Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Kupili su Luku Pirej, sada kineski div stiže i u komšiluk
Inicijativa kineskog predsednika Si Đinpinga "Jedan pojas, jedan put" dobija svoje konkretne oblike i u Bosni i Hercegovini.

COSCO servisi trenutno se odvijaju preko luka Rijeka, Koper i Pirej, preko Beograda, a o planovima za razvoj i ulaganjima u BiH vlasnici i menadžment kompanije će govoriti na otvaranju predstavništva, navodi Fena, prenosi Klix.ba.

Najveća kineska brodarska kompanija COSCO Shipping, vlasnici grčke luke Pirej i vlasnici treće svetske kontejnerske flote, 25. septembra svečano će inaugurisati svoje predstavništvo i u Sarajevu.

Prije kancelarije u Sarajevu, kompanija je u Jugoistočnoj Evropi otvorila podružnice u Kopru, Rijeci i Beogradu.

Na taj način se BiH etablira kao značajna tačka na Morskom putu svile te povezuje sa kineskim lukama u Istočnom kineskom moru i gradovima kao što su Shangai, Ningbo, Xingan, Qingdao, itd.

COSCO Shipping Lines je državna kineska firma sa sedištem u Šangaju, specijalizirana za međunarodni i domaći kargo brodski transport kao i vezane servise. Prema podacima od jula ove godine, ukupna flota broji 1.118 plovila sa ukupnim kapacitetom od 91,77 miliona tona nosivosti tereta (DWT), kapaciteta 2.21 miliona TEU-a (Twenty-foot equivalent unit, jedan TEU iznosi otprilike šest metara duljine) što je čini trećom flotom na svetu po veličini.

Zahvaljujući kompletnoj globalnoj mreži COSCO Shipping je postao jedan od vodećih međunarodnih brendova. Korporacija je investirala u 51 terminal, uključujući preko 47 kontejnerskih terminala širom sveta. Godišnja propusnost kontejnerskih terminala iznosi 118,39 miliona TEU-a, što COSCO stavlja po ovoj kategoriji na prvo mesto na svetu. Sa više od 2,7 miliona TEU-a kontejnerskog najamnog kapaciteta COSCO je na trećem mestu svetskih brodarskih kompanija.


Radnici Sirmium steela u Metalferu - Zaokružili proizvodni ciklus
Radnici Sirmium steela, nekadašnjeg giganta u proizvodnji sirovog gvožđa, koju je obustavilo zbog velikih dugovanja i otišlo pod stečaj, svoje novo zaposlenje, rešili su prelaskom u Metalfer, koji je tada preuzelo deo ove topionice.

Metalfer je jedini proizvođač rebrastog betonskog čelika u Srbiji i prva valjaonica armature i žice na ovim prostorima. U Sremskoj Mitrovici, uspešno posluje 10 godina. Osnovna sirovina, im je čelična gredica a godišnji kapacitet proizvodnje 150.000 tona betonskog čelika.

Kupovinom preduzeća u stečaju Sirmium steela, Metalfer je zaokružio ciklus proizvodnje.

I pre zvanične kupovine Sirmium steela u stečaju, radnici su postepeno prelazili u Metalfer, pa je tako sigurno zaposlenje ovde pronašlo 120 radnika bivšeg Sirmium steela.

Osim njih Metalfer ima još 400 zaposlenih, koji rade u četiri smene. Sa novim vlasništvom tu su i novi planovi.

Oko 80% proizvoda betonskog čelika Metalfer plasira na tržište Srbije, a potom i u Mađarsku, BiH i Crnu Goru, a 2015. godine od kada su preuzeli topionicu, krenuli su i sa izvozom čelične gredice i to za Italiju, Rumuniju, BiH i Bugarsku.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta