Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
MMF: Srbija sama privukla više od polovine direktnih investicija u regionu
Međunarodni monetarni fond konstatovao je da je Srbija privukla više od polovine ukupnih stranih direktnih investicija (SDI) realizovanih u šest ekonomija Zapadnog Balkana (ZB-6) u poslednjih deset godina.

Ostatak investicija dele preostalih pet ekonomija Zapadnog Balkana, dodaje se u radnom dokumentu MMF-a pod nazivom "SDI u novijim članicama EU i na Zapadnom Balkanu", objavljenom na zvaničnom sajtu te međunarodne institucije.

U regionu Zapadnog Balkana, gde je tranzicija kasnije počela, najveći deo priliva SDI realizovan je u poslednjoj deceniji, kao rezultat nedavnih značajnih napora u oblasti mera za privlačenje stranih investitora, navodi MMF.

Prosečan iznos SDI po stanovniku na Zapadnom Balkanu manji je nego u novijim članicama EU, ali je udeo SDI u bruto domaćem proizvodu ZB-6 zapravo veći, jer su ekonomije u regionu relativno male, napominje MMF.

U dokumentu se navodi da BDP regiona Zapadnog Balkana predstavlja petnaestinu BDP-a regiona novih članica EU.

MMF ocenjuje i da je 11 novih članica Unije privuklo gotovo 700 mlrd USD SDI zaključno sa krajem 2016. godine, i da su SDI odigrale važnu ulogu u ubrzanju rasta istočnoevropskih ekonomija.

Jačanje institucija, obučenost radnika i kvalitetna infrastruktura od ključnog su značaja za privlačenje SDI na Zapadnom Balkanu i u novim članicama EU, smatra MMF, uz ocenu da bi budžetske prihode, umesto na subvencije, trebalo usmeriti na ulaganje u obrazovanje, obuku i infrastrukturu.

Kod zemalja Zapadnog Balkana, najveći benefit donosi jačanje institucija, a kod novih članica EU procenjuje se da su benefiti od reforme institucija, unapređenja infrastrukture i bolje obučenih radnika podjednaki.

U analizi se takođe napominje da je Zapadni Balkan deo kineske inicijative "Pojas i put" čiji je cilj bolja povezanost Istoka i Zapada, i da je ovaj region kineska "kapija" za Evropu sa otvorenim perspektivama za investitore van Evrope.


Potpisan sporazum sa Shandong Linglong o investiciji u Zrenjanin
Ministar finansija Srbije Siniša Mali potpisao je jutros u Pekingu okvirni sporazum između Vlade Srbije i kineske kompanije Shandong Linglong o ulaganjima u Zrenjanin.

Ministar Mali je, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, potpisao sporazum s predsednikom te kineske kompanije Vang Fengom.

U aprilu naredne godine, kako je ranije najavljeno, Zrenjanin očekuje početak izgradnje fabrike poznatog kineskog proizvođača automobilskih guma Shandong Linglong, a vrednost investicije je 994,4 mil USD (870,4 mil EUR).

Pozdravljajući se s predsednikom Shandong Linglong Vangom, predsednik Srbije istakao je da je sa velikom radošću dočekao ovaj dan, da je srećan što je sporazum potpisan, jer on znači puno za Zrenjanin.

Vučić je, uoči posete Kini, tokom koje će se sastati i s predsednikom Kine Si Đipingom, rekao da će sporazum sa Shandong Linglong promeniti gotovo sve u Zrenjaninu, ali i u srednjem i južnom Banatu, i da je od značaja za celu Srbiju.

- Imamo tri sporazuma koja su vezana za Zrenjanin. Nova fabrika guma, investicija od skoro milijardu dolara, sa Shandong Linglong njegovim kooperantom i s jednom firmom koja se bavi proizvodnjom cink-oksida, investicijom od 85 mil USD, koja će otvoriti 280 radnih mesta. To je velika vest za Zrenjanin - rekao je ministar Mali po dolasku u Peking.

Potpisivanje sporazuma, kojem su prisustvovali i ostali članovi srpske delegacije, između ostalih potpredsednica vlade i ministarska građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, propratili su kineski mediji.

Dolazak Shandong Linglong u Zrenjanin značajan je jer, kako je rečeno, postoji zainteresovanost još četiri kooperantske kineske kompanije da dođu u Srbiju.

Podsetimo, kineska kompanija planira da otvori oko 1.200 radnih mesta, a prema najavi predsednika kompanije Vanga, moguće je da će zaposliti i više od toga.


Razgovor sa kineskim privrednicima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je u Pekingu završio i razgovore s predstavnicima kineskih kompanija sa predstavnicima preduzeća China Road and Bridge corporation.

Nakon potpisivanja okvirnog sporazuma između Vlade Srbije i kineske kompanije Shandong Linglong o ulaganjima Vučić se sastao sa predstavnicima kineske državne banke "Banka Kine" (Bank of China) i Eksim banke.

On je razgovarao i s predstavnicima kineskih kompanija China machinery engineering corporation i Power China.


Tiho i neprimetno: Nafta srušila rekord, prvi put ikada
Pariz -- Isporuke nafte u svetu prošlog meseca su dostigle novu rekordnu vrednost, čime je ponovo potvrđena dominacija nafte u energetici.

Međunarodna agenciju za energiju (IEA) saopštila je da su globalne isporuke prvi put dostigle 100 miliona barela dnevno.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i SAD su povećali proizvodnju, navela je IEA koja savetuje potrošače.

Proizvodnja u SAD se vratila na rekordne nivoe iz 2014, ali je IEA dodala da će se rast proizvodnje usporiti sledeće godine usled uskih grla u isporukama na nafte na tržišta.

Zemlje OPEK-a pokrivaju oko trećinu ukupne proizvodnje. Veće isporuke iz Libije, Iraka, Nigerije i Saudijske Arabije, nadoknadile su pad u Iranu, koji se suoočava s novim američkim sankcijama, i u Venecueli.


Sale of 70% of capital of Hidrotehnika-Hidroenergetika Belgrade advertised
The Ministry of Economy of Serbia has tendered the sale of 70% of the capital of the Belgrade-based company Hidrotehnika-Hidroenergetika at the initial price of EUR 966,945.

The initial price is 50% of the estimated value of the offered capital of the company, which designs and builds all types of energy and hydro facilities and buildings.

The application deadline is October 12, and the opening of the bids will take place on October 15.

Eligible companies are those whose primary activity is the construction of hydrotechnical facilities or the construction of pipelines, electrical and communications connections and which have had an annual income of at least EUR 20 million for the past three years continuously.


IMF: Serbia alone counts for more than half of total FDI stock in the region
The International Monetary Fund says that Serbia alone counts for more than half of total FDI stock in the region, realized in the six economies of the Western Balkans (WB6) in the past ten years.

The rest is split between the other five countries roughly corresponding to their relative size, it is added in the IMFs working document titled “Foreign Direct Investment in New Member States of the EU and Western Balkans”, published on the official website of this international institution.

With a late start in transition, most FDI inflows to the WB region took place in the last decade reflecting significant recent policy efforts geared to court foreign investors, the IMF says.

Their average per capita FDI stock is not surprisingly lower than the NMS, although scaled by GDP, the average FDI stock in WB countries is actually higher than the NMS reflecting small size of most economies in this region, the IMF notes.

The document says that the WB regions GDP is about a fifteenth of the NMS regional GDP.

The IMF estimates that these eleven countries, Bulgaria, Croatia, Czech Republic, Estonia, Hungary, Latvia, Lithuania, Poland, Romania, Slovakia and Slovenia, that joined the EU in 2004 or after, also known as the New Member States (NMS), have attracted a cumulative total gross FDI of almost 700 billion as of end-2016.

A sustainable scaling up of FDI in these regions will hinge on stronger institutions, better infrastructure and labor skills, the IMF believes, adding that fiscal revenues lost to implicit and explicit subsidies are resources that can be used to invest in skills, education and infrastructure.

For the WB countries, largest partial gains come from improving institutions, and for the NMS, gains are estimated to be similar from reforming institutions, improving infrastructure and addressing skills shortage.

The WB region is also part of the Chinas Belt and Road initiative which holds prospects for greater connectivity between the East and the West cementing the regions reputation as a gateway to Europe and offering prospects for investors outside Europe, it is added.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta