Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Messer planira nove investicije u Srbiji - Problem komplikovane procedure
Pre skoro 12 godina u Semederevu je otvorena nova fabrika kompanije Messer, u koju je tada uloženo 40 mil EUR. Godinama kasnije, kako u intervjuu za Naše novine kaže izvršni direktor Messer Tehnogasa Ernst Bode, kompanija je posle odlaska Amerikanaca iz smederevske železare došla do ivice bankrota. Dolaskom kineskog partnera HBIS Group, fabrika je spasena, a kako u intervjuu kaže direktor Messer-a, postoji nov krug investicija gde ponovo ulažu u nove moderne mašine.

Prema njegovim rečima, kompanija trenutno koristi oko 90% kapaciteta, a u planu je proširenje proizvodnog programa.

- Želimo da investiramo, ali i dalje nije lako investirati u Srbiji. Još postoje ograničenja kao što su problemi sa konverzijom i vlasništvom zemljišta, komplikovane procedure i sudovi koji su dosta spori. Imamo ideje, sredstva i motivaciju al problem su nam obimne procedure - rekao je u intervjuu za Naše novine Ernest Bode i dodao da su najbitniji njihovi kupci HBIS Group, RTB Bor, HIP Petrohemija, Rafinerija Pančevo.

Kako kaže, tržište u Srbiji je malo, što znači da postoji ogroman potencijal koji mora da se iskoristi.

Messer Tehnogas, kao deo Messer Group od 1997. godine, vodeća je kompanija za proizvodnju i promet industrijskih, medicinskih i specijalnih gasova i prateće opreme, kao i opreme za sečenje i zavarivanje, na teritorijama Srbije i Crne Gore, sa proizvodnim pogonima i punionicama u Beogradu, Smederevu, Boru, Pančevu, Nišu, Kraljevu i Novom Sadu u Srbiji, Petrovcu u Crnoj Gori, i više od 70 prodajnih centara širom zemlje.


PPF grupa dobila odobrenje da preuzme Telenor banku
Komisija za zaštitu konkurencije Srbije objavila je da je PPF grupi odobrila preuzimanje Telenor banke, koja je deo Telenor grupe.

Kako navodi Komisija, Telenor banka je postala član Telenor grupe 2013. godine, posle preuzimanja KBC banke u Srbiji.

Telenor banka, kako se navodi, pruža svoje usluge prvenstveno klijentima Telenor grupe u Srbiji. Portfolio Telenor banke obuhvata više od 390.000 klijenata, a na kraju 2017. godine banka je upravljala imovinom u vrednosti od 126 miliona evra.

Prilikom ocene efekata koncentracije, a na osnovu navoda iz prijave, Komisija je konstatovala da PPF grupa do preuzimanja Telenor banke nije bila prisutna na bankarskom tržištu Srbije, niti je ostvarila prihode na tom tržištu.

PPF je najveća investiciona grupa u srednjoj i istočnoj Evropi, koja ulaže u različite sektore, poput bankarstva i potrošačkih finansijskih usluga, telekomunikacija, nekretnina i biotehnologije, a posluje u 22 zemlje na tri kontinena i raspolaže imovinom u vrednosti većoj od 38 mlrd EUR.

Ta investiciona grupa već je preuzela poslovanje Telenora u regionu centralne i istočne Evrope, odnosno u Srbiji, Crnoj Gori, Mađarskoj i Bugarskoj, po ceni od 2,8 milijardi evra.


Litostroj and ABB to reconstruct HPP Piva – Works worth EUR 10.3 million
Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) and the consortium of Slovenian and Italian companies Litostroj and ABB JV have signed an agreement on the reconstruction and the modernization of the Hydro Power Plant (HPP) Piva, worth EUR 10.3 million.

The agreement, which will be funded by KfW bank with EUR 8.5 million and EPCG, was signed by the Executive Director of EPCG, Igor Noveljic, the Integration Director of Litostroj, Damjan Kolenko, and the General Manager of ABB, Danilo Moresco.

Noveljic said that the HPP would get a modernized hydromechanical and electrical equipment for all three generators, facilities for internal consumption and the most modern power plant management system, which, as he clarified, will enable automatic control of all generators and all facilities from a central control facility.

Kolenko said that Litostroj was in charge of delivering the mechanical equipment, the hydraulic system and the regulation, as well as the auxiliary equipment.

He said that Litostroj had delivered the equipment to HPP Piva in 1976 and that “it has been working very well for around 40 years and has been maintained well”.

Moresco stated that ABB was the technological partner, maintaining, as he said, the power transformation in Montenegro.

He said that the company would continue investing in the infrastructure in order to support such plans in the future as well.

The said modernization and reconstruction will be realized over the next three years.

The project of the revitalization of HPP Piva is part of the Strategy of Energy Development until 2030, as one of the projects aiming to, among other things, increase the energy efficiency of the existing facilities for production, transfer and distribution.

The signing of the agreement on the second phase of the reconstruction and the modernization of HPP Perucica, worth EUR 30 million, is expected in the upcoming period.


Na Beogradskoj berzi jagma za akcijama Komercijalne banke
Na domaćem tržištu akcija danas je vladala prava jagma investitora za akcijama Komercijalne banke, koje su u ukupnom prometu učestvovale sa preko 90 procenata.

Ukupan promet na Beogradskoj berzi iznosio je 25,3 miliona dinara (214,6 hiljada evra).

Indeks BELEX15 je ostao na nepromenjenom nivou od 743,16 poena, a BELEXlajn je zabeležio blagi uspon na 1.540,25 poena.

Obične akcije Komercijalne banke zabeležile su ubedljivo najveće trgovanje, u iznosu od 23,9 miliona dinara po prosečnoj ceni od 1.992 dinara, za 0,4 odsto nižoj nego na prethodnom trgovanju, dok su preferencijalne akcije ove bankarske kuće pale za čak 5,3 procenta na 615 dinara, uz realizaciju nešto manju od 0,1 milion dinara.

Naftna industrija Srbije je oslabila za 0,3 odsto, zaključivši trgovanje na cenovnom nivou od 684 dinara, uz trgovanje vredno skoro 0,6 miliona dinara, dok su akcije Aerodroma "Nikola Tesla" ojačale za 0,2 procenta na 1.743 dinara, i isprometovane su za 0,2 miliona.

Zemunska Galenika Fitofarmacija se zadržala na ceni od 2.800 dinara, uz promet manji od 0,1 milion dinara.

Najveći rast cene danas je registrovala duvanska industrija "Filip Moris", čije su preferencijalne akcije skočile za 4,4 procenta na 3.500 dinara, uz neveliko trgovanje, a u plusu je trgovanje završio i gornjomilanovački Metalac, ojačavši 1,0 procenat na 2.020 dinara, uz zanemarljivu realizaciju.

Strani investitori su u ukupnom prometu na tržištu akcija učestvovali sa udelom od 80,1 odsto, pri čemu u kupovini sa 81,62 procenta, a u prodaji sa 78,56 posto.

Danas nije bilo trgovanja državnim dužničkim hartijama.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta