Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Antić: Uslove za RTB "Bor" ispunile dve kompanije - "Zijin" i "U gold"
Tenderska komisija je danas otvorila ponude dve kompanije koje ispunjavaju uslove za strateško partnerstvo u RTB-u "Bor", a to su kineska "Zijin" i ruska "U gold", izjavio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Ministar energetike očekuje da će, nakon evaluacije ponuda, ugovor biti potpisan u septembru i da bi strateški partner operativno upravljanje RTB-om Bor mogao da preuzme od početka 2019.

On je rekao novinarima da je komisija izvršila uvid o ispunjenosti uslova tri pristigle ponude i da je ponuda kanadske kompanije "Dajmond filds" nije ispunila neophodne uslove, iz razloga što ta ponuda u određenim elementima nije imala obavezujući karakter i nije bila praćena bankarskom garancijom.

- Komisija je danas otvorila dve ponude koje ispunjavaju uslove i u najkraćem roku će izvršiti ocenjivanje tih ponuda. Očekujem da ćemo od 1. januar imati stateškog partnera koji će operativno preuzeti upravljanje odnosno menadžment RTB "Bora" - rekao je Antić.


Beogradska berza partner SSE inicijative pod okriljem UN
Beogradska berza je postala jedna od partnerskih berzi u okviru Inicijative za održivi razvoj tržišta kapitala (Sustainable Stock Exchanges initiative, SSE) pod okriljem Ujedinjenih nacija.

Kako se navodi u saopštenju, Beogradska berza je na taj način demonstrirala svoju posvećenost promociji transparentnog poslovanja i održivog razvoja tržišta kapitala.

- Posebno smo ponosni na činjenicu da je Beogradska berza postala deo ove inicijative. Saradnja sa partnerskim programom UN za održivo poslovanje tržišta kapitala će nam pomoći da unapredimo sopstvene kapacitete, kako bismo dodatno promovisali integrisanje principa održivog poslovanja i transparentnosti u korporativno ponašanje i poslovnu praksu domaćih izdavalaca - kaže Siniša Krneta, direktor Beogradske berze.

Veruje, kako dodaje, da će ovo partnerstvo pomoći Beogradskoj berzi da ojača sopstvene napore u promociji uloge berze u stimulisanju privrednog rasta, unapređenju pristupa izvorima finansiranja za mala i srednja preduzeća, kao i boljem izveštavanju i široj primeni principa korporativnog upravljanja u srpskim kompanijama.

- Beogradska berza je već pokazala svoju posvećenost promociji dugoročno održivog investiranja i korporativnog upravljanja u srpskim kompanijama, putem dosadašnjeg aktivnog dijaloga sa investitorima, kompanijama, regulatorima i ostalim učesnicima na tržištu - kaže Krneta.

Prema njegovim rečima, saradnja sa SSE inicijativom će im obezbediti vredne resurse i podršku u naporima da promovišu primere najbolje prakse i međunarodne standarde održivog investiranja, transparentnog tržišta kapitala i korporativnog izveštavanja u Srbiji.

Beogradska berza je prvobitno osnovana 1894, a u današnjim okvirima posluje od 1989. godine. Ovim činom postala je jedna od 76 berzi partnera SSE inicijative.

SSE inicijativa je pokrenuta 2009. godine, na zahtev berzi koje su tražile način da zajedno sa investitorima, kompanijama i donosiocima zakona podele pozitivna iskustva i izazove u vezi sa diverisifikovanim berzanskim okruženjem, sačinjenim od velikog broja stejkholdera.

Inicijativa je do danas prerasla u globalno partnerstvo koje uključuje većinu svetskih berzi.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta