Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Očekuje se rekordan prinos kukuruza - Rod bi mogao da premaši 7 miliona tona
Rod kukuruza u Srbiji ove godine mogao bi premašiti 7 miliona tona, što je blizu rekorda od 8 miliona tona koji je ostvaren 2016. godine, ali na većoj zasejanoj površini nego ove godine, rekao je direktor poslovnog Udruženja Žita Srbije Vukosav Saković.

On je agenciji Beta kazao da će ove godine, kada je zasejano oko 900.000 hektara, što je manje nego prošle godine kada je pod tom kulturom bilo 970.000 hektara, većim prinosom biti nadoknađen manjak oranica.

U Srbiji je 2016. godine bilo zasejano preko milion hektara, a prinosi su bili od 5 do 16 tona po hektaru.

Saković je rekao da će procene o rodu biti preciznije kada počne berba pošto sada ima i sporadičnih problema jer se na njivama u Sremu pojavila bolest kukuruza "crvenilo", zbog nepoštovanja plodoreda i zagađenosti njiva korovskim travama.

- Ta vrsta bolesti se pojavljuje u kišnim godinama i smanjuje rod, ali za sada nije široko rasprostranjena - rekao je Saković.

Izvoz kukuruza, ako se ostvari očekivani prinos od preko 7 miliona tona, prema njegovim rečima, mogao bi da buda oko 2,5 miliona tona.

Saković je rekao da ove godine neće biti problema sa nalaženjem kupaca jer je severnu Evropu zahvatila suša i tražiće više kukuruza.

- Kod izvoza kukuruza veći je problem logistika nego nedostatak tržišta jer nizak nivo na Dunavu povremeno ometa transport - rekao je Saković.

Dodao je da je cena kukuruza 16 dinara po kilogramu i da treba očekivati blagi rast.

Profesor Poljoprivrednog fakulteta Miladin Ševarlić rekao je za Betu da na njivama, gde kukuruz nije oštećen gradom i drugim vremenskim nepogodama i gde je dobro obrađen, prinosi mogu biti i do 12 tona po hektaru.

- Prinosi zavise i od daljih padavina jer je kukuruz sada u mlečnoj fazi i trebaće mu još kiše do zrenja a suvo vreme kada počne berba - rekao je Ševarlić.

Istakao je da će ove godine biti naročito dobar prinos kukuruza za silažu jer je na pojedinim njivama sada visok 4,5 metara, u Srbiji je zabeležen rekord od 5 metara, a u svetu i do 6 metara.

Poljoprivredni proizvođač Srđan Pešić iz Dolova koji uzgaja kukuruz na oko 70 hektara rekao je da se nada dobrom rodu od oko 8 do 9 tona po hektaru.

- Očekujem solidan rod ako ne bude suše do branja, a bio bi bolji da nije bilo prolećne suše - rekao je Pešić.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta