisani u Centralnom registru, depou i kliringu hartija od vrednosti kao vlasnici akcija na Dan akcionara Desete redovne sednice Skupštine akcionara NIS-a, odnosno 11. juna 2018. godine. Građanima Srbije koji poseduju akcije NIS-a biće isplaćeno 36,22 dinara po akciji, što je iznos koji se dobije kada se od bruto vrednosti dividende po akciji (42,61 dinara) odbije porez od 15 odsto koji je NIS dužan da obračuna i uplati za ove akcionare pri isplati dividendi. Isplata manjinskim akcionarima obavlja se preko Centralnog registra hartija od vrednosti, na račune koje koriste za trgovanje akcijama ili na račune koje su dostavili prilikom prijavljivanja za besplatne akcije.

Na Dan akcionara NIS je imao 2.099.432 akcionara. Kompanija „Gasprom njeft“ je vlasnik 56,15% akcijskog kapitala NIS-a, dok 29,87% akcija poseduje Republika Srbija. Ostatak pripada građanima, zaposlenima, bivšim zaposlenima i drugim manjinskim akcionarima. Republici Srbiji će na ime dividende iz dobiti za 2017. godinu u budžet biti uplaćeno 2.075.622.325 dinara, a Republika Srbija ostvaruje i prihod na osnovu poreza koji se uplaćuje prilikom isplate dividende akcionarima.

Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a, izjavio je povodom isplate dividende:

„Jedan od osnovnih ciljeva Strategije razvoja NIS-a do 2025. godine je stvaranje novih vrednosti za akcionare, naše zaposlene i zajednicu u kojoj poslujemo. Pozitivni finansijski rezultati u 2017. godini omogućili su nam da akcionarima isplatimo značajno veći novčani iznos na ime dividende nego godinu dana ranije. U ovoj godini fokusirani smo na razvoj strateških projekata NIS-a kojima postavljamo temelje daljeg razvoja i obezbeđujemo profitabilnost kako bismo i u izazovnim vremenima za energetski sektor ostali siguran izvor prihoda za sve naše akcionare“.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta