Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Desilo se! 1.000.000.000.000 $
Tehnološka kompanija Epl upravo je postala prva kompanija na svetu koja vredi bilion dolara.

Vrednost akcija kompanije Epl porasla je za 2,8 odsto, što je bilo dovoljno da ovaj IT gigant dostigne tržišnu kapitalizaciju od bilion dolara.

Još od juče oči svetske investicione javnosti uperene su bile u samo jednu kompanijum, odnosno u Epl. Stotine miliona ljudi pratilo je kretanje akcije kompanije koja je premašila 200 dolara i rasla ka 207,05 dolara, koliko je bilo dovoljno za bilion dolara.

Ukupno, akcije Epla porasle su 22 odsto ove godine.

Ovaj uspeh činio se nezamisliv 1997. godine kada je Epl bio na ivici bankrotstva, a akcija vredela manje od jednog dolara. Kako bi preživela, kompanija je vratila svog bivšeg šefa suosnivača Stiva Džobsa na mesto privremenog izvršnog direktora.

Kompanija je objavila i da je u trećem kvartalu svoje fiskalne godine, od aprila do kraja juna, zaradila više novca zahvaljujući većim cenama ajfona.

Epl je osnovan 1976. godine.


Heineken ulazi u vlasništvo najvećeg kineskog proizvođača piva
Holandski proizvodjač piva Heineken (Hajneken) saopštio je danas da će kupiti 40% udela u kompaniji koja kontroliše najvećeg kineskog proizvodjača piva, China Resources Beer (CRB).

Heineken je naveo u saopštenju da će investirati 3,1 mlrd USD kako bi se proširio na najveće svetsko tržište piva.

Dodaje se da Kinezi sve više piju uvozna piva i da CRB-u, proizvodjaču najprodavanijeg piva Snow, nedostaju poznati strani brendovi.

Ulog u CRB-u će značajno pojačati domet Hajnekovih isporuka.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta